UDRUGE I DRUŠTVA OPĆINE PETRIJANEC
KUD

Kulturno umjetničko društvo Općine Petrijanec

Prvo kulturno-umjetničko društvo u Petrijancu osnovano je davne 1907. dakle prije 108 godina, pod imenom Hrvatsko seljačko prosvjetno društvo. U svom sastavu imalo je mješoviti pjevački zbor,tamburaški sastav i dramsku grupu. Početkom prvog svjetskog rata prestalo je s radom. Između dva rata društvo je obnovio ravnajući učitelj i organista Ignac Ramušćak pod nazivom „ Stražimir“.
Iako je zbor postizao zapažene rezultate njegova aktivnost prestaje za vrijeme drugog svjetskog rata. Poslije rata zbor obnavlja učitelj Franjo Skupnjak. Nakon njegova odlaska njegov učenik Stjepan Mikac kao đak Muzičke škole preuzeo je vodstvo zbora koji je tada djelovao pod nazivom Pjevački zbor Ogranka seljačke sloge Petrijanec.
S osamostaljenjem Republike Hrvatske i uspostave općine Petrijanec 1995. na inicijativu poglavarstva općine i pročelnice za prosvjetu, kulturu i šport općine Petrijanec gospođe Marije Klasić obnavlja se rad KUD-a Petrijanec koji danas, kao i na svom početku, čine mješoviti pjevački zbor, tamburaška i dramska sekcija.

tamburasi
20. siječnja 1995. održana je osnivačka skupština Mješovitog pjevačkog zbora.
Stručni vođa zbora od osnutka pa do 2001. bila je glazbeni pedagog Slavica Požgajec. Probe su se održavale svaki ponedjeljak, a pred sam nastup i više puta tjedno. Nastupi zbora vezani su uz općinske, vjerske i državne blagdane. Svake godine održavaju se dva javna koncerta kada kao gosti sudjeluju poznati i mladi glazbenici, kao što su: Monika Leskovar, Bras-kvintet Glazbene škole Varaždin, Petra Horvat, Marko Prepelić, Melita Bešvir i dr. Zbor je imao i javne nastupe u susjednim općinama Cestici i Vinici, a pjevao je svete mise u Pavlinskoj crkvi u Lepoglavi i Varaždinskoj katedrali.
2001. dirigentsku palicu preuzeo je gospodin Stjepan Mikac. Uslijedilo je 6 uspješnih godina zajedničkog rada u kojima je zbor prerastao svojom kvalitetom lokalne okvire.
Zaredali su se uspješni nastupi u našoj općini i gostovanja te nastupi na smotrama pjevačkih zborova.
2007.na mjesto dirigenta dolazi Jelena Pokos- Prepelić koja je svojom mladalačkom poletnošću privukla i velik broj mladih i nadarenih pjevača.

Ljepota muziciranja trajno je pohranjena zahvaljujući snimanju nosača zvuka.
“Radujte se narodi „ naslov je prvog CD koji je izdan pod ravnanjem maestra Stjepana Mikaca, a nakon toga uslijedila su još dva „Čarolija božićnih pjesama“ i
„K Petrijanečkim izvorima“ autorskih skladbi Stjepana Mikaca ,a pod vodstvom Jelene Pokos Prepelić.
Izuzetno zapažen i poseban nastup iz tog perioda bio je 16. prosinca 2006. kada je pjevački zbor gostovao na poziv Turističke zajednice u Dubrovniku.
Pod ravnanjem voditeljice,prof.Jelene Pokos Prepelić,te uz solo dionicu na klarinetu Ane Horvat,zbor se predstavio spletom božićnih pjesama u crkvi Svetog Vlaha.
Ono što također vrijedi istaknuti je veliki božićni koncert koji je 2008.u školskoj sportskoj dvorani po prvi put organiziran i na kojem su nastupili svi glazbenici naše općine .
Svi voditelji ili su rođeni u Općini Petrijanec ili postali njen dio tako je i gospodin Stjepan Ruklić voditelj rođen u Petrijancu. Mjesto dirigenta preuzeo je 2010. godine i vodio zbor sve do 2015.
Velik zaljubljenik u glazbu,spuno volje, ljubavi i poleta animirao je pjevače tako da je bio užitak dolaziti na probe.

Upornost i vjera pjevača u nastavak uspješnog djelovanja zbora se isplatila, jer je krajem 2015 g. nakon gospodina Plantaka dirigentsku palicu preuzela mlada voditeljica prof. Melita Bastalec iz Petrijanca i to u proširenom sastavu sa šest mladihpjevačica.
Mlada voditeljica najavila je nastavak uspjeha zbora sa dosadašnjim i novim članovima sa kojima će uz razumijevanje, međusobnom podrškom i velikom količinom pozitivne energije nastaviti raditi.
Brojni su nastupi Mješovitog pjevačkog zbora u ovih 20 godina.
Pjevao je u Cestici, Vinici,Varaždinu, Novom Marofu, Konjščini, Svetom IvanuZelini, Koprivnici, Zagrebu, Dubrovniku, Varaždinskim Toplicama, Kuzmincu,SvibovcuPodravskom,Vukovaru,Sračincu,Sisku,Jalžabetu te u susjednojSloveniji u izuzetnom ambijentu Postojnske jame i u slovenskom mjestu Desterniku.
Danas broji 20 stalnih članova od čega ima svega 6 muških glasova.
U svom repertoaru Zbor njeguje duhovne, svjetovne i narodne pjesme.Broj uvježbanih skladbi odavno je prešao brojku 100.

Početkom 2005. godine zbor je proslavio deset-godišnjicu svog rada, svečanim koncertom u palači Erdedy (Glazbena škola) u Varaždinu. , pod vodstvom prof. Stjepana Mikaca .
Uz pjevački zbor u društvu aktivno djeluju dramska sekcija i tamburaška sekcija.
Dramska sekcija osnovana je na inicijativu gospodina Zvonka Mihina 2000. godine pred Božić. S obzirom da je crkva bila raskopana radi uvođenja grijanja i nije bilo moguće održati božićni koncert u crkvi, koncert je trebao biti održan u petrijanečkom društvenom domu, međutim kako ni vremenski ni ambijentalni uvjeti nisu odgovarali održavanju manifestacije, došlo se na ideju da se izlože „žive jaslice“ na pozornici u Društvenom domu Petrijanec. Tako su Zvonko Mihin, Krunoslav Jovan, Nikola Herceg, Petra Horvat, Bosiljka Košić, Valentina Liber, Stjepan Jovan i još nekolicina tadašnjih zboraša odlučili uzeti stvar u svoje ruke te je božićni koncert održan ispred prvih petrijanečkih „živih jaslica“.

Kud1Scenski prikaz Pasije dosad je prikazan na Trgu sv. Petra i Pavla u Petrijancu, više puta na bedemima Starog grada u Varaždinu, u Vukovaru, Sisku, Ludbregu, Svetom Jurju u Trnju, Savskoj Vesi, Donjoj Voći, Svetom Ivanu Zelini, Konjščini, Desterniku u Sloveniji, Bednji, Jalžabetu i u Novoj Vesi. Ovim scenskim prikazom kulturno umjetničko društvo Petrijanec sudjelovalo je i na smotri dramskog stvaralaštva u Cestici 2005. godine.
2008.odazvali smo se humanitarnoj akciji koju je organizirao radio „Megaton„ u varaždinskom kazalištu i za tu prigodu prikazali su „žive jaslice“ da bi se nakon toga na isti način predstavili i domaćoj publici na velikom božićnom koncertu u školskoj sportskoj dvorani u Petrijancu. Kvaliteta scenskog prikaza Muke Kristove rezultirala je uvrštavanjem pojedinih scena na CD fra Zvjezdana Linića povodom Uskrsa, a varaždinska televizija snimku prikaza sa bedema Starog grada prikazuje svake godine na Veliki petak.

 

2012. dio je članova dramske sekcije sudjelovalo u scenskom nastupu „Prepad na baruničinu kočiju“ koji je organizirala Udruga Husari uz Dan varaždinske županije.
U sklopu radijske emisije radija „Megaton“ u kojoj su se predstavljali razni KUD-ovi, 21.3.2012. predstavio se i naš KUD te je dramska sekcija za slušatelje radija izvela cijeli scenski prikaz Muke, a Mješoviti pjevački zbor predstavio se s nekoliko višeglasnih pjesama.
Iako je scenski prikaz Muke Isusove najvažniji projekt dramske sekcije, uspješno su se nekoliko puta predstavili i na fašničkoj priredbi u našoj općini pod imenom Petrajnska Klafra.
2014. godine počinje se okupljati skupina entuzijasta kojima nije stran smijeh na tuđi, ali i svoj račun, na čelu s idejama Ivanke Gazdek. U novom sastavu prvi put se predstvaljaju na Klafri 2014. s duhovitom inačicom „Večernje škole“, a 2015. i 2016. su na istoj manifestaciji objavili i ismijali u slobodnom rimovanom stihu „nedaće“ koje su zadesile pojedino selo, ali i državu.
Dramska skupina predstavila je svoj rad i povodom 20. godišnjice djelovanja KUD-a Petrijanec, a potom i na Kestenijadi 2015. koji je ostao osobito zapažen. 19. 12. 2015. godine, u Društvenom domu Nova Ves, dramska sekcija KUD¬a Petrijanec organizirala je svoju prvu debitantsku večer posvećenu smijehu.
Na Valentinovo 2016. godine, dramska skupina sudjelovala je u humanitarnoj akciji „Srcem za Elenu“ gdje je nasmijala publiku duhovitim skečevima.
19. ožujka 2016. godine, Petrijanec je domaćin 8. Smotre dramskih amatera Varaždinske županije na kojoj dramska skupina nastupa s komedijom „Sto posto“.
Tamburaška sekcija zaživjela je vrlo brzo nakon osnutka pjevačkog zbora, ali u okviru osnovne škole. Prvi tamburaški sastav KUD vodila je mlada, ambiciozna i vrlo sposobna glazbenica Ana Kranjčić.
Tamburaški orkestar činile su tada dvije generacije svirača, devetero malih, a onih malo ozbiljnijih osmero.
Nakon vrlo kratkog vremena bio je pravi užitak slušati ih u vrlo kvalitetnim nastupima. Nastupali su kao pratnja malom folkloru, odradili samostalne koncerte i koncerte s pjevačkim zborom te redovito nastupali na Kestenijadi.
2012. tamburaši dobivaju novog voditelja gospodina Franju Plantaka. Brojni nastupi, redovite probe rezultirale su njihovim nastupom na 9.županijskoj smotri tamburaških sastava koja se održala 31.5.2015. u Trnovcu gdje su si zahvaljujući svom kvalitetnom nastupu osigurali odlazak na državnu smotru na jesen 2015 g .

Požari i osnivanje dobrovoljnih vatrogasnih društava
U tijeku razvoja nastambi postojala je velika mogućnost učestalih požara jer su nastambe bile građene od lako zapaljivog materijala-trstike,slame i drveta. Gotovo da nije bilo sela u kojem se nije dogodio požar većeg razmjera. Budući da nema pisanih podataka o svim požarima, spomenuti ćemo samo one koji su zabilježeni u knjizi “ Spomenica Župe Petrijanec“
-„ 30.rujna 1900. Oko 22.sata nastao je veliki požar u Novoj Vesi podržan jakim vjetrom. Izgorjelo je 27 kuća i oko 100 gospodarskih zgrada. U tom požaru nastradala je 41 obitelj. Gospodin župnik je bio među prvima, koji se našao na mjestu požara i davao savjete. Izgorjelo je sve žito i nekoliko stoke. Na sreću nije bilo ljudskih žrtava.
Nakon te nesreće prišlo se sakupljanju pomoći. Među prvima koji je pružio pomoć bio je grof Marko Bombelles. Svakom pogorjelom domaćinstvu dao je drvenu građu. Dao je i novčanu pomoć“.
-„20.srpnja 1901. došlo je do požar u Majerju. Prema pričanju požar su izazvala djeca igrajući se šibicama. Izgorjela su 4 domaćinstava sa svim gospodarskim zgradama. Pomoć im je pružao grof Marko Bombelles. Svako domaćinstvo je dobilo drvenu građu,oko 2000 komada opeke i nešto u novcu odnosno 60 forinti u gotovini.“
-„4.listopada 1901.pojavio se požar u Novoj Vesi. Izgorjela su dva štaglja i sva krma.“
-„18.siječnja 1902. Nastao je požar u Družbincu na ognjištu Kukana. Izgorio je štagalj sa sijenom.
-10.srpnja 1911. oko 16 sati buknuo je veliki požar u kojem su izgorjele gospodarske zgrade Mirka Dombaja, Ivana Žnidarića, Mije Telebara i Đure Kukeca. Požar su izazvala djeca kad su pekli jabuke u vrtu kod stoga sijena.“
Prema statističkim zapisima DVD-a Varaždin, navest ćemo požare koji su se zbili u posljednjih dvadeset godina devetnaestog stoljeća, a zabilježeni su u Zborniku Hrvatskog vatrogastva-1864.-1994.
Izvodi:
Str. 158. – 12.lipnja 1871. – požar je nastao oko 15 sati u Petrijancu
Str 158.-9.lipnja 1873. – pogorjelo je više kuća u Majerju. Požar je nastao noću.
Str 162. 30. kolovoza 1881. Oko 15 sati pojavio se požar u Novoj Vesi. Kad su došli vatrogasci iz Varaždina na zgarište“ našli su 4 kuće i 9 zgrada u vatri dogarati. Preostalo im je samo gašenje pogorjelih zgrada, ako bi dunuo vjetar, da druge naokolo brane. Do vode bilo je teško doći jer su bunarski vijenci pogorjelih kuća također gorjeli, pak su morali najprije dovezenom vodom vijence pogasiti. Ostalo selo imalo je još samo dva bunara….
….Ljudi do krajnosti nemarni,stoje,gledaju i neće da pomažu. Da se samo nešto prije za požar saznalo, bili bi dvije kuće spasili“.
Str.162-28. Kolovoza 1883. – pojavio se veliki požar u Petrijancu.
Str. 163. – 20. Kolovoza 1888. u Novoj Vesi „ Igrala se djeca žigicama i upalila kup sijena. Ovaj upali susjedne zgrade i tako nasta strašna vatra, koja uništi 11 kuća s gospodarskim zgradama“.
Str. 167. – 1.listopada 1900. Bio je požar u Novoj Vesi.
Str.170. – 10.srpnja 1911. U 18.30 sati nastao je požar u Petrijancu. Prije dolaska varaždinskih vatrogasaca domaći vatrogasci su pogasili požar. Prema ovim podacima ovo bi trebala biti prva javna intervencija novoosnovanog dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrijancu.
Bilo je još dosta manjih požara koji nisu zabilježeni u spomenutim spomenicama, a mještani se ih dobro sjećaju, kao na primjer:
1943. grom je udario u štagalj Ivana Ciglar u Majeju koji je izgorio do temelja.
1948. bio je podmetnut požar od strane ubačenih diverzanata iz Mađarske u Zelendvoru i Križovljan Gradu. U Zelendvoru su izgorjele štale, krave,slama i ostale gospodarske zgrade seljačke radne zadruge. Požar je nastao oko 23 sata.
1953. uslijed nevremena i udara groma izgorio je štagalj Ignaca Flegara u Majerju. Velikom požrtvovnošću vatrogasaca spašeni su susjedni objekti.
Požari su bili češća pojava, a izazvani su uslijed nevremena – groma, nepažnjom i neopreznim loženjem vatre ili igrom djece.
U vrijeme kada nisu postojala vatrogasna društva požar su gasili svi mještani, često puta bez pravog zapovjednika koji bi znao stručno upućivati ljude gdje i kako treba gasiti.
Svega desetak kilometara od Petrijanca,u Varaždinu, 1864.godine bilo je osnovano prvo dobrovoljno vatrogasno društvo u Hrvatskoj pod nazivom Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu“.


 

DVD PETRIJANECIMG-petri4
Trg svetog Petra 8
42206 Petrijanec
dvd.petrijanec@gmail.com

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrijanec osnovano je 1911.godine.

Prvi odbor zbora DVD Petrijanec :
zapovjednik: FRANJO SIEGEL, općinski načelnik
dozapovjednik: PAVAO ANDRLIĆ
tajnik: MIJO BANČIĆ
blagajnik: ANTUN TELEBAR
spremištar: STJEPAN DVORŠČAKDVD Petrijanec_vozila

Današnji dužnosnici:
predsjednik: ZVONKO MIKAC
zamjenik predsjednika: TIHOMIR KRFOGEC
zapovjednik: DAVID LUKAČEK
zamjenik zapovjednika:VALENTINO JOVAN
tajnik: IVICA ŠANTALAB
blagajnik: STJEPAN GOLUB
spremištar: STJEPAN RODEŠ

Članstvo DVD-a Petrijanec prema vrsti:
OPERATIVNI – 20
IZVRŠNI – 19
PRIČUVNI – 11
VETERANI – 6
POČASNI – 1
VATROGASNA MLADEŽ – 11

Ukupni broj članova: 68

51 član osposobljen je za neko od vatrogasnih zvanja i to; 14 vatrogasaca, 15 vatrogasaca 1. klase, 11 vatrogasnih dočasnika, 6 dočasnika 1.klase i 2 vatrogasna časnika 2 vatrogasna časnika 1 klase i 1 počasni viši časnik.
DVD Petrijanec posjeduje navalno vozilo Mercedes iz 1987.godine i kombi vozilo Renault Traffic iz 2012.godine te vatrogasni dom sa spremištem.
DVD Petrijanec već dugi niz godina surađuje sa nekolicinom društava iz Slovenije a najduže s Prostovoljnim gasilskim Društvom Desenci s kojim su 07.04.1981. potpisali Povelju o bratimljenju. Rezultat te suradnje je i potpisivanje Povelje o prijateljstvu između općine Destrnik u koju spada naselje Desenci i općine Petrijanec.


DVD NOVA VESDVD Nova Ves_clanovi
Gajeva 1
Nova Ves Petrijanečka
42206 Petrijanec
dvdnovaves@gmail.com

Dobrovoljno vatrogasno društvo Nova Ves osnovano je 21.kolovoza 1921. godine na inicijativu mještana.

Prvi dužnosnici bili su:

predsjednik : TOMO BAČAN
zapovjednik (vojvoda): ANDRIJA TOMAŠEK
vježbatelj: IVAN MIHALIĆ
tajnik i blagajnik: STJEPAN JEREC
rojnik: JOSIP SEKETIN
upravitelj gasilane (spremištar):TOMO KOŠIĆ

Današnji dužnosnici:

predsjednik: NENAD TOMAŠEK
zamjenik predsjednika: MIROSLAV DUKARIĆ
zapovjednik: KRUNOSLAV JOVAN
zamjenik zapovjednika:PAVAO MIHALIĆ
tajnik: STJEPAN JOVAN
spremištar: SREČKO ŠTUMERGER
Članstvo DVD-a Nova Ves prema vrsti:
OPERATIVNI – 22
IZVRŠNI – 12
PRIČUVNI – 21
VETERANI – 6
POČASNI – 5
VATROGASNA MLADEŽ – 12
VATROGASNI PODMLADAK – 22
POMAŽUĆI – 18

Ukupni broj članova: 118

37 članova osposobljeno je za neko od vatrogasnih zvanja i to; 14 vatrogasaca, 12 vatrogasaca 1. klase, 8 vatrogasnih dočasnika, 1 dočasnik 1.klase i 2 vatrogasna časnika.
DVD Nova Ves posjeduje navalno vozilo DAF DT 360 iz 1979.godine i kombi vozilo VW Transporter iz 1995.godine te vatrogasni dom sa spremištem.
Od 2010.godine DVD je organizator vrlo atraktivnog natjecanja sa starim zaprežnim špricama koje je posljednjih godina preraslo i u međunarodno. Oformljena je i ženska ekipa koja postiže zapažene rezultate baš na natjecanjima sa starim zaprežnim špricama a nerijetko je i pokretač ostalih aktivnosti kako u Društvu tako i u samoj Novoj Vesi. Muška A ekipa i muška B ekipa redovito se natječu na nekoliko natjecanja tokom godine.
Gotovo četrdeset veoma aktivnih članova vatrogasnog podmladka i mladeži garancija je očuvanja i nastavka tradicije vatrogastva u Novoj Vesi.
DVD Nova Ves započelo je suradnju sa vatrogasnim društvom Römerberg iz Njemačke koja je rezultirala donacijom veće količine opreme prije svega osobne zaštitne od koje je dio ponuđen svima, a proslijeđen nekim DVD-ima s područja općine Petrijanec kojima je ista nedostajala.
Godišnje DVD Nova Ves odradi u prosjeku između pet i deset intervencija od požara i tehničkih intervencija pa do spašavanja životinja.


 

DVD STRMEC PODRAVSKIdvd strmec
Braće Radića 92
Strmec Podravski
42206 Petrijanec
dvd.strmec.podravski@gmail.com
Dobrovoljno vatrogasno društvo Strmec Podravski osnovano je 19.rujna 1937. godine.
Osnivačka Skupština održana je obiteljskoj kući Andrije Kokota. Glavni inicijator osnivanja Društva bio je Josip Husnjak.

Prvi dužnosnici bili su:
predsjednik : IVAN TELEBAR
zapovjednik : IVAN PANIĆ
tajnik: JOSIP HUSNJAK
blagajnik: ANDRIJA KOKOT
spremištar: STJEPAN HUDOLETNJAK

Današnji dužnosnici:

predsjednica: NATAŠA ŠINCEK
zamjenik predsjednice: STJEPAN SKRBNIK
zapovjednik: TOMICA JARNEC
zamjenik zapovjednika:MIHAEL ŠINCEK
tajnik: JURICA PAJAN
spremištar: STJEPAN LIBER

Članstvo DVD-a Strmec Podravski prema vrsti:
OPERATIVNI – 12
IZVRŠNI – 18
PRIČUVNI – 5
VETERANI – 3
VATROGASNA MLADEŽ – 19
POMAŽUĆI – 7

Ukupni broj članova: 64

41 član osposobljen je za neko od vatrogasnih zvanja i to; 19 vatrogasaca, 9 vatrogasaca 1. klase, 7 vatrogasnih dočasnika, 2 dočasnika 1.klase i 4 vatrogasna časnika.
DVD Strmec Podravski posjeduje kombi vozilo Iveco Turbodaily iz 1995.godine te spremište bez vatrogasnog doma.
Godišnje u prosjeku odrade pet do šest intervencija, najviše tehničkih koje se odnose na ispumpavanje vode za vrijeme jakih kiša na kritičnim područjima u Strmcu Podravskom ali i Romskom naselju.
Prije nekoliko godina započeli su suradnju sa PGD-om Velika Nedelja iz Slovenije a odlična suradnja postoji i sa DVD-ima iz susjednih općina koja je prošle godine rezultirala sa nekoliko zajedničkih javnih vježbi.
DVD Strmec Podravski uz natjecateljsku desetinu u muškoj i ženskoj kategoriji ima i natjecateljsku grupu u relativno novom natjecanju operativnih vatrogasaca poznatom kao „Fire Combat“.


 

DVD MAJERJEDVD Majerje_muska A ekipa
Stjepana Radića 113
Majerje
42206 Petrijanec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Majerje osnovano je 16.siječnja 1938.godine.

Prvi dužnosnici:

predsjednik: IGNAC LESKOVAR
tajnik: JOSIP SUKAČIĆ
blagajnik: MIRKO MUŽEK
zapovjednik: JOSIP RUKELJ

Današnji dužnosnici:

predsjednik: STJEPAN PAPEC
zamjenik predsjednika: VALENTINO DALJAVEC
zapovjednik: JOSIP POSAVEC
zamjenik zapovjednika:VINKO LEVANIĆ
tajnik: MATEJ POSAVEC
blagajnik: GORAN PONGRAČIĆ
spremištar: PAVAO KLEPAČ

Članstvo DVD-a Majerje prema vrsti:
OPERATIVNI – 10
IZVRŠNI – 9
PRIČUVNI – 3
VETERANI – 4
POČASNI – 1
VATROGASNA MLADEŽ – 2
VATROGASNI PODMLADAK – 11
POMAŽUĆI – 1

Ukupni broj članova: 41

20 članova osposobljeno je za neko od vatrogasnih zvanja i to; 6 vatrogasaca, 4 vatrogasaca 1. klase, 6 vatrogasnih dočasnika, 2 dočasnika 1.klase i 2 vatrogasna časnika.
DVD Majerje posjeduje kombi vozilo VW Transporter iz 1997. godine te spremište bez vatrogasnog doma.
Godišnje DVD Majerje odradi tek nekoliko intervencija, kao ispomoć centralnom DVD-u Petrijanec što je znak vrlo dobrog rada na protupožarnoj preventivi.

Od 1975. godine DVD Majerje surađuje sa Prostovoljnim gasilskim društvom Radomerje s kojim su 6.7.1980. godine potpisali i Povelju o bratimljenju. 1949.godine potpisali su fuziju za DVD-om Petrijanec no ista je trajala tek dvije godine, do 1951. kada DVD Majerje ponovo postaje samostalno.


 

DVD DRUŽBINECDVD Druzbinec_clanovi
Dravska 8
Družbinec
42206 Petrijanec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Družbinec osnovano je 2.prosinca 1951. godine.

Prvi dužnosnici:

predsjednik: JAKOB ŠČURIC
tajnik: FRANJO KOLARIĆ
blagajnik: JOSIP SIROČIĆ
komandir: PAVAO KOKOT
zamjenik komandira: FRANJO KOLARIĆ

Današnji dužnosnici:

predsjednik: VEDRAN KRANJČIĆ
zamjenik predsjednika: NIKOLA CUPAR
zapovjednik: DAVID DOMBAJ
zamjenik zapovjednika:DENI ŽNIDARIĆ
tajnik: TOMISLAV KRIŽNJAK
blagajnica: MARTINA GAZDEK
spremištar: STANKO KRIŽMARIĆ

Članstvo DVD-a Družbinec prema vrsti:
OPERATIVNI – 10
IZVRŠNI – 30
PRIČUVNI – 11
VETERANI – 9
POČASNI – 2
POMAŽUĆI – 5

Ukupni broj članova: 67

40 članova osposobljeno je za neko od vatrogasnih zvanja i to; 22 vatrogasaca, 11 vatrogasaca 1. klase, 6 vatrogasnih dočasnika i 1 vatrogasni časnik 1.klase.
DVD Družbinec posjeduje kombi vozilo Mercedes Sprinter iz 1999. godine te vatrogasni dom sa spremištem.
Godišnje DVD Družbinec odradi tek nekoliko intervencija što je znak vrlo dobrog rada na protupožarnoj preventivi.

DRUŠTVO ZA ŠPORT I REKREACIJU
KOŠARKAŠKI KLUB “PETRIJANEC”

Početak organizirane košarke u Petrijancu seže u 1976.godinu, kada se skupina športskih entuzijasta i zaljubljenika u košarku prijavila na Zimsko prvenstvo u Varaždinu, gdje su nastupali i sljedeće godine.
Nisu postigli zapažene rezultate ali ipak nisu odustali već su se 1978. prijavili u Općinsku ligu Varaždin, osvojili prvo mjesto i u kvalifikacijama izborili nastupanje u međunarodnoj ligi Bjelovar – Varaždin. U toj je ligi košarkaški klub nastupao veći dio godina svog postojanja, s time da je pojedinih kriznih godina ispadao u niži rang natjecanja, odnosno ligu koja je okupljala klubove sa područja današnje Međimurske i Varaždinske županije.
Devedesetih godina košarkaški klub “Petrijanec” nastupao je u B-1 ligi, koja obuhvaća županije središnjeg i sjeverozapadnog dijela Hrvatske.
Od 2014.g. košarkaški klub „Petrijanec“ natječe se u C1 ligi, koja obuhvaća Varaždinsku i Međimursku županiju i na zimskom turniru Schiedel-Medina škrinja.
Na istom turniru 2015 g. igrači kluba osvojili su treće mjesto. Tijekom 2014 .g sudjelovali su na amaterskoj Hrvatsko-slovenskoj „Ligi bez granica“ sa plasmanom na dva final foura te imali predstavnike na all star utakmicama, MVP (most valuable player)- te lige.
Uz vlastite financijske mogućnosti igrači košarkaškog kluba sudjeluju i na turnirima + 35 godina u Splitu i Sarajevu sa osvojenim prvim, drugim i trećim mjestom a tijekom 2016. g. planira se nastup u Beogradu.
Iz ovih je podataka vidljivo da je košarkaški klub “Petrijanec” športski kolektiv koji je igrao u najvišim rangovima natjecanja, sa područja naše Općine.
O igračima kao što je oduvijek bio njihov običaj; skromno. Mogu se podijeliti u I.skupinu osnivača kluba, II. i III.generaciju koja još i danas uspješno nastupa.

I.SKUPINA OSNIVAČA KLUBA II.  GENERACIJA III.          GENERACIJA

Zvonko Kranjc

Ivica Komić

Martin Evačić

Rudolf Potočnjak

Vlado Varjačić

Franjo Prikratki

Franjo Balent

Zvonko Furjan

Stjepan Pintarić

Stanko Skok

Hrvoje Rukljić

Ivan Rukelj

Stanko Huđek

Stanko Pintarić

Vladimir Kurečić

Slavko Maltarski

Dražen Patrčević

Josip Levanić

Anđelko Rukelj

Goran Svaty

Vladimir Rukelj

Ivica Rukelj

Dejan Vrček

Matija Potočnjak

Stjepan Potočnjak

Dejan Notezberg

Filip Noveselec

Kristijan Rušec

Boris Lukić

Damir Matijević

Marko Škerbić

Domagoj Marić

Nenad Klaneček

Neven Magas

Josip Sesar

 

mladi

Udruga „Mladi u Petrijancu“

 

Udruga „Mladi u Petrijancu“ („M.U.P.”) započela je sa aktivnim djelovanjem tijekom 2014. godine reorganizacijom “Ekološke udruge Općine Petrijanec” osnovane 2007. godine. Za predsjednicu Udruge izabrana je Andrijana Kolarić iz Družbinca, dok je za zamjenicu predsjednice izabrana Monika Frkač iz Petrijanca. Sjedište i prostori Udruge su u Majerju.

Udruga je nastala s ciljem okupljanja mladih s područja Općine Petrijanec kako bi potaknula aktivno djelovanje mladih osoba na našem području i time im omogućila značajniju ulogu za sudjelovanjem u lokalnoj zajednici na način da se potiče druženje, humanitarno djelovanje, volonterstvo, društveno odgovorno ponašanje, primjena znanja, ekološka svijest te komunikacija s drugim organizacijama vezanih uz djelovanje mladih.

Udruga je do sada organizirala i sportska događanja. Tako je u rujnu 2014. godine organiziran odbojkaški turnir u školskoj dvorani u Petrijancu, dok je u srpnju 2015. godini uspješno organiziran turnir u odbojci na pijesku u Petrijancu. Na turniru je sudjelovalo 11 ekipa iz naše, ali i okolnih općina. Udruga je ususret dana Općine organizirala prvu „Petrijanečku biciklijadu“. Cilj biciklijade je bila sportska rekreacija i druženje mladih i svih koji se tako osjećaju. Odazvalo se pedesetak biciklista koji su rutu dugu dvadesetak kilometara kroz Petrijanec, Družbinec, Strmec Podravski i Zelendvor savladali bez ikakvih problema, a nakon toga je organiziran domjenak za sve sudionike. Nastojati će se da odbojkaški turnir i biciklijada postanu tradicionalni.

Udruga se aktivno uključuje svake godine u organizaciju „Kestenijade“, ali i u ostala kulturna i sportska događanja na području naše općine.

Udruga je osnovana i ciljem da se prijavi na neke od natječaja vezanih za mlade. Prijavom na natječaj za sufinanciranje udruga, raspisan od strane Varaždinske županije, programu „Mladi su budućnost“ je odobreno sufinanciranje u skromnom, ali dobrodošlom iznosu. Tim sredstvima će se nabaviti oprema za prostorije od udruge. U planu je prijaviti se na natječaj Ministarstva socijalne politike i mladih, te je tako u pripremi projekt vezan za jačanje kapaciteta unutar udruge i civilnog društva, kao važnim segmentom lokalnog razvoja.

Ovim putem pozivaju se svi mladi koji se žele aktivno uključiti u Udrugu da se jave na e-mail: mladiupetrijancu@gmail.com

Igor Obadić, mag.ing.geoing.

Savjet mladih Općine Petrijanec

Na temelju Odluke Općinskog vijeća na sjednici održanoj 17. lipnja 2015. godine, početkom srpnja je konstituiran novi Savjet mladih Općine Petrijanec.

Za predsjednicu Savjeta je izabrana Tea Kiđemet iz Strmca Podravskog, dok je za njezinog zamjenika izabran Mario Vrček iz Majerja. U Savjetu mladih još su kao članovi: Monika Frkač, David Lukaček, Mihaela Šipek, Igor Obadić, Natalija Jovan, te kao zamjenici članova: Lucija Levanić, Boris Bačan, Monika Kereži, Andrijana Kolarić, Brigita Sambolec, Velimir Košić i Mateja Sambolec.

Savjet mladih je savjetodavno tijelo Općinskog vijeća s ciljem aktivnog uključivanja mladih u javni život, sudjelovanje u izradi, provedbi i praćenju programa za mlade, te informiranja mladih.

LOVSTVO

Pogodna klima, plodna polja, prostrane šume i šumarci preduvijet su za razvoj lovne privrede. Sve navedene pogodne stanišne prilike, uvidio je i grof Marko Bombelles ( st.),koji udario temelje organiziranom lovstvu na prostorima Varaždinske županije i gospodarenju fazanskom divljači u Hrvatskoj. Naime , on je oko 1870 iz Južne Moravske dopremio veću količinu fazana i udomio ih na svojim  imanjima,a među njima i na vlastelinstvu Komar i Zelendvor  . Grof Bombelles predvidio je da će se na vlastelinstvu uzgojiti mnoštvo divljači i već sljedeće godine prilazi se organiziranoj proizvodnji, od sadnje šuma i uređenju šumskih prosjeka i staza, nabave divljači – kunića i divljih zečeva,fazana i jarebica, ali također srneče i jelenske divljači,a zbog kojih su se izgradili i “zvjerinjaci”.Lovištima grofovije upravljao je Čeh njemačkog podrijetla , kraljevski nadšumar Paul Wittmann(1844-1920). Zahvaljujući znanju i vještini šumarnika Wittmann-a, lovište doživljava pravo lovno čudo; tisuče zečeva i fazana , brojna jelenska i srneča divljač namnožila se u lovištu.

grofmarko
Grof Marko Bombelles (ml.) nastavio je lovnu tradiciju svog oca
kraljavskinadsumar
Kraljevski nadšumar Paul Wittmann

    
 

 

 

 

 

 

 

Pod stručnim vođenjem vlastelinstva grofovske obitelji Bombelles, “Zelendvor” je sa susjednim lovištima narastao u veliko i bogato europsko lovište, uzorno lovno gospodarstvo u kojemu su rado boravili mnogi domaći i strani lovci. Bogatstvo lovnog fonda, etički odnos prema divljači i lovcima-gostima, a prema staroj europskoj i austro-ugarskoj lovnoj tradiciji , privlačio je mnoge ugledne lovce , predstavnike grofovskih obitelji i tadašnje veleposjednike. Tako su zelendvorsko lovište posjećivali i austrijski nadvojvoda Franjo Ferdinand, kralj Aleksandar Karađorđević sa suprugom kraljicom Marijom , a kasnije u drugoj polovici  20st. i  Josip Broz Tito.

franjoferdinand
Nadvojvoda Franjo Ferdinand s grofom Markom Bombellesom (ml.) 30.ožujka.1895
divljaculovistuzelendvor
Ulov divljači u lovištu “Zelendvor” ( 1930. )

                                                     

 

 

 

 

 

Koliko je uistinu bilo dobro vođeno i bogato lovište , pokazuje podatak iz lovne sezone 1885/86 gdje je u revivirima “Zelendvor” , Komar i Majerje ukupno ulovljeno 3440 zečeva, 4178 faza, 4106 poljskih jarebica, 81 divlji kunič itd., a sveukupno 14 210 komada, sa ostalom plemenitom divljači i grabežljivcima .


Lovačko društvo “Šljuka” Petrijanec

LD “Šljuka” osnovano je 1947.godine. Pripada mu lovna površina od 4000 hektara. Brigu o divljači vodilo je oko 35 članova sve do 1964.godine, kada je osnovano Lovno poduzeće “Zelendvor”. U interesu razvijanja lovne privrede, društvu je oduzeto zemljište i na taj način je prestalo djelovati.

kartalovista
Karta županijskog lovišta V/104 Petrijanec

 

Zaljubljenici u lov, nostalgičari na čelu sa Drvar Franjom počasnim predsjednikom društva, 1990.godine, pokrenuli su ideju za  ponovno osnivanje društva, a ista se ostvaruje 04.08.1991.godine na službenoj osnivačkoj skupštini. Zasluge za taj događaj pripadaju osnivačima -članovima društva 1991.godine; Franjo Bešvir, Franjo Drvar, Marijan Drvar, Miljanko Drvar, Stjepan Drvar, Slavko Jakopanec, Stjepan Križnjak,Vladimir Kurečić, Zlatko Mušić, Ivan Sokač, Mihovil Šprem i Franjo Videc. 1995 godine nakon licitacije za dodijelu lovišta na području Varaždinske županije, društvo potpisuje ugovor o zakupu zajedničkog otvorenog lovišta broj V/104 ukupne površine od 2 872 ha, a time i ostvaruje svoj dugogodišnji cilj o povratku lovišta , oduzetog 1964 godine.

otvaranjelovackogdoma
Službeno otvoranje lovačkog doma “Šljuka” Petrijanec 25.08.2007
Blagoslov društvene zastave 25.08.2007- predsjednik Ivan Kutnjak i kum Ivan Topolnjak
Blagoslov društvene zastave 25.08.2007- predsjednik Ivan Kutnjak i kum Ivan Topolnjak

 

 

 

 

 

 

 

Požrtvovnim radom, odricanjem u materijalnom i financijskom pogledu svih članova društva , društvo doživljava veliki uzlet u svim segmentima djelovanja . 24.05.2005 godine uz več postoječi objekat streljane i ribnjaka , počinje izgradnja lovačkog doma. Nakon tri godine i tri mjeseca , točnije 25.08.2007 lovački dom je i služebeno otvoren. Uz dobrovoljni rad članova društva, velike zasluge u organizaciji i prikupljanju sredstava ( cca. 3 000 000,00 kn )za izgradnju doma pripadaju Ivanu Kutnjaku tadašnjem predsjedniku društva ujedno i predsjedniku Županijskog lovačkog saveza, opčini Petrijanec i načelniku Vladimiru Kurečiću , Županiji Varaždin , Ivanu Topolnjaku i Termoplin d.d Varaždin. Sveukupno u izgradnji lovačkog doma sudjelovalo je 65 donatora.

lovackidom
Lovački dom,  streljana i volijera za uzgoj fazanske divljači

Ugovor o produljenju lovozakupa potpisan je 2005/06 i 2016 godine . Društvo trenutno broji 55 članova i jedan pripravnik . Funkciju predsjednika društva obnaša Hinko Drvar, tajnika Nikola Dombaj  i lovnika Marijan Drvar.

Lovište pripada nizinskom tipu lovišta Republike Hrvatske, a največim djelom smješteno je uz  rijeku Dravu, zapadno od grada Varaždina uz granicu sa Republikom Slovenijom. Lovište je namjenjeno za prirodni uzgoj normalno razvijene , zdrave i otporne divljači, za zaštitu divljači i životinjskih vrsta koje u njemu obitavaju ili kroz njega prolaze i za korištenje divljači u cilju postizanja gospodarskog učinka. Glavne vrste i broj divljači koja se prema mogućnostima staništa može uzgajati su srna  , divlja svinja, zec, fazan i trčka skvržulja.

Srna obična
Srna obična
Divlja svinja
Divlja svinja
Fazan, zec, trčka skvržulja
Fazan, zec, trčka skvržulja

IMG_0166

Udruga očuvanja tradicije zavičaja “Petrovke„

Očuvanje nematerijalne kulturne baštine te razvoj i očuvanje tradicijskih vještina sredine u kojoj živimo odraz je svakog društva te način na koji brinemo o njima odaje naš razvoj svijesti o povijesti, njegovanju običaja, naše poštovanje ranijih generacija i značajnih osoba, pridavanje važnosti stvarima i događajima za koje je važno da ne padnu u zaborav.
Udruga „Petrovke“ nastala je tijekom 2014 g. nakon višegodišnjeg neformalnog djelovanja domaćih žena u svrhu druženja, razmjene iskustava i mogućnosti sudjelovanja kod raznih manifestacija u bližoj okolici na kojima se nastoje promicati običaji te očuvati tradicija našeg zavičaja. U svojem djelovanju potiče zanimanje i ljubav prema baštini, tradiciji i starini našega zavičaja.

rukotvorine
Tijekom svake godine članice udruge sudjeluju na manifestacijama koje priređuju okolne općine i gradovi. Povodom Dana žena u Turčinu u organizaciji udruge žena Đurđica, na Benediktovo u Svibovcu Podravskom, za Miholje u Sračincu, članice sudjeluju i na Lepoglavskim danima u Lepoglavi te u Varaždinu za vrijeme trajanja Špancirfesta.
Uz Općinu Petrijanec, Udruga “Petrovke” organizira “Dan tradicije” dana 29.lipnja na Trgu Sv.Petra i Pavla u Petrijancu u sklopu kojeg priređuje prigodno druženje te izložbu radova svojih članica i gostiju iz susjednih općina. Povodom uskršnjih i božičnih blagdana održavamo radionice u kojima nastojimo uključiti djecu predškolskog uzrasta radi upoznavanja obilježavanja blagdana nekada i danas.

petrovke
Članice udruge redovito se sastaju četvrtkom na dvije lokacije tijekom jutra u dnevnom boravku u Majerju i popodne u 17.00 sati u prostorijama na katu Vatrogasnog doma u Petrijancu.
Članice udruge se svojim aktivnostima brinu da sačuvaju vrijednosti poput starih uporabnih predmeta, petrijanečke nošnje i drugih odijevnih predmeta, starih fotografija, predstavljanje nekadašnjih zanata, obnavljanje postupka izrade platna na tkalačkom stanu, izrađivanje cekera od kukuruzne komušine, čuvanje etnopoezije, recepata jela naših baka, tiskanje publikacija, brošura, razglednica u svrhu promocije našega kraja.
Uz glavne aktivnosti cilj nam je također na našim malim radionicama organizirati slobodno vrijeme svim ženama i djevojkama u kojima se nalazi duh kreativnosti a imaju volje upoznati neke moderne tehnike izrade rukotvorina.
Dodatne informacije možete saznati na brojeve telefona 712-272 ili mob: 099 255 20 82
Pozivamo sve kreativne i željne druženja bez obzira na dob i spol da nam se pridruže u očuvanju tradicije!

petrovke (2)

Branitelji sa petrijanečkog područja djeluju unutar UDVDR Klub-a Petrijanec
UDVDR Klub Petrijanec osnovan je 29.04.2005. godine kada je održan osnivačko – izborni Sabor u Novoj Vesi Petrijanečkoj.
Klub djeluje unutar krovne udruge UDVDR RH koja je osnovana 31.07.1993.godine, a 11.11.1997.godine je u gradu Seulu primljena u Svjetsku veteransku federaciju.

1998. godine UDRUGA je postala jednom pravnom osobom i promijenila ime u Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske.
Do kraja 1997.godine u svim većim gradovima i mjestima osnivane su Udruge hrvatskih veterana Domovinskog rata i na razini županija.
Podružnica Varaždinske županije osnovana je 06.06.1995.godine, a Ogranak Varaždin 13.06.1996. godine u čijem satavu djeluje UDVDR klub Petrijanec koji je počeo djelovati 29.travnja 2005.godine.

Glavni ciljevi su okupljanje hrvatskih branitelja sudionika Domovinskog rata, pomoći članovima i članovima njihovih obitelji,sudjelovanje na sportskim, kulturnim, povijesnim i ostalim skupovima vezano uz povijest RH kao i posjećivanje mjesta prisjećanja na Domovinski rat a ujedno jedna od aktivnosti nam je prenošenje istine o Domovinskom ratu, te najvažnije obilježavanja godišnjica pogibije sumještana i sudionika Domovinskog rata.
Aktivniji članovi udruge su oni koji rade u tijelima udruge.
Predsjednik udruge Vladimir Milavec, dopredsjednici Mirko Henčić i Stjepan Jovan.
Članovi središnjeg odbora: Stanko Crnčec, Mojmir Peharda, Miljenko Hozjan, Stjepan Leskovar, Marijan Šincek i Severin Vrančić.
Sastav tijela nadzornog odbora čine: Zdravko Škrinjar, Zvonko Kokot i Darko Škrinjar, te Suda časti: Nenad Tomašek, Vladimir Dombaj i Ivan Vrček.

Kontakti : predsjednik Vladimir Milavec , 091 1951 242
e- mail adrese: udvdr.kp@gmail.com
vladimirmilavec@gmail.com.

Sportsko ribolovna udruga općine Petrijanec

Udruga je osnovana 7.6.2007. godine kada je na osnivačkoj skupštini prisustvovalo tridesetak zaljubljenika u športski ribolov i prirodu.
Nakon osnivačke skupštine upravni odbor udruge pokrenuo je postupak dobivanja ribolovnog prava za izdvojenu ribolovnu zonu pod nazivom „Huđekova graba“. Radi se o umjetnom jezeru površine 2.2 hektara koje je nastalo iskopom šljunka. Danas jezero služi ribolovcima u svrhu ribnjaka.
Kod donošenja sportskog plana udruge oformljene su natjecateljske ekipe u kategoriji, kadeta, kadektinja, juniora i seniora.
Ekipa seniora natjecala se dvije godine u trećoj hrvatskoj ligi Zapad gdje je ostvarila dobre rezultate.U nedostatku financijskih sredstava za natjecanje na razini Hrvatske, sportski ribolovci su nastavili natjecanje na razini kupova Sportskog ribolovnog saveza Varaždinske županije.
U organizaciji Sportskog ribolovnog saveza Hrvatske na Kup-u Hrvatske natjecali su se više puta kadeti, kadetkinje i juniori. Najbolji rezultat ostvarili su juniori 2013.godine osvojivši treće mjesto.
Nakon dobivanja ribolovnog prava za izdvojenu zonu „Huđekova graba“ krenulo se u izrađivanje gospodarske osnove prema kojoj udruga mora postupati u skladu Zakona o slatkovodnom ribarstvu u odredbama ribarenja, očuvanja vode i okoliša, ribočuvarske službe te druge ostale odredbe propisane zakonodavstvom.
Udruga je tijekom godina uspjela izgraditi nadstrešnicu na ribnjaku koja se u nadolazećem razdoblju planira preurediti u Ribički dom.
Na ekološkom planu tijekom svake godine organiziraju se radne akcije čišćenja okoliša te očuvanje biljnog i životinjskog svijeta u ribnjaku i oko njega u cilju da sačuvamo prirodu za buduće naraštaje.
Udruga od svojeg osnutka sudjeluje na raznim humanitarnim akcijama na području općine i Županije. U sklopu svojeg djelovanja surađujemo sa sličnim udrugama u županiji i šire te sa predstavnicima lokalne uprave koji nas i financijski podržavaju.
Svake godine povodom dana općine održava se natjecanje Kup – Općine Petrijanec.
Od natjecanja organizira se još i interno natjecanje za članove udruge ( 3 do 4 puta godišnje), lovom ribe udicom na plovak, Feeder Kup natjecanje (5-6 kola ) te „Kamping„ na kojem se u svrhu druženja i prezentacije ribolovnog sporta pod šatorima boravi na otvorenome tokom tri dana.
Na kamping su pozvani i ostali zaljubljenici u ribolov i prirodu bez obzira na članstvo.
Posebnu pozormnost posvećujemo djeci i mlađem naraštaju pa nam je u planu za njih provoditi Malu školu ribolova, te ujedno ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se jave u Udrugu.
Uz ribički pozdrav BISTRO! Vodstvo udruge

IMG_6890

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec djeluje od 1995 godine kada je tridesetak starijih osoba sa područja naše općine održalo osnivačku skupštinu. Sastav prvog predsjedništva činili su: Franjo Kranjčić iz Petrijanca, Franjo Potočnjak iz Majerja i Josip Mikulek iz Nove Vesi.
U postupku registracije osnovana je nestranačka, neprofitabilna,socijalno humanitarna udruga. Zadatak udruge je okupljanje umirovljenika, pomoć i skrb o osobama treće životne dobi.

IMG_8757
Članom udruge može postati svaki umirovljenik ili osoba starija od 65 godina prihvaćajući sve odredbe statuta. Danas udruga broji 180 članova.
Članstvo u udruzi iznosi 50 kn, plaća se jednom godišnje, može se učlaniti tjekom cijele godine a postankom člana udruge uživate sve pogodnosti članstva. S našom iskaznicom možete ostvariti mnogobrojne popuste na usluge i proizvode u Varaždinskoj županiji , cijeloj Hrvatskoj a čak i u susjednim zemljama.
Glavne djelatnosti udruge su poboljšanje materijalnog i društvenog položaja umirovljenika, međusobno druženje umirovljenika i zajedničko provođenje slobodnog vremena kao i organiziranje zajedničkih izleta, rekreativnih druženja, susreta i natjecanja s drugim udrugama na nivou općina, županija.
Redovitim obavještavanjem putem plakata na oglasnim pločama u našoj općini dobivate sve potrebne informacije o programima, novim događanjima ili putovanjima .
Udruga je vrlo aktivna kroz cijelu godinu. Brojne su aktivnosti i događanja koja se odvijaju unutar udruge.Organiziraju se putovanja i izleti širom Hrvatske.
U sklopu udruge postoji nekoliko organiziranih aktivnosti u koje se mogu uključiti svi članovi. Druženja i sastanci odvijaju se u prostorijama Dnevnog boravka za starije osobe u Majerju.
Svake godine članovi udruge sudjeluju na Sportskim igrama umirovljenika Varaždinske županije. Ekipe koje se pripremaju za natjecanje tokom cijele godine su ženska ekipa u pikadu, muška ekipa u streljaštvu te mješovita u belotu. Aktivnosti u koje se još mogu uključiti naši članovi su viseće kuglanje, šah, društvene igre, likovne radionice i izrada rukotvorina.

IMG_8748
Našim djelovanjem nastojimo intenzivnije obogatiti društveni život naših članova i omogućiti starijima da ravnopravno sudjeluju u društvenom životu naše zajednice.
U radu uživamo punu podršku Općine Petrijanec koja nas podržava i financijski podupire. U suradnji sa Općinom Petrijanec tokom 2015. godine proveli smo projekt Ministarstva socijalne politike i mladih pod nazivom „Uključimo se kroz generacije“ u kojem su bili uključeni i partneri, Savez Udruga Umirovljenika Varaždinske županije te Osnovna škola Petrijanec, glavni cilj projekta bila je prevencija i smanjenje socijalne isključenosti kod starijih osoba.
Želja nam je da u budućem razdoblju organiziramo razna edukativna predavanja i preventivne zdravstvene preglede kako bi utjecali na kvalitetnije zdravstveno stanje starijih osoba.
U udruzi zajedno sa mlađim generacijama brinemo o međugeneracijskoj solidarnosti kako bi promicanjem pozitivne slike o starijim oosbama pridonjeli razumijevanju starijih ljudi kao vrijednom kapitalu koji ne opterećuje već obogaćuje društvenu zajednicu u kojoj živimo.
Pozivamo sve starije osobe da nam se pridruže jer starjeti uz nekoga je lakše a druženje nam omogućuje da nakratko zaboravimo na svakodnevicu i naše probleme.
IMG_8767

nogometmajerje
Kratka povijest nogometnog kluba „Bratstvo“ Majerje:
Nogometni klub u Majerju je nosio prvotni naziv Nk Bratstvo. Kao takav osnovan je 1955g. Pokretači osnivanja kluba bili su: Stjepan Horvat, Mijo Leskovar i Josip Pongračić. Igralo se na okolnim igralištima nogometnih klubova Sračinec, Petrijanec, Nova Ves i Svibovec Podravski..
Prvi dresovi i lopte dobiveni su kao donacije od nogometnih klubova „Varteks“ Varaždin te „Sloboda“ Varaždin. Zalaganjem mjesnog odbora te samodoprinosom mještana Majerje kupljeno je zemljište te se 1985.g. počelo s gradnjom igrališta i svlačionice.
Inicijatori su bili: Tomo Divjak, Ivan Hunjet, Jovan Pavao, Kučko Franjo, Martinčević Josip,i ja, a pomogla je i „Cesta Varaždin – govori Stanko Galevski, jedan od prvih ljudi u nogometnom klubu Majerje.
Klub je inače započeo s radom 1955g. ali je neslavno završio dvije godine poslije, kada je ugašen.
Neki od njih i dalje su aktivni članovi kluba, te redovito posjećuju nogometne utakmice, posebno se to odnosi na Tomu Divjaka i Ivana Hunjeta.

Sadašnja uprava sastoji se od predsjenika Valentina Mateuša, tajnika Vlade Leskovara, zamjenika tajnika Željka Posaveca, blagajnika Deana Vugrinca, te nekoliko uvijek prisnih članova Gorana Vidovića, Dražena Leskovara, Roberta Dvanajščaka Marijana Mlinarića. Trener seniorske ekipe i dalje je domaći čovjek i dugogodišnji prijašni trener koji ima puno uspjeha sa generacijama seniora Nk Majerje, Josip Mužek, trener juniora jest Tihomir Rožđak, dok je trener najmlađih (pionira) Zlatko Mežnarić. Veteranskom ekipom koordinira Ivica Plantak.
Uprava Nk Majerja organizirala je malonogometne turnire, velikonogometne turnire, te smo kao klub često pozvani na iste. Nastavit ćemo u sportsnom duhu i dalje organizirati ovakve nogometne poslastice pa neka naši članovi, navijači i simpatizeri uživaju.
Od planova za ovu godinu, ostaje nam još ogranizacija velikonogometnog turnira, početak priprema za novu sezonu naravno, moramo malo poraditi i doraditi infrastrukturu svlačionice, što se kadra tiče, opet smo doveli nove igrače, koji igraju rekreativno i amaterski u klubu.
Igrači Nk Majerja su pretežito domaći igrači s područja Općine Petrijanec, koji se bore za svoj klub i daju uvijek 120% na terenu, jako mlada ekipa, koji ima perspektivu, jer ako malo pogledamo seniorski kadar čak 6 igrača iz prve jedanajstorke ima pravo nastupa još i za juniore!

majerje nogomet

Klub se trenutno natječe u 2. ŽNL – zapad sa 4 kategorije (pioniri, juniori, seniori i veterani). U klubu se svakodnevno rekreira 80-ak igrača svih uzrasta.
Financije u klubu, kao i u svakom zdravom amaterskom klubu su minimalne. Imamo pokrivene troškove usko vezane uz organizaciju nogometnih utakmica i to je to. Nema govora u ovom klubu da se isplaćuju kakve premije igračima, igrači su domaći koji svojevoljno i s veseljem dolaze na igralište i treniraju te se bore za ovaj klub.
Na kraju, ja bih se kao predsjednik kluba zahvalio svim sponzorima i podupirateljima kluba, Općini Petrijanec, Županijskom nogometnom savezu Varaždin, svim dosadašnjim predsjednicima i članovima uprave Nk Majerje jer bez njih ova lijepa priča, 30 godina nogometa u Majerju, nebi bila moguća.

Utakmica Nk Majerje – Nk Ormož 04.07.2015 30 godina kluba
Utakmica je započela prigodnim razmjenama poklona seniorske ekipe, također predsjednik Marijan Mlinarić je uručio zahvalnice Općini Petrijanec, Stanku Galevskom Tomi Divjaku, Županijskom nogometnom savezu. U ime žns-a poklon je primio Željko Franić i darovao klubu poklon prilikom objetnice.

Što se tiče same utakmice, protekla je u prijateljskom tonu, domaćin je poveo 2:0 golovima Daria Bubeka i Denisa Majcena. Gosti iz Ormoža izjednačili su u 53.minuti na 2:2, a gol vrijedan pobjede postigao je Dalibor Jurgec. Domaćin je kontrolirao utakmicu, te stvorio niz prigoda pred golom gostiju.Nakon utakmice, gosti iz Slovenije počašćeni prigodnom ugostiteljskom ponudom. Zahvaljujemo se Nk Ormožu što se odazvao i uveličao ovu obljetnicu.

Nk Majerje tijekom cijele godine vrši upis djece u klub svih kategorija.
Sve informacije vezane za djelovanje kluba možete dobiti upitom na broj: 098/995-6405 ili na zeljko.posavec0@gmail.com

NK ORAČ

Nogometni klub“Orač“ u Petrijancu osnovan je 1.srpnja 1947.godine u zadružnom dvorištu Petrijanec. Osnivači NK“Orač“-a bili su : Drago Breški, Stjepan Jambrek, Pavao Kosi, Božidar Kosi, Đuro Gerić,Ivan Đurin-Brico, Ivan Cafuk, Stjepan Pongračić-Lovrin, Ivan Gerić, Josip Petek, Drago Šincek, Ivan Šincek, Franjo Maltarski, Pavao Balaić, Ivan Škrinjar i ostali.
Prva nogometna utakmica odigrana je iste godine (1947.) protiv V.Š.K. „ Sloboda“ Varaždin.
Varaždinci su pobijedili 3:0.
Ime kluba „ Orač“ predložio je Drago Breški. Kako se radi o poljoprivrednom kraju i kako se u prvim godinama na utakmice putovalo seljačkim kolima, smatrao je predlagač da je to najprimjereniji naziv. Klub neprekidno djeluje uz blage uspone i padove a natjecao se u općinskoj,kotarskoj, međuopćinskoj i sada u 1.županijskoj ligi.
Kroz pet selekcija: U-10( popularni limaći), pionira,juniora,seniora i veterana u klubu je registrirano 80-ak igrača.
U klubu smo posebno ponosni na igrače mlađih selekcija (limaća,pionira i juniora) koji su već nekoliko godina u samom vrhu svojih liga, iz čega je vidljivo da se u klubu posebna pozornost posvećuje radu s mladima. U mlađem naraštaju igrača sastoji se budućnost kluba jer i u seniorskog ekipi igraju isključivo domaći igrači i to bez ikakvih naknada.
Kroz naš klub u dugogodišnjoj povjesti igrali su igrači koji su ostavili dubok trag kako u NK“ Orač“ tako i na višim razinama natjecanja.
Najveći uspjeh u profesionalnom smislu postigao je Franjo Papec koji je igrao u drugoj, a kasnije u prvoj ligi u Ljubljani. Svoju karijeru završio je kao aktivan prvoligaški sudac. Josip Potočnjak također je godinama sudio kao savezni nogometni sudac.
Početkom 2016. održana je izborna skupština na kojoj je izabrano novo vodstvo kluba koje će klub nastaviti uspješno voditi u narednom perodu.


Tajnik : Matija Telebar, mob: 098 950 51 66

Nogometni klub Mladost iz Družbinca osnovan je 1. travnja 1978. godine. Osnivači su bili: Zdravko Križnjak, Ivan Čehok, Josip Žnidarić, Stjepan Požgajec, Stjepan Humek, Stanko Rodeš, Mijo Prepelić, Josip Cupar, Ivan Bratko, Stanko Šincek, Ivan Kolarić, Stjepan Požgajec st., Stjepan Drožđek, Zdravko Cupar i još nekolicina domaćih ljudi. Prvi predsjednik kluba je bio Pavao Siročić.

Klub je nastupao uz dosta uspjeha u općinskim ligama, a kasnije i županijskim ligama. Krasila ga je izrazita borbenost i ugodna atmosfera na utakmicama, kao i veliko prijateljstvo igrača i uprave. Klub se posljednjih 10-tak godina natjecao sa 3 sastava: pionirskim, juniorskim i seniorskim.

Posljednjih godina nositelji kluba u upravi su bili: Stjepan Humek, Mladen Četrtek, Vladimir Četrtek, Vladimir Sokač, Zvonko Vršić, Franjo Kušter, Petar Klaus.

Uz natjecateljske utakmice, klub je redovito organizirao i ljetne nogometne turnire. Isto tako često puta se vratio sa osvojenim peharom sa gostujućih turnira.

Prvom polovicom 2015. godine klub je bio primoran prekinuti sudjelovanje u 2. Županijskoj ligi – zapad, te privremeno „zamrznuti“ status zbog nedostatka igračkog kadra, ponajviše u pionirskom i juniorskom sastavu.

Nadamo se da će se situacija oko igračkog kadra uskoro poboljšati, te da će klub opet nastaviti uspješno odigravati službene natjecateljske utakmice.