300.obljetnica školstva u pobratimljenoj općini Destrnik

0

U travnju je u Općini Destrnik u Sloveniji obilježena 300.godišnjica organiziranog školstva na području općine, sve je započelo podučavanjem seoske djece seljaka koji su bili sluge i većinu vremena pomagali gazdama u vinogradima. Nastava se odvijala u klijeti, a djeca su mogla dolaziti kad su htjela i mogla. Danas je to vrlo lijepa škola sa 250 učenika pri čijem se školovanju velika pažnja posvećuje praktičnom radu. Radionice se održavaju svakodnevno pri čemu se provode pokusi iz kemije, kod tehničkog predmeta koriste se alati poput ubodne pile, izrađuju se makete, uči se šivati, šah i društvene igre rade se od recikliranog materijala. Nakon školske priredbe  gosti su imali priliku razgledali školu i izložbu radova učenika.

Na svečanoj proslavi obljetnice školstva prisustvovao je Borut Pahor predsjednik Republike Slovenije, a na poziv župana Destrnika Vladimira Vindiša svečanoj obljetnici iz općine Petrijanec prisustvovali su Silvija Šincek Humek, ravnateljica OŠ Draženka Skupnjak i Zvonko Mikac predstavnik vatrogastva.

Provođenje sustavne deratizacije na području općine Petrijanec

0

Djelatnici Odjela za higijenu, okoliš i sanitaciju Veterinarske stanice d.d. Varaždin će i ove godine provesti akciju proljetne sustavne deratizacije (suzbijanje štetnih glodavaca) u svim domaćinstvima na području općine Petrijanec, te na ostalim površinama pogodnim za razmnožavanje i zadržavanje štetnih glodavaca.

Početak deratizacije je u ponedjeljak, 24. travnja 2017. godine, u Novoj Vesi Petrijanečkoj, a zatim slijede Majerje, Petrijanec, Zelendvor, Družbinec i Strmec Podravski.

Deratizaciju će obavljati jednom zaštitnom kutijom po domaćinstvu u kojoj će biti izložena meka. Za daljnje upute, kao i sve probleme oko mjera deratizacije, stoje Vam na raspolaganju djelatnici koji će obavljati deratizaciju.

Mole se članovi domaćinstava da se pridržavaju slijedećih uputa provoditelja deratizacije:

  • surađivati sa stručnom ekipom koja provodi deratizaciju
  • za vrijeme postavljanja meka na domaćinstvima mora biti prisutna odrasla osoba
  • za vrijeme provođenja onemogućiti dodir sa mekama djeci, kućnim ljubimcima i domaćim životinjama
  • ne dirati i premještati otrovne meke

 

Troškove sustavne deratizacije u cijelosti financira Općina Petrijanec.

Pratite nas na Facebooku

393FanoviLajkaj