OBJAVLJEN NOVI NATJEČAJ ZA 4.1.1. – POLJOPRIVREDNICIMA NA RASPOLAGANJU 360 MILIJUNA KUNA ZA BILJNU PROIZVODNJU

0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju je objavila novi natječaj iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja za tip operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstavaUkupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore na ovom Natječaju iznosi 360.000.000,00 kuna od čega:

  • 200.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor ratarstva
  • 70.000.000,00 kuna za ulaganja u proizvodnju šećerne repe
  • 70.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor vinogradarstva
  • 20.000.000,00 kuna za ulaganja u sektor cvijeća i ukrasnog bilja.

Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija, a prihvatljivi su projekti za ulaganja u sektor ratarstva (uključujući industrijsko, ljekovito, začinsko i aromatično bilje), sektor vinogradarstva te u sektor cvijeća i ukrasnog bilja.

Prijave na Natječaj počinju se zaprimati mjesec dana od 15.veljače kako bi svi potencijalni prijavitelji na vrijeme stigli pripremiti dokumentaciju.

Zahtjev za potporu se sastoji od dva dijela i korisnik ga podnosi u dvije faze. Prvi dio zahtjeva za potporu može se popunjavati i podnositi u AGRONET-u od 15. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 16. travnja 2018. godine do 12:00 sati. Rok za podnošenje Potvrde o podnošenju prvog dijela zahtjeva za potporu počinje teći od 15. ožujka 2018. godine od 12:00 sati do 16. travnja 2018. godine do 12:00 sati. Detaljnije možete pogledati ovdje.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju organiziraju radionicu 02.03.2018., u ZAGREBU, Kino dvorana Ministarstva gospodarstva, Ulica grada Vukovara 78, 12,00 sati

Prijave na radionicu ispunjavaju se putem prijavnog obrasca.

U Petrijancu održano predavanje za poljoprivrednike

0

Na predavanju koje je u srijedu, 21. veljače, održano u velikoj dvorani društvenog doma u Petrijancu, poljoprivrednim proizvođačima predstavljeni su poticaji i subvencije koji su im na raspolaganju u 2018. godini.

Na skupu, koji je pobudio veliko zanimanje poljoprivrednih proizvođača s područja Općine Petrijanec, predstavljene su poticajne mjere za poljoprivrednike koje je pripremila Varaždinska županija te mjere Programa ruralnog razvoja koje su dostupne poljoprivrednim proivođačima.

Našim poljoprivrednicima na raspolaganju su sredstva iz nekoliko izvora, od poticaja koje je za njih pripremila Varaždinska županija, koja je ove godine značajno povećala sredstva namijenjena poljoprivrednim proizvođačima, poticaja koje osiguravaju jedinice lokalne samouprave, državnih poticaja do sredstava koja su poljoprivrednicima dostupna na natječajima lokalnih akcijskih grupa kroz Program ruralnog razvoja – naglasio je na predavanju zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

O poticajnim mjerama Varaždinske županije za poljoprivredne proizvođače govorio je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, koji je tom prigodom posebno predstavio dvije nove mjere namijenjene poljoprivrednicima.

Varaždinska županija ove je godine, uz potpore koje smo poljoprivrednim proizvođačima odobravali ranijih godina, uvela i dvije nove mjere. Prva je vezana uz jamstvo za kredite kojima će naši poljoprivrednici financirati proljetnu sjetvu, dok je druga vezana uz održivu poljoprivrednu proizvodnju – rekao je pročelnik Dragutin Vincek.

Više o mjerama Varaždinske županije: http://www.varazdinska-zupanija.hr/javni-pozivi-i-natje%C4%8Daji/#site_body

Na predavanju u Petrijancu o mjerama koje su poljoprivrednicima dostupne u Programu ruralnog razvoja Republike Hrvatske govorila je Mara Bogović, pročelnica podružnice Poljoprivredne savjetodavne službe Varaždinske županije, koja je tom prigodom posebno predstavila aktualne mjere ruralnog razvoja, dok je o potporama Lokalne akcijske grupe – Sjeverozapad malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima govorio Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

Budući da je naš LAG u pripremi natječaja za podmjeru 6.3, željeli smo male poljoprivredne proizvođače s područja Općine Petrijanec upoznati s detaljima natječaja, kako bi se što bolje pripremili za natječaj te kako bi mogli uspješno prijaviti svoje projektne ideje i ostvariti njihovo financiranje kroz Program ruralnog razvoja – istaknuo je Mario Željezić.

Uz poticaje i subvencije za poljoprivredne proizvođače na predavanju u Petrijancu predstavljene su i nove tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji vezane uz uporabu ekoloških mikrobioloških pripravaka, o čemu je govorila Silvija Željezić iz tvrtke Geenea, zatim mogućnosti financiranja poljoprivredne proizvodnje, koje je predstavio Dražen Bacinger, regionalni direktor poslovne mreže Zadruge za etično financiranje, dok je programe osiguranja za poljoprivredne proizvođače predstavila Ivana Kuzinec, predstavnica HOK osiguranja, a Saša Jerković, promotor tvrtke Pioneer sjeme, dio proizvodnog asortimana ove kompanije.

Na večerašnjem predavanju, za koje su naši poljoprivrednici pokazali iznimni interes, željeli smo dati što više informacija vezanih uz poticaje i subvencije te aktualne natječaje za naše poljoprivredne proizvođače, ali i za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, koja uključuje nove, ekološki prihvatljive tehnologije – naglasio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

Održana izvještajna godišnja skupština Nogometnog športskog kluba ”ORAČ”

0

Dana 17. veljače 2018. godine održana je izvještajna godišnja skupština nogometnog športskog kluba ”ORAČ”. Skupština je održana u prostorijama Društvenog doma u Petrijancu. Skupštinu je sazvao Izvršni odbor kluba na čelu sa predsjednikom g. Stjepanom Klanečekom. Skupštini je prisustvovalo preko sedamdeset aktivnih članova, navijača te gostiju iz drugih klubova. Pozdravnu riječ i uvod u skupštinu dao je predsjednik kluba g. Stjepan Klaneček koji je ujedno i predložio članove radnih tijela skupštine. Radna tijela jednoglasno su prihvaćena i to Darijan Lukaček za predsjednika, a Stanislav Klaneček i Damir Jambriško za članove Radnog predsjedništva. U verifikacijsku komisiju izabrani su Stanko Crnčec za predsjednika te Matija Klaneček i David Dombaj za članove. Matija Telebar izabran je za zapisničara dok su Marinko Jambriško i Nikola Dombaj izabrani za ovjerovitelje zapisnika.

Sukladno dnevnom redu skupštine g. Klaneček iznio je Izvještaj o radu kluba, Izvještaj o financijskom poslovanju za 2017. godinu te Plan i program rada za 2018. godinu. Izvještaj Nadzornog odbora podnio je predsjednik odbora g. Stanko Crnčec.

U 2017. godini klub je dočekao svoj 70. rođendan. Kako je sve počelo! U proljeće 1947. godine rodila se ideja o osnivanju kluba. Organizatorima su u pomoć priskočili i stariji stanovnici sela. Prijatelji iz Varaždina poklonili su klubu prvu nogometnu loptu. Povodom katoličke svetkovine ”Petrova” napravila se velika zabava. Skupilo se financijskih sredstava za nabavu dresova i kopački. Majice i čarape bile su zelene boje, a hlačice bijele. Tako se i odigrala prva utakmica u proljeće 1947. godine na stadionu Slobode u Varaždinu. Na sastanku održanom 1.srpnja 1947. godine klub je nazvan imenom ”Orač”, koje sa ponosom nosi i danas. U jesen iste godine klub se počeo natjecati u tadašnjoj Kotarskoj ligi Varaždin. Prvo igralište je bilo na današnjoj parceli odmah uz glavnu cestu, a kasnije je pomaknuto malo dalje zbog izgradnje zadružnog doma. Taj zadružni dom je kasnije pretvoren u školu, pa je igralište pomaknuto malo dalje. ”Orač” je imao u školi i svoju prvu svlačionicu gdje su se držali i rekviziti (mreže, lopte, dresovi i sl.). Nakon nekog vremena oračeva svlačionica je pretvorena u školsku kuhinju a igralište preseljeno nekoliko puta i na zadnje je smješteno na lokaciju gdje se nalazi i danas. Obilježavanje linija igrališta obavljali su često sami igrači neposredno prije utakmice. Nakon utakmice se tuširalo kod susjeda ”Kosija”, koji je imao ”kopani” zdenac i veliku ”kopanju” napunjenu hladnom vodom. Prijevoz na utakmice vršen je zaprežnim kolima, traktorima, biciklima, kombi vozilima a kasnije su se pojavili automobili. Ideja o gradnji svlačionice rodila se 1979. godine. Nakon održanog referenduma, na račun tadašnje mjesne zajednice su novčana sredstva koja su prebačena na račun ”Orača”. Tadašnji predsjednik kluba g. Kranjčić Stjepan okupio je oko sebe ekipu i organizirao prve akcije na izgradnji svlačionice i igrališta. Sve akcije su se odvijale petkom popodne, subotom cijeli dan i nedjeljom ujutro. Nakon prekida sa radom i obavljenog ručka, krenulo se na utakmice. Pošto igralište ”Orača” nije bilo spremno domaće utakmice igrale su se na igralištu u Sračincu. Nakon što je igralište ”Orača” bilo spremno za korištenje morala se postaviti ograda koja služi još dan danas. Godine 2009. postojeća svlačionica je adaptirana. Izrađeno je novo krovište i dograđene prostorije koje služe za okupljanje članova i navijača.

Ekipa ”Orača” natjecala se u raznim rangovima nogometnog saveza u Varaždinu. Trenutno se natječe u 2. ŽNL Varaždin.
Danas sa ponosom možemo reći da osim seniorske ekipe imamo i ekipe u mlađim uzrasnim kategorijama. One se natječu svaka po svojem sistemu i u svojim posebno organiziranim ligama. Ukupno imamo oko 80 registriranih igrača. Brigu o svakoj ekipi vode treneri, posebno obučeni u nogometnoj akademiji.

Da bi ekipe imale dobre uvjete za rad brinu članovi uprave i prijatelji kluba. Za svaku utakmicu određujemo zadatke na sastancima koji se održavaju nekoliko dana prije same utakmice.
Tokom ljetnih mjeseci članovi uprave potaknuti sredstvima općine i uz pomoć prijatelja kluba pokrenuli su akciju gradnje vodovodne instalacije za natapanje igrališta.
Da bi se nabrajalo sve ”petrajščane” zaslužne za funkcioniranje nogometa morao bih potrošiti puno vremena.
Na kraju ovog izlaganja želi se naglasiti veliko ”HVALA” svima koji su uložili svoje vrijeme i trud i sredstva da ”Orač” preživi toliko godina. Želja mi je da i u idućim godinama naša djeca, unuci i ostali ljubitelji nogometa održe tradiciju sporta u našem lijepom mjestu.
Neka nam naš ”Orač” još dugo, dugo poživi!!” završio je predsjednik kluba g. Stjepan Klaneček.

Izvješće o radu i rezultatima seniorske ekipe podnio je Ivan Telebar, juniorske ekipe Matija Klaneček, trener ekipe pionira Renato Klaneček te treneri ekipe limaća Nikola Cingestar i Denis Šincek. Sva izvješća prihvaćena su jednoglasno.

Na kraju službenog dijela Skupštine predsjednik Stjepan Klaneček uručio je uvaženim članovima i gostima priznanja i zahvalnice za doprinos klubu tokom njegova rada.
Načelnik Općine Petrijanec g. Željko Posavec je izražava zadovoljstvo rezultatima i pozitivnom klimom u klubu.

Pratite nas na Facebooku

590FanoviLajkaj