Odaberite
Održano poljoprivredno predavanje – Poljoprivreda i tradicija danas i sutra

Poljoprivredni skup Poljoprivreda i tradicije – danas i sutra, sufinancira Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je Općini Petrijanec odobrilo sredstva putem Javnog poziva za (su)financiranje organizacije skupova o poljoprivredi, ribarstvu, šumarstvu, veterinarstvu i zaštiti bilja za 2023. godinu na koji je općina Petrijanec aplicira svoj projektni prijedlog.

Skup se održava u cilju poticanja informiranja, promocije, razmjene znanja, inovacija i dostignuća o poljoprivredi, u domeni domaćih proizvoda, zaštiti zdravlja biljaka i životinja, povezivanja proizvođača i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i prodaje te povećanje konkurentnosti i održivosti samih proizvoda i proizvođača.

Predavači skupa:

Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec

Bernarda (Nada) Pintarić: Baština i tradicija općine Petrijanec – cekeri i hajdina zlijevka

Agrodata d.o.o. (Josip Borak): Važnost analize tla za poljoprivrednu proizvodnju

Fanon d.o.o. (Miljenka Križnjak): Ratarstvo i uvjeti tržišta

Agroprom Patrčević (Danijel Patrčević): Tradicijska proizvodnja bučinog ulja

OPG Cvetko (Draženka Cvetko): Tradicijska proizvodnja sireva

Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore: Mogućnosti financiranja bespovratnim sredstvima

PANEL RASPRAVA – Poljoprivreda i tradicija u današnjim zahtjevima i uvjetima tržišta

Razvijanje tehnologije, inovativnih rješenja u poljoprivredi, promjene na tržištu i promjene u navikama potrošača s jedne strane te potreba za očuvanjem tradicije i baštine, odnosno tradicijske poljoprivredne proizvodnje i autohtonih proizvoda s druge strane, predstavljaju izazove za poljoprivredne proizvođače i jedinice lokalne samouprave. Kako bi ostala konkurentna na tržištu, očuvala i povećala svoju razinu proizvodnje te unaprijedila svoje poslovne procese, poljoprivredna su gospodarstva primorana svoje poslovanje prilagoditi promjenama. A tradicijska proizvodnja trebala bi se bazirati na načinu proizvodnje koji ne koristi razna suvremena kemijska sredstva i inovacije u pogledu tehnologije. Tehnologija i kemijska sredstva nikad ne mogu zamijeniti ljudske ruke i rad u potpunosti. Današnjim smo skupom htjeli potaknuti sudionike na razmišljanje i pobuditi njihovu svijest o važnosti očuvanja tradicije i baštine koju imamo na području općine Petrijanec.

Za sagledavanje svih mogućnosti i metoda razvoja tradicionalnih gospodarstava uvelike je korisno razmjenjivati znanja i iskustva te se informirati kroz razne dostupne kanale, službe i tijela koja su na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima.

Zajedničkim djelovanjem i međusobnom podrškom osigurava se napredak u području poljoprivredne proizvodnje te se poljoprivrednim proizvođačima omogućava povećanje konkurentnost i opstanak na tržištu.

 

Skip to content