Odaberite
Općine Vinica, Cestica i Petrijanec zajedno obilježili “Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje” paljenjem lampiona

Večer uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje zapaljeni lampioni kod kružnog toka Vratno Donje na tromeđi Općina Vinica, Cestica i Petrijanec.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice.

Diljem Hrvatske je tako organizirano okupljanje i paljenje lampiona, pa su po prvi puta ove godine u organizaciji Općina Petrijanec, Općine Vinica i Općine Cestica zajednički zapaljeni lampioni povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Lampione su zapalili članovi UDVDR Kluba Petrijanec, UDVDR Kluba Vinica i branitelji iz Cestice, dok je u ime Općine Petrijanec lampion zapalio načelnik Željko Posavec, u ime Općine Vinica načelnik Branimir Štimec, a ispred Općine Cestica predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za taj istočnoslavonski grad završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998.Po podacima vukovarske bolnice, tijekom tromjesečne agresije na Vukovar ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata više od 380 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991.

 

Skip to content