Odaberite
U Petrijanecu uređeno parkiralište kraj groblja završen još jedan EU projekt
Groblje u Petrijancu koje pokriva oko 1200 grobnih mjesta, održava ga općinska tvrtka Priroda d.o.o. a na njegovom uređenju radi se sustavno tijekom cijele godine. Spomenuta tvrtka u općinskom vlasništvu vrši i ukope pokojnika.
Nedavno su završeni i radovi na uređenju parkirališta, jer postojeće nije bilo uređeno i asfaltirano. Ukupno je izgrađeno 47  okomitih parkirališnih mjesta, od kojih su dva za osobe s invaliditetom i pet rezerviranih mjesta za svećenika i užu obitelj prilikom ukopa pokojnika. Investicija vrijednosti 81.963,63 EUR-a (102.454,54 EUR-a s PDV-om) sufinancirana je sredstvima ruralnog razvoja Agencije za plaćanje u poljoprivredi i ribarstvu sa 38.724,15 EUR-a a projekt je odobrila Lokalna akcijska grupa Sjeverozapad.
– “Parkiralište mogu koristiti svi građani koji posjećuju groblje, a njegovom izgradnjom je omogućeno pravilno i u skladu sa Zakonom parkiranje vozila, što je do sada bio problem. Ovo je samo jedan od niza investicija koje smo proveli na groblju u Petrijancu, pa ću podsjetiti da smo iz istih sredstava uredili betonskim opločnicima (tlakavcima) staze na groblju, uveli novu rasvjetu na groblje, zamijenili prednju ogradu i sada u konačnici proveli projekt parkinga na parcelama koje smo otkupili od privatnih osoba. Na LAG Sjeverozapad prijavljujemo projekte groblja jer strategija LAG-a je usklađena upravo sa ulaganjima u groblja tako da je to zapravo i jedini izvor financiranja iz EU gdje možemo dobiti subvenciju jer se groblje ne može prijaviti na ni jedan drugi natječaj. U skladu s time radimo i projekt obnove grobne kuće koji ćemo iduće godine prijaviti na LAG Sjeverozapad i tražiti sufinanciranje Agencije za plaćanje u poljoprivredi i ribarstvu. Osim odobrenog sufinanciranja od 38.724,15 EUR-a prijavili smo taj isti projekt na javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU gdje očekujemo sufinanciranju vlastitog učešća u ovom projektu jer imamo sklopljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz EU fondova, pa će tako sufinanciranje iz općinskog proračuna biti uvelike smanjeno”. – rekao je načelnik općine Petrijanec Željko Posavec, mag.ing.mech.
Povodom završetka radova načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec istaknuo je da mještani zaslužuju ovako uređeni prostor kako bi prilikom pokopa svojih najmilijih te posjeta njihovim vječnim počivalištima imali adekvatan prostor za parkiranje te prigodno uređen okoliš te je zahvalio izvođaču koji je prije i mjesec dana prije završetka roka za izvođenje uspješno završio ovu investiciju.
Posjetitelji groblja tako sada na raspolaganju imaju 47 parkirnih mjesta, od kojih su dva rezervirana za invalide. Osim toga, uređen je i sam okoliš parkirališta.

OPĆI CILJ PROJEKTA:

Izgradnjom parkirališta uz groblje u naselju Petrijanec podići će se sigurnost stanovništva i imovine i osigurati nesmetani promet vozila uz nerazvrstanu cestu. Također, poboljšati će se dostupnost lokalne infrastrukture.

GLAVNE AKTIVNOSTI PROJEKTA:

Glavne aktivnosti koje će se izvršiti na izgradnji parkirališta su pripremni radovi, zemljani radovi, asfalterski radovi, sanacija asfaltiranih i betonskih površina te završni radovi radovi na montaži znakova.

OPIS POSTOJEĆEG STANJA:
Predmetna lokacija se nalazi u mjestu Petrijanec u Ulici Alojzije Stepinca na k.č.br. 1204 i 325/6, k.o. Petrijanec, gdje se nalazi postojeće mjesno groblje Petrijanec.
Parcela osim grobnih mjesta, čija je i osnovna namjena ima izgrađenu i grobnu kuću sa pripadajućom nadstrešnicom i ostalim pratećim dijelovima kao što su uređene staze, dvorište i neuređeno parkiralište.
Prema važećem Prostornom planu uređenja Općine Petrijanec (“Službeni vjesnik Varaždinske županije”, broj 18/07, 41/12., 31/21), obje parcele se nalaze u građevinskom području naselja, u istoj zoni groblja.
Grobna kuća ima akt legalnosti prema Zakonu o gradnji. Sa istočne strane planiranog zahvata, parcela groblja je omeđena sa lokalnom cestom – Ulicom Butina i sa južne strane Ulicom Alojzija Stepinca. Glavni kolni prilaz na parcelu uz grobnu kuću je sa južne strane preko uređenog asfaltiranog ulaza širine 4,30 m, dok je sporedni ulaz u dvorište groblja izveden preko pošljunčanog parkinga u jugozapadnom dijelu parcele broj 1204.
Pješački ulazi na ograđenu parcelu groblja su: 1 sa istočne strane u samom sjeveroistočnom uglu parcele, a preostala 2 sa zapadne strane uz grobnu kuću.
Oblik zatečene parcele je pretežito pravilnog tlocrtnog oblika, a nalazi se kao uglovna parcela između dviju ulica.
Prema ZK ulošku 1 za k.o. Petrijanec, ukupna površina čestice 1204 iznosi 19.094 m2, dok ukupna površina čestice 325/6 po ZK ulošku 2730 iznosi 1262 čhv, a što je 4.539 m2.
Pripadajuće dvorište koje se nalazi na čestici 1204 trenutno služi kao neuređena parkirališna pošljunčana površina sa djelomično ozelenjenom površinom i to u sektoru između Ulice Alojzije Stepinca i početka ograde parcele groblja.
Većinski dio parcele 1204 u sektoru planiranog zahvata je izveden kao kombinacija zemljane i pošljunčane površine, dok je čestica 325/6, sve k.o. Petrijanec u naravi neobrađena i ne koristi se za parkiralište. Obje parcele su u vlasništvu investitora u dijelu 1/1.
Postojeći kolni prilaz sa neuređenim parkiralištem ima kapaciteta do 20-tak osobnih vozila. U većinskom dijelu ga koriste djelatnici za potrebe uređenja grobnih mjesta, osobe zadužene za održavanje groblja, a zbog nedostatka okolnih parkirnih mjesta i ostali korisnici groblja.
OPIS PLANIRANOG ZAHVATA:
Ovim projektom planirano je urediti i proširiti postojeći neuređeni parkirališni prostor za lokalne posjetitelje groblja i drugih mještana. Uz Ulicu Alojzije Stepinca na obje čestice je planirana je izgradnja rotacijskog parkinga i to odmah uz postojeću grobnu kuću. Time bi se uredile vanjske površine neograđenog prostora groblja i to kao mjesto za parkiranje osobnih vozila u mirovanju.
Prije početka izvođenja radova bi se formirala jedinstvena parcela, k.č.br. 1204, k.o. Petrijanec.
Ovim zahvatom osiguravamo lakši i jednostavniji rotacijski protok prometa unutar parkirališta, činimo jednostavni ulaz i izlaz vozilima sa nerazvrstane ceste na parkirne površine, te stvaramo sigurnije i komfornije mirovanje motornih vozila. Planiranom izgradnjom osiguravamo parkirališna mjesta kapaciteta za 47 vozila, od čega su 2 parkirališna mjesta osigurana za osobama smanjene pokretljivosti.
Sva parkirališna mjesta planirana su pod kutom od 90º.
Ovim projektom planirano je sljedeće:
– izgradnja parkirališta za ukupno za 47 osobna vozila
– izgradnja odvojenog kolnog ulaza i izlaza vozila sa Ulice Alojzije Stepinca
– izgradnja dodatnog kolnog ulaza u ograđeni dio groblja
– uređenje okolnih površina betonskim opločnicima
Zona zahvata je gabaritnih dimenzija 44,30 x 42,00 m.
Kolni ulazi izlaz će biti svaki širine 4,80 m.
Postojeće stanje prije izgradnje parkinga:

Nakon završetka investicije izgled novog parkinga:

 

Skip to content