Odaberite
Biskup Košić posjetio svoj rodni kraj i predstavio knjigu “Junačka i sveta Hrvatska”

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) i Općine Petrijanec u utorak, 2. studenoga u velikoj dvorani Društvenog doma u Petrijancu gostovao je sisački biskup Vlado Košić.

Naime, biskup Košić rođen je u Družbincu, pohađao je Osnovnu školu u Petrijancu, dok je kasnije školovanje nastavio u Zagrebu.

-Uvijek mi je lijepo doći u  rodni kraj, a poglavito kad me pozovu mladi i hrvatski branitelji- rekao je biskup Košić.

Osim što je predstavio svoju novu knjigu koju je objavio s hrvatskim generalom i književnikom Ivanom Toljem, „Junačka i sveta Hrvatska“, bila je to i prigoda da se biskup, koji je iznimno omiljen i u ovom kraju, podsjeti svog djetinjstva i dana kad je sanjao o svećeničkom pozivu.

Također je pričao i o godinama kad je bio župnik, od 1992. do 1995., u Petrinji te o borbi za prikupljanje pomoći za nedavno razrušeni sisački kraj.

Na početku sve okupljene pozdravio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. Mladen Pavković.

Književnik Đuro Vidmarović rekao je da je povijesni trenutak da se na promociji jedne knjige okupe toliki generali Domovinskog rata na kojima počiva hrvatska država. Upozorio je i da su takve knjige uglavnom nedostupne široj javnosti zbog odnosa države prema povijesnim temama, nazvavši to diverzijom. Predložio je da bi 25 godina nakon rata konačno trebalo uključiti mlade educirane literate da istražuju i pišu o toj temi, a ne dopustiti da se u domaćim djelima, osobito filmskim, nerijetko branitelje i rat sramoti.

General Tolj rekao je da se predstavljanjem knjige odaje počast Hrvatskoj koja je prije 30 godina doživjela strašne udare i krvarila na sve moguće načine. Pojasnivši odakle je došlo do toga da su autori biskup i general, rekao je da je knjiga izrasla iz njihovog 40-godišnjeg prijateljstva te da su nastojali evocirati sve što su osjećali i doživjeli te, što je najvažnije, dijagnosticirati duhovno, demografsko i gospodarsko stanje hrvatske nacije. Zaključio je i da je knjiga poziv apsolutno svima da prionu posvemašnoj obnovi Hrvatske inače joj se piše totalna propast i pitanje je tko će za stotinu godina živjeti u njoj.

Na kraju je sve pozdravio i zahvalio biskup Košić rekavši da je trideseta godišnjica prilika da se još više istakne važnost i da se ne zaboravi da je Domovinski rat temelj ove države. Također, želja autora je da se knjigom, ne samo učvrsti istina o prošlosti, nego i uoči ono što se trebalo razriješiti u minulom razdoblju, a nije se dogodilo, zbog propusta, pa i grijeha nečinjenja svih političkih garnitura, od završetka Domovinskoga rata, a posebice od 2000. godine do danas.

Biskup je rekao i da je hrvatska pobjeda u ratu pravo čudo te kao što Židovi imaju Pashu i obilježavaju izlazak iz egipatskog ropstva, tako bi to trebali činiti i Hrvati, biti zahvalni Bogu i braniteljima te čitavom narodu. Konstatirao je i da je Hrvatska 1991. godine opstala zahvaljujući zajedništvu, a da se to nije dogodilo, danas je ne bi bilo.

Na promociji knjige okupili su se članovi udruge branitelja iz cijele županije, lijepo je bilo vidjeti veliku zainteresiranost za promocijom knjige. Bila je to prilika da se u neformalnom razgovoru razmijeni koje iskustvo sa generalima i biskupom, ali i prije svega da se upoznamo sa knjigom biskupa Košića i generala Tolja – rekao je Željko Posavec,  načelnik Općine Petrijanec.

 

 

Skip to content