Odaberite
Misno slavlje u obnovljenoj stogodišnjoj kapelici Srca Isusova u Majerju

U nedjelju, 21. lipnja 2020. godine, varaždinski biskup mons. Bože Radoš predslavio je misno slavlje u kapeli Srca Isusova u Majerju, u Župi svetih Petra i Pavla Petrijanec. Vjernici u Majerju na svečani su i radostan način proslavili završetak obnove stotinu godina stare kapele.

Obnova kapelice, izgrađene 1920. godine, omogućena je sredstvima župljana i donatora, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Općine Petrijanec.

Načelnik Željko Posavec podsjetio je na početak izgradnje kapelice 1919. godine i njezino posvećenje 4. srpnja 1920.

– Stogodišnjica nije mala stvar. Trebalo je objekt održavati. Tako je 2008. nadograđen dio sa sakristijom. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli donacijama prilikom obnove, ali i prilikom održavanja. Krajem 2019. godine prijavili smo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, na Program ulaganja u zajednicu, obnovu stogodišnje kapele Srca Isusova u Majerju. Odobreno nam je 50 tisuća kuna. Ukupna vrijednost investicije, ove obnove je oko 180 tisuća kuna. Općina je donirala 43 tisuće kuna, a mještani i donatori ostalo – rekao je Posavec te dodao i podsjetio na druga ulaganja.

– Tijekom protekle tri godine, u ovom mandatu, sudjelovali smo i u obnovi ograde oko kapelice. 2018. godine ugradili smo električno zvono vrijedno 24 tisuće kuna, sredstvima iz općinskog proračuna za pomoć našoj župi – kazao je petrijanečki načelnik te dodao da se uređuje i Radnička ulica uz kapelicu.

– Početkom ove godine krenuli smo s radovima na obnovi Radničke ulice, koje je sufinanciralo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Malo su nas vremenski uvjeti i situacija s COVID-om zaustavili, ali vjerujem da ćemo u narednih mjesec dana napraviti preostale kanalizacijske priključke i završni sloj asfalta – najavio je Posavec.

Majerje je malo mjesto s oko 700 stanovnika.

– Svi se držimo zajedno. Držimo do naše kršćanske vjere što dokazuje i dolazak dvojice biskupa na blagoslov obnovljene kapele – 2008. godine biskupa Josipa Mrzljaka, a sada biskupa Bože Radoša – završio je načelnik.

Biskup Radoš naglasio je radost sudjelovanju na ovom velikom događaju za zajednicu vjernika u Majerju i Petrijancu.

– Lijepo je danas biti ovdje. Osjetili smo da su vjernici okružili ovo malo mjesto i da je to za njih posebna kuća u mjestu, kao srce u organizmu. Ako je živo i obnavlja se, onda i mjesto živi i radi, raste, obnavlja se – poručio je varaždinski biskup.

– Svaka zgrada, crkva, kapela ili kapelica, prije svega je podsjetnik je svakom vjerniku na ono duhovno. Kad se vjernik nađe unutra da bi molio, onda mu je važna. Kao što nam je kuća važna, gdje smo s obitelji, tako nam je kapelica važna za duhovno – dodao je župnik vlč. Ivan Sakač.

Na kraju svečanosti načelnik Posavec i autor, mladi umjetnik Hrvoje Svaty varaždinskom su biskupu uručili sliku, akvarel, s motivom kapelice Srca Isusova u Majerju.

 

Skip to content