Odaberite
Općina Petrijanec izradila Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka -SECAP slijedi potpisivanje međunarodnog ugovora

Temeljni dokument jedinica lokalne samouprave kojim se prikazuje način na koji će potpisnici Sporazuma gradonačelnika ostvariti postavljeni cilj do 2030. godine je Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka (engl. Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP). Kroz SECAP se definiraju mjere i radnje koje je potrebno provesti kako bi se omogućilo smanjenje emisija CO2 za najmanje 40% do 2030. godine.

Akcijski plan energetski i klimatski održivog razvitka Općine Petrijanec izrađen je u okviru Ugovora o sufinanciranju radnih podloga za izradu Akcijskog plana energetski održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 5.650,00 eura, što iznosi 40% procijenjenih i Fondu opravdanih troškova SECAP-a, a koji iznose 14.125,00 eura.

Kroz analizu zatečenog stanja definira se jasan smjer djelovanja na područjima energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije te prilagodbe klimatskim promjenama.

Sporazum gradonačelnika i načelnika najveći je svjetski pokret gradova usmjeren na lokalne aktivnosti koje utječu na klimu i energiju. Gradovi i Općine koje su potpisali Sporazum podržavaju zajedničku viziju za 2050. godinu: ubrzavanje dekarbonizacije njihovih teritorija, osnaživanje kapaciteta za prilagodbu na neizbježan utjecaj klimatskih promjena te omogućavanje građanima pristup sigurnoj, održivoj i povoljnoj energiji. Gradovi i Općine se obvezuju na djelovanje koje će podržati smanjenje stakleničkih plinova za 40 % do 2030. godine te usvajanje zajedničkog pristupa rješavanju ublažavanja i prilagodbe na klimatske promjene.

Europski sporazum gradonačelnika za klimu i energiju okuplja više od 7.000 tijela lokalne i regionalne samouprave u 57 zemalja koja su se dobrovoljno posvetila provedbi ciljeva EU-a za klimu i energiju pripremom i provođenjem Akcijskog plana za održivu energiju i prilagodbu klimatskim promjenama (SECAP) prije 2030. godine. Zadatak lokalnih i regionalnih samouprava je predvidjeti štetne učinke klimatskih promjena i poduzeti odgovarajuće mjere kako bi se spriječila ili umanjila šteta koju ona može uzrokovati, jer se pokazalo da dobro planirana, rana akcija prilagodbe štedi novac i spašava živote.

U Hrvatskoj je 28 gradova (22,05%) i 9 općina (2,1%) izradilo SECAP-e (graf 1 i 2 i tablica 1). koji će im poslužiti kao učinkovit alat za planiranje mjera ublažavanja i prilagodbe koji obuhvaća i analizu ranjivosti te pregled sektora koji su ranjivi i koje mjere treba planirati. Kvalitetni SECAP-i osigurat će gradovima bolju pripremljenost mjera za financiranje, a time i pravovremenu provedbu i veću otpornost lokalne zajednice na najrizičnije prijetnje klimatskih promjena.

Pregled gradova i općina s izrađenim SECAP-ima možete pregledati na KARTI.

-“Cilj ovoga još jednog odobrenog projekta i ovog strateškog dokumenta bio je izrada kvalitetnih Programa ili SECAP-a, odnosno omogućiti izradu ocjene utjecaja ranjivosti i rizika na klimatske promjene što je preduvjet za definiranje odgovarajućih mjera prilagodbe i niskougljičnog razvoja. Lokalnim djelovanjem i identificiranjem prioritetnih mjera za ublažavanje klimatskih promjena, Općina Petrijanec želi pridonijeti zaštiti okoliša te ublažavanju klimatskih promjena. I ono što je najbitnije na temelju upravo ovog akcijskog plana odobren nam je projekt sufinanciran sa  251.751,80 eura s PDV-om što čini 80% procijenjenih i Fondu opravdanih ukupnih troškova projekta, koji iznose 314.689,75 eura s PDV-om gdje ćemo na čak 19 lokacija za sadnju na koje se planira zasaditi 826 stabala te 535 drvenastih grmlja te obnovu i izgradnju tri trga u naselju Petrijanec, Družbinec i Nova Ves Petrijanečka.” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

 

Skip to content