Odaberite
Održano predavanje “Rano otkrivanje raka debelog crijeva” u organizaciji Invalidsko ILCO društva Varaždin

U ponedjeljak, 3. lipnja 2024. godine, s početkom u 16:00 sati održano je predavanje u organizaciji Invalidsko ILCO društva Varaždin, Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, STOMA Medical i Općine Petrijanec na temu “Rano otkrivanje raka debelog crijeva”. Ova važna edukacija namijenjena je svim zainteresiranim građanima, a posebno onima koji žele saznati više o prevenciji i ranom otkrivanju raka debelog crijeva.

Svima nama zdravlje jednostavno mora biti na prvome mjestu i zato poslušajte liječnike, ne odgađajte kontrolne preglede i aktivno brinite o svom zdravlju, rekao je na početku javnog skupa načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec te izrazio podršku svim građanima u njihovoj hrabroj borbi protiv tumora.

Predavanje su održale:

  • Katica Čusek Adamić, dr. med. spec. epidemiologije koja je sve prisutne upoznala sa statističkim podacima vezanima uz rak debeloga crijeva, čimbenike koji utječu na nastanak bolesti, mogućnostima dijagnostike i važnostima redovitih preventivnih pregleda
  • Danijela Tuđan Špoljarić, meg. med. tech., na temu “Kvalitetan život sa stomom” – kako pravilno postavljati i održavati stomu, prehrana nakon operacije,
  • Kristina Kišić bacc.med.techn., diplomirana psihologinja –  o utjecaju stome na svakodnevni život-

 

Nakon operacije stome ljudi su skloni vjerovati kako se ne mogu vratiti natrag u svoj uobičajeni životni ritam. Teško je prihvatiti činjenicu da nadalje treba nositi stoma-vrećicu. S vremenom ustanove da zapravo mogu živjeti skoro kao i ranije. U normalnim okolnostima skoro se uopće ne može zamijetiti da netko nosi stoma-vrećicu. Vrećica ne proizvodi zvuk i sigurna je od mirisa te ne može otkriti vaše stanje.” –  rekla je Kristina Kišić, bacc.med.tech.

Rak debelog i završnog crijeva je najčešće sijelo raka po pojavnosti i drugo po smrtnosti od zloćudnih novotvorina u Hrvatskoj zbog čega mu je potrebno posvetiti posebnu pozornost te svakodnevno raditi na prevenciji s posebnim naglaskom na primaru i sekundarnu prevenciju (probir).

 

Skip to content