Odaberite
Održane radionice,edukacije i tribine za poticanje pravilnog odvajanja otpada na području općine Petrijanec

Temeljem natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost projekt „Edukacije i radionice o odvojenom sakupljanju otpada“ ciljem projekta važno je informirati i educirati građane o potrebi i načinu selektiranja otpada te poboljšati osviještenost građana u području održivog gospodarenja otpadom.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 37.581,25 eura, dok je sufinanciranje Fonda u iznosu 15.000,00 eura, što je procijenjenih 39,91%  troškova.

Tako su u Dječjem vrtiću Bambi i Osnovnoj školi Petrijanec održane edukacije, radionice i tribine o pravilnom odvajanju otpada, te kakvi načini prikupljanja otpada su dostupni kako njima tako i ostalim mještanima Općine.

Općina Petrijanec svojim mještanima omogućava: javnu uslugu prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, odvojeno prikupljanje otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog (glomaznog) komunalnog otpada. Sprječavanje odbacivanja otpada na način suprotan Zakonu te uklanjanje tako odbačenog otpada, provedbu Plana gospodarenja otpadom, donošenje i provedbu plana gospodarenja otpadom jedinice lokalne samouprave, provođenje izobrazno-infomativne aktivnosti na svom području, te mogućnost provedbe akcija prikupljanja otpada.

2021. godine nabavljeni su žuti spremnici za plastiku te su podijeljeni korisnicima, podijeljeni su i komposteri, te nabavljeni kontejneri za tekstil i obuću (besplatno zbrinjavanje), te kante za razvrstavanje otpada po parkovima, trgovinama i dječjim igralištima (papir, plastika, staklo), a početkom školske godine 2023./2024. školarce su u OŠ Petrijanec, područnim školama i vrtiću dočeli kante za sortiranje otpada po učionicama i hodnicima u obliku životinja. Ove godine Općina nastavlja sa omogućavanjem razvrstavanja otpada pa su tako nabavljeni dodatni spremnici za tekstil,  metalni koš za reciklažu (papir, plastika, staklo), te metalni kontejner za baterije i akumulatore.

Općina Petrijanec omogućila je i dva kontejnera tzv. zvona za prikupljanje stakla koja se nalaze u dvorištu Općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157, Petrijanec. U dvorištu Općine Petrijanec možete besplatno zbrinuti i glomazni otpad, a odvoz glomaznog otpada po pozivu može se ostvariti i kontaktiranjem Čistoće Varaždin d.o.o, a raspored je dostupan na petrijanec.hr.

Također za sve one vrste otpada koji se ne odvajaju na ovakav način omogućeno je i korištenje mobilnog reciklažnog dvorišta koje se nalazi na području općine Petrijanec svake četvrte srijede, četvrtka i petka prema rasporedu koji se nalazi na poleđini računa Čistoće d.o.o. ili na web stranici www.petrijanec.hr 

 

Skip to content