Odaberite
Hrvatska reprezentacija načelnika i gradonačelnika osvojila odlično četvrto mjestu na Europskom prvenstvu u nogometu

Osim što smo u finalu Eurovizije osvojili odlično drugo mjesto, Hrvatska reprezentacija načelnika i gradonačelnika osvojila je isto tako najbolji uspjeh do sada osvojivši četvrto mjesto na Europskom natjecanju u nogometu.

Reprezentacija hrvatskih gradonačelnika i načelnika već godinama sudjeluje na europskom prvenstvu gradonačelnika i načelnika, a ovo je prvi put da su izborili ulazak u polufinale turnira koje se prošli tjedan održalo u njemačkom Lepzigu.

Naši gradonačelnici i načelnici ulazak u polufinale izborili su pobjedom nad najtežim protivnikom – Slovačkom. Ključni ljudi za pobjedu i ulazak u polufinale bili su slavonski gradonačelnici, još uvijek aktivni nogometaši, Matko Šutalo, gradonačelnik Valpova redovito brani boje Croatije Marjančaci te Josip Budimir gradonačelnik Kutjeva s kojim igra u Trećoj NL Istok.

Ekipa slovačkih gradonačelnika pobijedila je na protekla dva europska prvenstva, a na ovom je prvenstvu, već postigla 25 golova, a primila samo jedan! Gotovo cijelu utakmicu Slovačka je bila bolja momčad te je Hrvatska rijetko prelazila na njihovu polovicu. Igralo se praktično na jedan gol i Hrvatska je zaista teško živjela.

U jeku napada Slovaka odličnim solo prodorom Josip Budimir na asistenciju Matka Šutala matira gostujućeg vratara i donosi sebi osmi zgoditak na Euru, a Hrvatskoj povijesni plasman u polufinale. Slovačka je izgubila nakon 15 pobjeda u nizu, a Hrvatska opet pokazala srce i hrabrost kada je najteže i protiv značajno nadmoćnijeg protivnika. U polufinalu Hrvatska je izgubila od Rumunjske a u borbi za treće mjesto zbog obaveza trojca gradonačelnika morala su napustiti nešto ranije turnir te je Hrvatska izgubila i time osvojila četvrto mjesto.

„Upoznajemo kolege iz drugih država i gradova, razgovaramo o stvarima koje su nam zajedničke ili mogu postati zajedničke. Razmjenjujemo iskustva u povlačenju sredstava iz fondova EU i o razvoju naših sredina. Unazad nekoliko godina uspostavili smo odlične odnose s našim kolegama iz Slovenije, Austrije i Italije, točnije pokrajine Južni Tirol i redovno se posjećujemo i mimo sportskih terena, a posljednje dvije godine i sa Slovačkom i Rumunjskom“ – rekli su nam iz Hrvatske reprezentacije načelnika i gradonačelnika

Inače, zanimljiva je usporedba – Slovačka ima 3.000 gradonačelnika, Njemačka 11.000, a Italija 8.000 pa je time i uspjeh naše reprezentacije još veći.

Hrvatsku reprezentaciju, uz Šutala i Budimira, čine još: gradonačelnik Zadra Branko Dukić, Solina Dalibor Ninčević, Pregrade Marko Vešligaj, Vrgorca Mile Erceg, Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, Raba Nikola Grgurić, Benkovca Tomislav Bulić te načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

„Izuzetno korisno i vrijedno iskustvo. Inače, što se samog prvenstva tiče, na njega se plasiralo 16 reprezentacija igralo se 6+1 na polovici veliko nogometnog terena dva poluvremena po 30 minuta. Rumunjska, koja u svojim redovima ima i igrače koji su igrali Ligu prvaka i sigurno je bila bolji protivnik na terenu i zasluženo odnijela pobjedu protiv nas u polufinalu. Za Italiju je recimo nastupio Damiano Tommasi nekadašnji igrač Rome i reprezentativac Italije a ambasador natjecanja je bio Philipp Lahm bivši njemački nogometaš i reprezentativac. Zadovoljan sam igrom koju smo prikazali i vjerujem da smo u svakoj utakmici dali 100% da bismo postigli ovakav rezultat te čestitam svojim suigračima na fer i korektnoj junačkoj borbi na terenu.“ – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Skip to content