Odaberite
U Zelendvoru održana akcija Rotary šuma pa posađeno 1.250 sadnica hrasta lužnjaka

Na području Zelendvora u subotu, 23. ožujka, održana je već tradicionalna akcija – Rotary šuma, koju već nekoliko godina organiziraju Rotary Club Varaždin, zajedno s drugim Rotary klubovima iz Varaždinske županije, Varaždinskom županijom, Općinom Petrijanec, Šumarijom Varaždin i Srednjom školom Arboretum Opeka.

U ovoj akciji posađeno je 1.250 sadnica hrasta lužnjaka.

– Prije nekoliko godina Rotary klubovi iz naše županije potpisali su sporazum s Varaždinskom županijom, Šumarijom Varaždin i Srednjom školom Arboretum Opeka o zajedničkom sudjelovanju u akciji – Rotary šuma. Sadnjom drveća rotarijanci se pridružuju globalnoj ekološkoj akciji Rotary Internationala, a donacijom koju smo prikupili u ovoj akciji pomoći ćemo Srednjoj školi Arboretum Opeka, u kojoj se uređuje Centar izvrsnosti u poljoprivredi – istaknuo je dopredsjednik Rotary Cluba Varaždin, dr. sc. Miroslav Benko.

Ovogodišnja akcija organizirana je na području Gospodarske jedinice Zelendvor, gdje je mladicama hrasta lužnjaka pošumljeno 0,66 hektara površine.

– Ovo je još jedna hvalevrijedna akcija, kojom smo obilježili Svjetski dan šuma. Radimo sanaciju i pošumljavamo površine u Zelendvoru na kojima je prije rastao borovac. Dosad smo na tom području već zasadili 32 tisuće sadnica hrasta lužnjaka, a ove godine planiramo posaditi ukupno 100.000 tisuća mladica hrasta lužnjaka – rekao je Tomica Cukor, upravitelj Šumarije Varaždin.

Akciju su i ove godine podržali Općina Petrijanec i Varaždinska županija.

-Općina Petrijanec već godinama podupire ovu akciju pošumljavanja, u kojoj redovno sudjeluju i učenici Osnovne škole Petrijanec. Ovo je već druga akcija pošumljavanja u ovoj godini, jer smo nedavno akciju pošumljavanja imali s tvrtkom Fanon, koja je sadnjom trideset sadnica obilježila 30 godina rada. Općina Petrijanec provodi i program provedbe klimatskih promjena, kojom želimo ozeleniti što više javnih površina u našoj općini, ali i podići ekološku svijet naših mještana, a posebice djece, koja redovno sudjeluju u akcijama ćišćenja okoliša i pošumljavanju – rekao je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec i potpredsjednik Skupštine Varaždinske županije.

U akciji je sudjelovalo i dvadesetak učenika i nastavnika Srednje škole Arboretum Opeka.

-Već niz godina odlično surađujemo s Rotary Clubom Varaždin u ovom hvalevrijednom projektu. Kao škola koja je fokusirana na poljoprivredu podržavamo ovakve ekološke akcije i rado sudjelujemo u akcijama pošumljavanja, tim prije jer su rotarijanci ovom prigodom prikupljali i dobrotvorna sredstva koja će donirati našoj školi – istaknuo je Dragan Brkić, ravnatelj Srednje škole Arboretum Opeka.

Foto i tekst: Regionalni tjednik

Skip to content