Odaberite
ODLUKA o proglašenju elementarne nepogode – TUČA

Župan Varaždinske županije u četvrtak je proglasio prirodnu nepogodu tuča za područje općina Petrijanec i Sračinec te za područje Donjeg Ladanja u Općini Maruševec.

Nevrijeme zahvaćeno tučom pogodilo je županiju 23. lipnja, a u razmjere štete danas su se u Strmcu Podravskom u Općini Petrijanec uvjerili ministrica poljoprivrede Marija Vučković i župan Anđelko Stričak.

– Šteta od tuče na poljoprivrednim kulturama je od 30 do čak 100 posto, a uz to su značajne štete nastale i na gospodarskim, stambenim objektima i komunalnoj infrastrukturi. Prema prvim procjenama, ukupna šteta na području općina Petrijanec i Stračinec te u Donjem Ladanju iznosi 2.250.000 eura. Od toga se na Petrijanec odnosi 1,5 milijuna eura, Sračinec 500.000 eura te na Donje Ladanje 250.000 eura.

– Na ovom području velik dio mladih ljudi se uključuje u poljoprivrednu proizvodnju. To su prije svega poljoprivrednici koji nakon radnog vremena ulažu svoj novac da bi okrupnili svoje poljoprivredne parcele. Sad im je sve uništeno. Prije svega im želimo pružiti potporu da se i u narednim godinama nastave baviti poljoprivrednom proizvodnjom. Najgore su pogođena naselja Strmec Podravski i Družbinec, imamo i oštećenja na staklenicima, plastenicima, građevinskim parcelama, kućama, krovovima, prozorima, pomoćnim zgradama, automobilima, fasadama i svoj ostaloj infrastrukturi. Pozivam poljoprivrednike ali i sve ostale da prijave svoju elementarnu nepogodu u prostorijama općine Petrijanec, Vladimira Nazora 157 – naveo je načelnik Posavec.

 

Odluka župana – prirodna nepogoda TUČA – lipanj 2023

Skip to content