Odaberite
Udruga umirovljenika Općine Petrijanec uspješno provela prvu godinu projekta „Uključimo isključene u zajednicu“

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, u partnerstvu s Općinom Petrijanec, provodi projekt „Uključimo isključene u zajednicu.“ Projekt je prijavljen na Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu koji je objavilo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Od strane spomenutog Ministarstva odobreno je ukupno 170.000,00 kuna – 85.000,00 kuna za aktivnosti u 2021. godini te 85.000,00 kuna za aktivnosti u 2022. godini.

Cilj spomenutog projekta je promicanje aktivnog starenja, povećanje i obogaćivanje kvalitete života te povećanje socijalne uključenosti osoba od 60 godina i više, poticanje na stjecanje novih znanja i vještina, ali i educiranje starijih osoba o temama važnim za zaštitu njihovih prava kroz organizaciju i provođenje različitih aktivnosti i radionica za osobe treće životne dobi.

Glavne aktivnosti koje su se projektom provodile su održavanje kreativnih aktivnosti, održavanje edukacijskih aktivnosti te održavanje kulturnih aktivnosti. Za potrebe projekta i izvođenja kreativnih aktivnosti nabavljene su likovna mapa, crtaći ugljen, vodene boje, tempere, kistovi, ljepilo i škarice za papir, igla za kukičanje, igla za pletenje, vuna, konac za kukičanje. a sve u svrhu održavanja kognitivnih sposobnosti te povećanja znanja i vještina i socijalne uključenosti starijih osoba. Kroz edukacijske aktivnosti dobili su informacije o važnosti korištenja pravne pomoći prije nego odluče raspolagati svojom imovinom, a posebno sklopiti ugovor o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. U sklopu ove aktivnosti istaknula se i važnost educiranja o tim ugovorima, prednosti i nedostaci prilikom sklapanja takvih ugovora te razlike između ugovora kako osobe starije životne dobi ne bi postale žrtve prijevara i nasilja. Također, upoznali su se o oblicima nasilja nad starijim osobama, nužnosti borbe protiv nasilja i sa svojim pravima ako se nađu u ulozi žrtve. U kulturne aktivnosti uključeno je bilo vježbanje i održavanje proba s ciljem nastupa na svečanostima u općini i šire s bogatim i raznolikim programom. Također, projektom je ostvaren i izlet na Trakošćan te je održana i predstava Kerekesh teatra u svrhu povećanja socijalne interakcije te kvalitetnog provođenja vremena starijih osoba s područja Općine Petrijanec.

Projekt će se provoditi i u 2022. godini te će se nastaviti provoditi aktivnosti kreativnih, edukacijskih i kulturnih radionica, u koje su uključeni i izleti, a osigurano je i odobreno 85.000,00 kuna.

Spomenimo da Općina Petrijanec zaista brine za stanovništvo treće životne dobi pa je tako proveden projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ čiji nositelj je bila Općina Petrijanec, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, posredničkog tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava u iznosu od 2.179.443,20 kn (100% sufinanciranje EU). Također, Udruga umirovljenika i Općina Petrijanec zajedno su provele projekt „Socijalna podrška i uključivanje starijih osoba u zajednicu“ tijekom 2020. godine, sufinanciran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  u iznosu od 77.000,00 kuna. Trenutno se provodi i projekt „Zaželi za Petrijanec 2020.“ čiji nositelj je također Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, dok je Općine Petrijanec partner na projektu. Radi se o II. fazi projekta „Zaželi – Program zapošljavanja žena“, sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, upravljačkog tijela Ministarstva rada i mirovinskoga sustava u 100% iznosu od 925.800,00 kn.

Skip to content