Odaberite
Radovi na aglomeraciji napreduju ugovorenom dinamikom

Aglomeracija, najveći i najznačajniji projekt na području općine Petrijanec napreduje prema planu, u što su se u subotu uvjerili općinski načelnik Željko Posavec, direktor varaždinskog Varkoma Željko Bunić i tehnički direktor tvrtke Vodogradnja Mario Lacković.

Radovi na aglomeraciji trenutno se  odvijaju u Družbincu, Strmcu Podravskom i Novoj Vesi Petrijanečkoj, dok su u Zelendvoru završeni, nakon čega su kompletno sanirane ceste.

Ukupna vrijednost projekta aglomeracije na području općine Petrijanec je oko 35 milijuna kuna,  Općina sudjeluje s 5,3 posto udjela u ukupnom sufinanciranju.

– Radovi teku prema zacrtanom planu, trenutno se radi gravitacijski cjevovod i sanacija cesta u Družbincu, a planiramo u dogovoru s izvođačem i investitorom Varkomom sanirati sve ceste prije nego što nastupe ozbiljniji zimski uvjeti. Ovim smo projektom riješili odvodnju fekalne kanalizacije i ključne priključke za građevinske parcele, dakle za sve u stambenoj zoni. Riječ je o doista kompleksnom, zahtjevnom projektu i zahvaljujem Varkomu što to vodi profesionalno i konstantno komunicira s jedinicama lokalne samouprave – rekao je Posavec.

Dodao je da je bilo nekih manjih problema u izvođenju radova:

– Nije baš sve išlo po planu, zbog epidemiološke situacije, odnosno samoizolacije u kojoj su morali biti pojedini radnici pa se nije moglo raditi punim kapacitetima, ali vjerujem da će sve završiti u roku.

Podsjetimo, rok za završetak radova je studeni 2021. godine.

Direktor Varkoma istaknuo je da je Aglomeracija u Varaždinskoj županiji apsolutno najveći projekt u aglomeracijama u cijeloj Hrvatskoj.

– Ono što mogu reći sa zadovoljstvom je da će ove godine izvođačima biti isplaćeno gotovo 200 milijuna kuna. Trenutno smo u zadnjem činu čitavog projekta kojim će se napraviti otprilike 240 kilometara gravitacijske mreže, a samo na području Općine Petrijanec 17 kilometara, od kojih je dosad već gotovo 13, što nam praktički daje siguran znak da će aglomeracija, odnosno odvodnja biti kompletno gotova u predviđenom roku – rekao je Bunić.

Posebno je, direktor Varkoma Željko Bunić, istaknuo zadovoljstvo dobrom suradnjom s Općinom Petrijanec:

– Općina  je prepoznala potrebu da se istovremeno s izgradnjom kanalizacije na tim, ali i drugim pozicijama gdje nije bilo dosad vodovoda, naprave i ti radovi i Varkom je s Općinom Petrijanec sklopio nekoliko ugovora u vrijednosti od gotovo 450 tisuća kuna kojima smo napravili taj dio kroz svoje interventno održavanje.

Zadovoljan suradnjom s Općinom je i Mario Lacković, tehnički direktor tvrtke Vodogradnja iz Varaždina.

– Ovdje izvodimo radove na podsustavu Petrijanec, a ukupna vrijednost tih ugovorenih radova je 30 milijuna kuna bez PDV-a. S načelnikom i s predstavnicima investitora dobro surađujemo  i dosad smo izveli sve cjevovode koji se odnose na Družbinec, Petrijanec i Strmec Podravski, a sljedeće godine radit ćemo u Novoj Vesi Petrijanečkoj – rekao je Lacković i zaključio:

– Završetkom ovog projekta aglomeracije ukupno će se približno 620 kućanstava spojiti na gravitaciju, što smatramo zajedničkim uspjehom.

 

Skip to content