Odaberite
Općina Petrijanec završila s provedbom projekta „ZAŽELI – pomoć u zajednici za starije osobe”, vrijednog 2,17 milijuna kuna

Općina Petrijanec završila s provedbom projekta „ZAŽELI – pomoć u zajednici za starije osobe”. Riječ je projektu putem kojeg je omogućeno zapošljavanje nezaposlenih žena, a koje su brinule za starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju u dvogodišnjem razdoblju.

– Radi se o prije svega vrlo zahvalnom projektu sa primarnom aktivnosti za krajnje korisnike – obavljanja poslova gerontodomaćica, a zaposleno je 10 žena starijih od 50 godina koje su prije početka rada prošle određenu edukaciju. Također, u tom projektu zaposlili smo i voditelja te administratora projekta – pojasnio je načelnik Petrijanca Željko Posavec.

Projektom je osnažen i unaprijeđen radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici, a time će se ujedno ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

– Vrijednost projekta je 2.179.443,20 kuna, a financiran je iz europskih sredstava u stopostotnom iznosu. Dakle, Općina nije u ovom projektu imala svoj udio, no ekonomski i društveno – socijalno Općina je itekako imala veliki benefit. Kako bi se nastavila briga o starijima i nemoćnima, prijavili smo još jedan takav projekt koji bi s provedbom trebao krenuti u siječnju iduće godine – pojasnio je načelnik.

Poslovi gerontodomaćica odnosili su se na pomoć u dostavi namirnica, u pripremi obroka u kućanstvima, u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć pri osnovnim kućanskim poslovima, briga o higijeni, pomoć u dostavi lijekova, plaćanju računa, dostavi pomagala i sl., te pružanje podrške krajnjim korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo.

Govoreći o svojim dojmovima iz sudjelovanja u projektu, gerontodomaćice Darinka Čehok i Alenka Kereži kazale su kako im je projekt donio puno iskustva koje će im zasigurno koristiti u potencijalnom daljnjem zapošljavanju, a krajnjim je korisnicima njihova pomoć puno značila, posebice u vrijeme koronavirusa. Također, suglasne su u tome da im je najvrijednija bila komunikacija i pružanje pomoći kroz razgovor.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin te Centar za socijalnu skrb Varaždin, a kroz projekt je bilo obuhvaćeno 70-ak krajnjih korisnika.

 

Fond: Europski socijalni fond

Operativni program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Prijavitelj: Općina Petrijanec

Ukupna vrijednost projekta:  2.179.448 kuna

Obavezni partneri: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Varaždin te Centar za socijalnu skrb Varaždin

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan: 30.srpnja 2018 – 30.siječnja 2021.

 

Skip to content