Odaberite
Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Petrijanec 2020

Povodom Dana Općine, blagdana sv. Petra i Pavla, u petak, 26. lipnja, u energetski obnovljenom Društvenom domu u Novoj Vesi Petrijanečkoj održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić uvodno je naglasio da je većina donijeta odluka bila jednoglasna.

– Ono o čemu smo raspravljali odnosi se na infrastrukturu, pomoć gospodarstvenicima onoliko koliko je Općina u stanju, i naravno na društveni život, koji je na zavidnoj razini. Naše odluke omogućile su načelniku da s puno truda realizira projekte – rekao je Evačić.

Načelnik Željko Posavec istaknuo je da je protekla godina za Općinu Petrijanec bila iznimno uspješna.

– Iskoristili smo doista sve mogućnosti koje su nam se pružile članstvom Republike Hrvatske u Europskoj uniji i u općinski proračun direktno povukli 4,3 milijuna kuna kapitalnih pomoći iz državnog proračuna, pomoći iz europskih projekata i pomoći iz drugih proračuna za izgradnju naših kapitalnih objekata. To nam je donijelo rekordan proračuna u povijesti Općine Petrijanec u iznosu od 15,8 milijuna kuna – rekao je načelnik na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Među projektima je spomenuo energetsku obnovu zgrade Društvenog doma u Novoj Vesi Petrijanečkoj, vrijednu milijun kuna u čemu je iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirana trećina, a dvije trećine sredstava osigurala je Općina Petrijanec. Obnova će rezultirati smanjenjem godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i smanjenjem emisije CO2.

U Novoj Vesi energetski je obnovljen i Sportski centar, u sklopu projekta sufinanciranog od strane Europskog fonda za regionalni razvoj. U projekt je uloženo gotovo 650.000 kuna.

Nadalje, među velikim projektima je dogradnja vrtića ukupno 455 kvadratnih metara pa je tako vrtić dobio tri nove prostorije. Ukupna investicija je 3,3 milijuna kuna.

Općina Petrijanec nastavila je ulagati u poboljšanje cestovne infrastrukture pa je tako asfaltirana cesta u Ulici Alojzija Stepinca, koja spaja Družbinec i Petrijanec. Na toj se cesti nalazi i mjesno groblje pa je cesta itekako prometna. Duljina zahvata je 478,50 metara, a vrijednost investicije 599.000 kuna.

Nastavlja se i obnova javne rasvjete. Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije prijavljen je projekt sufinanciranja vrijedan gotovo šesto tisuća kuna. Ministarstvo će sufinancirati ukupno dvjesto tisuća kuna. Riječ je o zamjeni dotrajalih svjetiljaka u naseljima Strmec Podravski i Družbinec, njih ukupno 108, te dopuni na mjestima gdje sada nema svjetiljki, a ukupno će biti ugrađeno 219 novih LED svjetiljki.

Projekt aglomeracije jedan je od većih projekata, možda i najveći nakon uvođenja vodovoda i plinovoda. Za petrijanečko područje vrijedan je 40 milijuna kuna, a za općinski proračun to znači nešto više od 2 milijuna kuna sufinanciranja. Kanalizacijska mreža za naselja Strmec Podravski, Družbinec, Novu Ves Petrijanečku, Zelendvor i djelomično Petrijanec trebala bi biti gotova do listopada 2021. godine, s besplatnim priključcima za mještane.

Na stotu godišnjicu posvećenja, u Majerju je obnovljena kapelica Srca Isusova zahvaljujući sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Općine Petrijanec i Župe Svetog Petra i Pavla, zajedno ukupno oko 180 tisuća kuna.

Iz Europskoga socijalnog fonda financiran je projekt „Pomoć u zajednici za starije osobe“, u okviru „Zaželi – programa zapošljavanja žena“. Zaposleno je deset žena koje pružaju uslugu pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama s područja Općine. Projekt je vrijedan 2,2 milijuna kuna.

Uz druge projekte koji su također navedeni, načelnik Posavec je naglasio još jednu važnu stvar – transparentnost.

– Transparentnost proračuna je vizija koju sam imao na početku svog mandata. Sada sam tri godine načelnik, a prošle godine to smo i ostvarili. U srpnju 2019. godine Institut za javne financije dodijelio nam je najveću ocjenu i pohvalio nas jer smo učinili nevjerojatan skok – 2011. godine Općina Petrijanec je imala jedinicu ili nulu, a najveća ocjena je bila dvojka za transparentnost proračuna. Mi smo to promijenili i dokaz provođenju brojnih projekata na području općine je transparentnost, a to ulijeva povjerenje ljudima – zaključio je Posavec.

Dan Općine Petrijanec čestitao je varaždinski župan Radimir Čačić koji je izdvojio odličnu suradnju s načelnikom.

– U ovoj Općini imamo dobrog, pametnog i sposobnog suradnika, mladog, kvalitetnog i ambicioznog načelnika. Ovo je jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave gdje mi, Reformisti, surađujemo i s HNS-om, što samo pokazuje da su ovdje kvalitetni ljudi. Rezultat su odlični, siguran sam da će i ubuduće biti takvi. Jedna od prvih stvari na koje smo utjecali, jer je to bilo nužno odmah u startu, bio je Strmec, direktno iz proračuna s oko 400 tisuća kuna. Sada 1,2 milijuna kuna ide za rekonstrukciju škole, oko 450 tisuća kuna bit će iz europskih sredstava, a ostatak sredstava osigurat ćemo mi. Pohvalno je da se gotovo dva puta više od vlastitog proračuna povlače novci iz europskih fondova i drugih izvora. U prve četiri godine od ulaska u EU Varaždinska je županija povukla četiri milijuna kuna, a od dolaska ove županijske vlasti do danas povukli smo 820 milijuna kuna, pri čemu je naš izvorni proračun 84 milijuna kuna, s time da će ove godine pasti zbog pandemije – naglasio je, među ostalim, župan Čačić.

Izaslanik potpredsjednika Vlade Predraga Štromara, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec kazao je da zna koliko truda treba uložiti da nešto odraditi u jedinici lokalne samouprave.

– Malo sam bio skeptičan može li se mlada osoba primiti tako ozbiljnog posla. Načelnika Posavca poznavao sam od prije i bio sam malo skeptičan jer nisam bio siguran da li se tako mlada osoba može prihvatiti tako ozbiljnog posla, no ovo što je kolega načelnik odradio, sa svojim suradnicima, je za svaku pohvalu. Razmišljao je o najmlađima, dogradio vrtić, preuređivao područne škole,vodio brigu o nogometnim klubovima, vatrogascima, obnovio društvene domove, vodio brigu o cestovnoj infrastrukturi. I predsjednik Općinskog vijeća je rekao da su kod izglasavanja odluka glave bile skupa, što me veseli, jer ako nemate ljude koji razmišljaju o interesu svog mjesta onda vam sve ostalo ništa ne znači. Vidim da je ovdje postignuta kohezija,vrlo vjerojatno zbog općinskog vodstva i povjerenja mladom načelniku – naglasio je Novoselec. Postoje europski fondovi i fondovi ministarstava, ali ono što je kolega Posavec odradio sa svojim timom je za svaku pohvalu – čestitao je Novoselec.

Čestitku uz Dan Općine Petrijanec uputio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, pohvalivši korištenje fondova Europske unije.

– Ljudi žive uz granicu pa razumiju što znači živjeti uz drugu državu. Oni imaju čak i više uspjeha u privlačenju određenih investicija, osobito ako su one bespovratne. To je uspjeh za samu Općinu i čestitam načelniku i njegovom timu koji sudjeluje u pripremi i realizaciji projekata – rekao je Hajdaš Dončić.

Posljednji je čestitku uputio Velibor Mačkić, posebni savjetnik predsjednika Zorana Milanovića za ekonomiju.

– Općina Petrijanec pokazuje kako se s pažnjom odnosi prema svojim žiteljima zato što u trenutku prvog pokretanja praćenja objave proračunskih dokumenata Općina Petrijanec je krenula od nule, da bi 2019. dosegla maksimalnu ocjenu. To govori o stavu koji ima prema svojim stanovnicima i poreznim obveznicima. Ako gradite ekonomiju na komparativnim prednostima možete se naći u situaciji da ne možete kontrolirati situaciju u kojoj se nalazite, ali ako koristite javnu vlast tako da gradi konkurentske prednosti, da ulaže u infrastrukturu, u obrazovanje, onda ćete razviti sposobnosti i kapacitete da se nosite sa svakom situacijom. Ono što je važno u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo je upravo ta interakcija između javne uprave, lokalne vlasti s jedne strane i svih onih koji su s druge strane, bili oni radnici ili poduzetnici. Način na koji to možete mjeriti je koliko je ta javna vlast prema vama transparentna. U 2019. godini Općina Petrijanec je po pitanju transparentnosti skočila na najvišu moguću ocjenu i to je najbolja garancija da sredstva koja su oskudna biti iskorištena na najbolji mogući način. Samo ulaganjem možemo kontrolirati stvari i ne prepustiti se stihiji. Želim vam poručiti da imate potporu predsjednika Zorana Milanovića, njegovu pomoć sukladno svim njegovim ovlastima u svim projektima koje ćete dalje razvijati– kazao je Mačkić.

Na svečanoj su sjednici uručene zahvalnice Martinu Evačiću, Cipro agocentru, Info-M računalima iz Majerja, AMK Strojarstvu iz Nove Vesi Petrijanečke te Udruzi umirovljenika Općine Petrijanec.

Pohvalnice su dobili studenti Tomislav Bedenik, Margareta Kolarić i Ivana Telebar, učenici srednjih škola Martina Šmic, Ivone Plivelić, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik i Josip Mojzeš te učenici osnovne škole Iva Oreški, Greta Rukelj i Paula Habulan.

U glazbenom dijelu programa svečane sjednice Općinskog vijeća Petrijanec nastupili su ŽVS Erato, Tamburaška sekcija KUD-a Petrijanec i Lana Potočnjak.

 

 

 

Skip to content