Odaberite
Općini Petrijanec 15.000 eura za besplatni pristup bežičnom internetu (Wi-Fi) na javnim prostorima

I Općina Petrijanec omogućit će građanima i posjetiteljima besplatan pristup bežičnom internetu (Wi-Fi) na javnim prostorima. Riječ je o projekt WiFi4EU koji je namijenjen građanima EU-a, a odnosi se na javne prostore kao što su parkovi, trgovi, javne zgrade, knjižnice i zdravstvene ustanove.

-Prijavom ove godine Općina Petrijanec dobila je 15.000 eura i jedna je od 224 hrvatske jedinice lokalne samouprave, općina i gradova, koje će dobiti ukupno 25 milijuna kuna. Na europski se natječaj, koji osigurava 42 milijuna eura, prijavilo čak 2800 jedinica lokalne samouprave, od čega njih 366 iz Hrvatske  – kazao je načelnik Općine,  Željko Posavec te dodao da instaliranje pristupnih točaka za bežični internet općine i poduzeća koja se bave instaliranjem bežičnog interneta financiraju s pomoću vaučera koji dodjeljuje Europska unija.

-Vaučerom za WiFi4EU bit će pokriveni troškovi za opremu i instalaciju pristupnih točaka za Wi-Fi, a Općina će tijekom najmanje tri godine snositi troškove povezivosti (pretplata na internet) te održavanja i uporabe opreme. Vaučer vrijedi 18 mjeseci i u tom razdoblju mreža bi trebala početi funkcionirati – pojasnio je Posavec.

Prijava na ovaj natječaj realizirana je ove godine, kada je prijavljen i projekt „Volontiranje u vremenima krize – inVOLve“ koji je financiran uz podršku Europske unije kroz program „Europa za građane“, vrijednosti 5.000 eura.  Iz Varaždinske županije po 15 tisuća eura uz Petrijanec dobile su i općine Cestica, Gornji Kneginec i Sveti Ilija te Grad Novi Marof.

Zbog propusta prethodne općinske vlasti koja se nije javljala na europske natječaje, Općina Petrijanec bila je pri kraju popisa hrvatskih općina i po broju EU projekta kao nositelj projekta i po ugovorenim sredstvima. Prema podacima Udruge gradova Hrvatske u razdoblju od 2010. do 2018. godine, Općina Petrijanec imala je samo jedan projekt, već spomenuti iz programa „Europa za građane“, i samo tih 5.000 eura ugovornih sredstava iz EU fondova.

-Usmjerenost na fondove Europske unije jedan je od načina da dovedemo velike investicije u našu Općinu, ali i da poput ovakvih projekata povećamo životi standard naših mještana – zaključio je Posavec.

Skip to content