Odaberite
Svečana sjednica petrijanečkog Općinskog vijeća

– Vidi se ogromni pomak u općini Petrijanec – usuglasili su se praktički svi okupljeni na današnjoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Petrijanec održanoj povodom Dana općine koji se obilježava na blagdan sv. Petra i Pavla 29. lipnja.

Na samom početku sjednice brojnim se gostima, među kojima su bili primjerice potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, župan Radimir Čačić te saborski zastupnik Mario Habek, obratio predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić. Podsjetio je kako su mještani općine na lani održanim lokalnim izborima nakon 20 godina izabrali novu vlast.

– Petrijanec je 20 godina nazadovao i zaostao za sredinama koje su 80-ih godina bile iza nas. U proteklih godinu dana napravljen je ogromni zaokret i rezultati se vide. U donošenje odluka uključio se velik broj ljudi i dobro je što smo za načelnika izabrali mladog čovjeka čijim je zalaganjem i poletom napravljen velik iskorak. Najzaslužniji čovjek za ono što se događa u općini je naš načelnik – pohvalio je svog mladog kolegu predsjednik petrijanečkog Općinskog vijeća.

Sam načelnik Željko Posavec (SDP) zahvalio je svim mještanima što su mu ukazali povjerenje napomenuvši da se u proteklih godinu dana ulagalo i u komunalnu, ali i u društvenu infrastrukturu. Protekli su tjedan primjerice u naselju Zelendvor krenuli radovi na projektu Aglomeracije za koji će Općina izdvojiti oko dva milijuna kuna vlastitih sredstava, a ovih je dana odobreno i sufinanciranje dogradnje dječjeg vrtića od 1,5 milijuna kuna.

Usto, Općini je odobren projekt rekonstrukcije društvenog doma u Družbincu od 405.000,00 kuna, a čeka se i odobrenje projekta energetske obnove društvenog doma u Novoj Vesi. Tu je također i projekt „Recikliraj i profitiraj“ koji Općina Petrijanec provodi s Općinom Maruševec, a čeka se i procjena kvalitete projekta „Zaželi“. U sklopu njega bi se 10 žena starijih od 50 godina zaposlilo kao gerontodomaćice.

– Ujedno je smanjena ekonomska cijena dječjeg vrtića pa da će roditelji smještaj djeteta odsad plaćati 100 kuna manje, odnosno 500 kuna, a energetski je obnovljena i Područna škola u Strmcu Podravskom u iznosu od 440.000 kuna. Također, uveden je produženi boravak te je potpisano 37 ugovora o stipendiranju studenata. U segmentu zdravstva, obnovljena je ambulanta, a od budućih projekata svakako nam je najvažniji projekt uređenje Ulice Butina za što nam je odobreno bespovratnih 1,8 milijuna kuna. Taj bi projekt trebao krenuti u rujnu – rekao je Posavec dodavši da općina Petrijanec ima ogromni potencijal te da će nastaviti raditi na dobrobiti mještana.

Župan Radimir Čačić poručio je pak da je petrijanečki načelnik vrlo ozbiljno i ambiciozno krenuo u svom mandatu. Štoviše, u suradnji sa Županijom također je realizirano nekoliko projekata poput uređenja PŠ Strmec Podravski te pomoći pri uređenju zdravstvene ambulante, a uskoro slijedi i obnova PŠ u Novoj Vesi u vrijednosti od 900.000 kuna.

– Za pohvalu je snižavanje cijene vrtića, a mi smo pokrenuli i projekt financiranja besplatne prehrane za 68 mališana no očekujem i suradnju na projektu produženog boravka. Skupa možemo napraviti mnogo – naveo je Čačić, dok je Dubravko Bilić, stranački kolega načelnika Općine Petrijanec, također pohvalio veliki iskorak općine u proteklih godinu dana.

– Očito je da su promjene ponekad dobre i da donose dobro cijeloj općini. Drago mi da se Željko dobro snašao u ulozi načelnika i drago mi je da Općina Petrijanec, inače bogata i uređena, puno bržim koracima grabi ka Europi, a sada postaje i prepoznatljiva po svemu dobrom i realiziranom. Vidite što je napravljeno u godinu dana, zamislite tek što će biti u idućem periodu – poručio je Bilić.

I ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar imao je samo riječi hvale za rad načelnika i Općinskog vijeća Općine Petrijanec.

– Vide se da su aktivnosti velike i to ne samo što se tiče komunalne infrastrukture već i društvene, ali i svega onoga što je dosad stajalo u Petrijancu ili se nije odrađivalo kako treba. To je zasluga i načelnika, ali i Vlade RH koja je izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave općinama u proračunima omogućila više sredstava. Tu su također i financiranja od ministarstava i fondova, a koja Općina dosad nije baš dobivala. Konkretno, u proteklih je godinu dana u Petrijanec stiglo više od tri milijuna kuna. Vidi se ogromni pomak u općini Petrijanec. Načelnik je uporan, priprema projekte, oni su dobri i prolaze iako na vlasti nije SDP-ova vlada već koalicija HDZ-HNS – poručio je Štromar.

Na kraju svečane sjednice uručena su i javna priznanja Općine PetrijanecZahvalnica Općine uručena je NK Oraču, NK Nova Ves, Vatrogasnoj zajednici Općine Petrijanec, DVD-u Majerje, DVD-u Strmec Podravski, tvrtki AGRO-PROM Patrčević te Stjepanu Golubiću, Rudolfu Potočnjaku, Zvonku Bedeniku, Nataliji Ivančić i Antunu Novoselecu. Pohvalnice Općine su pak primili studenti Mateja Štefinščak, Bernardica Bačan i Petar Brlek te učenici Karla Jambriško, Filip Martinec, Leo Simon i Maja Klaneček.

Na kraju, u ime UDVDR kluba Petrijanec, za suradnju i pomoć u organizaciji aktivnosti kluba i memorijalnog turnira “Jovan – Hrženjak – Tenko”, zahvalnicu načelniku predao je Vladimir Milavec.

Ovim putem u ime općine zahvaljujem se svima koji su svojim nastupima uveličali prigodan program svečane sjednice: Bernardica Bačan, polaznicama Dramske družine OŠ Petrijanec –  Lana Domjan i Laura Vukešin, Tamburaški sastav KUD-a Petrijanec, Ženska vokalna skupina Erato.


Varaždinske vijesti – Martina Pižeta

 

 

Skip to content