Odaberite
Projekt “Rastemo za zdravo sutra” u Osnovnoj školi Petrijanec

U sklopu projekta “Rastemo za zdravo sutra” održano je predavanje na temu ovisnosti o novim tehnologijama za roditelje Osnovne škole Petrijanec (2.3.2023.)  i Osnovne škole „Petar Zrinski“ Jalžabet (9.3.2023.). Predavanje je organizirano u sklopu projekta „Rastemo za zdravo sutra“. Predavačica dr. sc. Eva Brlek, psihoterapeutkinja iz kabineta „Nueva“ ukazala je na važnost prepoznavanja sve veće pojavnosti ove vrste ovisnosti te je roditeljima dala niz korisnih savjeta kako pomoći svom djetetu.

Moderne, bihevioralne ovisnosti, su ovisnost o videoigrama, internetu, energetskim pićima, prejedanju etc. Djeca u danas najviše izložena društvenim mrežama i videoigrama, a o nošenju sa istim se roditeljima treba pružiti što više potpore i savjeta stručnjaka.  Dr.sc. Eva Brlek naglasila je i nekoliko znakova koji ukazuju na probleme sa ovisnošću na koje moramo kao roditelji obratiti pažnju – dijete posvećuje sve više pažnje videoigrama (ili društvenim medijima/internetu i sl.) i zbog njih zanemaruje ostale obaveze i zadovoljstva, djetetovo ponašanje se značajno izmjenjuje; agresivno je ili jako pasivno i sl., te je dala konkretne savjete za roditelje kako i na koji način mogu pomoći svojem djetetu u borbi sa modernim izazovima.

Projektom „Rastemo za zdravo sutra“ predviđeno je provođenje niza aktivnosti za učenike nižih razreda i njihove roditelje, a sve s ciljem unapređenja životnih vještina djece i mladih vezanih za zdrav način života, očuvanje prirode i održiv razvoj. Uz ekološku dimenziju, učenike se  potiče na odgovorno ponašanje, pozitivan i tolerantan odnos prema drugima i prirodi, međuljudsku suradnju, uzajamno pomaganje i razvoj ekološke empatije. Aktivnosti projekta paralelno se odvijaju u Osnovnoj školi Petrijanec i Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet, koje imaju ulogu partnera na projektu, dok je GDCK Varaždin nositelj projekta.

Projektne aktivnosti provode se uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja. Sadržaj ove objave u isključivoj je odgovornosti GDCK Varaždin.

Skip to content