Odaberite
UDRUGA UMIROVLJENIKA OPĆINE PETRIJANEC I OPĆINA PETRIJANEC ZAJEDNIČKI PROVODE PROJEKT „SOCIJALNA PODRŠKA I UKLJUČIVANJE STARIJIH OSOBA U ZAJEDNICU“

Udruga umirovljenika Općine Petrijanec, u partnerstvu s Općinom Petrijanec, provodi projekt „Socijalna podrška i uključivanje starijih osoba u zajednicu.“ Projekt je prijavljen na natječaj Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – „Poziv za prijavu projekata usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba“.

Projekt je odobren od strane spomenutog Ministarstva u iznosu od 77.000,00 kuna. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Cilj spomenutog projekta je promicanje aktivnog starenja, psihosocijalna podrška kod starijih osoba te povećanje socijalne uključenosti osoba od 60 godina i više kroz organizaciju i provođenje različitih aktivnosti i radionica za osobe treće životne dobi. Glavne aktivnosti koje se projektom provode su održavanje likovnih radionica, održavanje kreativnih radionica te kulturne aktivnosti. Za potrebe projekta i izvođenja radionica nabavljene su likovna mapa, crtaći ugljen, vodene boje, tempere, kistovi, ljepilo i škarice za papir, igla za kukičanje, igla za pletenje, vuna, konac za kukičanje, a sve u svrhu održavanja kognitivnih sposobnosti te povećanja znanja i vještina i socijalne uključenosti starijih osoba. Također, projektom je predviđen odlazak na tri predstave u Hrvatsko narodno kazalište Varaždin te izlet na Trakošćan u svrhu povećanja socijalne interakcije te kvalitetnog provođenja vremena starijih osoba s područja Općine Petrijanec. Udruga umirovljenika Općine Petrijanec aktivna je udruga koja je nedavno osnovala i pjevački zbor koji nastupa na brojnim općinskim manifestacijama ali i gostuje izvan njenih granica.

Spomenimo da Općina Petrijanec zaista brine za stanovništvo treće životne dobi i trenutno provodi projekt „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe“ kojim se nastoji pomoći u kući starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju kao što su: pomoć u kupovini i dostavi namirnica, pomoć u pripremi obroka u kućanstvu korisnika, pomoć u održavanju čistoće stambenog prostora korisnika, pomoć pri oblačenju i svlačenju, briga o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pomoć u socijalnoj integraciji, pružanje podrške korisniku kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. Projekt čiji je nositelj Općina Petrijanec je sufinanciran od strane Europskog socijalnog fonda, posredničkog tijela Ministarstva rada i mirovinskog sustava u iznosu od 2.179.443,20 kn (100% sufinanciranje EU).

 

Skip to content