Odaberite
U spomen na „Varaždinske dane rata“: Dragovoljci i veterani Varaždina i Gornjeg Kneginca organizirali 6. biciklijadu Vinica – Trnovec Bartolovečki

U prigodi obilježavanja 29. godišnjice od oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Varaždina i Kluba Gornji Kneginec organizirala je 6. rekreacijsko-edukativnu biciklijadu.

Ruta je bila duljine oko 40 kilometara, obuhvatila je lokacije od Vinice do Trnovca Bartolovečkog i usko je vezana uz Domovinski rat, te povezuje značajna mjesta u Varaždinu i njegovoj okolici koja su imala svoju važnu ulogu u Domovinskom ratu i „Varaždinskim danima rata“, na kojima je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Za start biciklijade odabrana je Vinica i mjesto na kome je ustrojena 5. bojna 1. „A“ brigade ZNG – Tigrovi, a završnica je bila u Trnovcu Bartolovečkom.

Namjera biciklijade je bila da se na postajama u Vinici, Zelendvoru, Novoj Vesi, Sračincu, vojarni 7. Gardijske brigade u Varaždinu, Knegincu, na Banjščini u Varaždin Bregu te u Trnovcu Bartolovečkom dočara veliki doprinos šireg varaždinskog kraja u Domovinskom ratu.

Biciklijada je rekreativnog karaktera, a svaki se sudionik mogao priključiti na postaji po želji ili je na isti način okončati.

Također, održala se i povodom Europskog tjedna kretanja (European Mobility Week – EMW) koji se obilježava svake godine od 16. do 22. rujna u cijeloj Europi u organizaciji Europske komisije (Glavne uprave za okoliš i Glavne uprave za mobilnost i promet Europske komisije),  obuhvaća preko 1.000 gradova, a posvećen je održivom kretanju i mobilnosti.

Skip to content