Odaberite
Udruga očuvanja tradicije zavičaja “Petrovke„

Očuvanje nematerijalne kulturne baštine te razvoj i očuvanje tradicijskih vještina sredine u kojoj živimo odraz je svakog društva te način na koji brinemo o njima odaje naš razvoj svijesti o povijesti, njegovanju običaja, naše poštovanje ranijih generacija i značajnih osoba, pridavanje važnosti stvarima i događajima za koje je važno da ne padnu u zaborav.
Udruga „Petrovke“ nastala je tijekom 2014 g. nakon višegodišnjeg neformalnog djelovanja domaćih žena u svrhu druženja, razmjene iskustava i mogućnosti sudjelovanja kod raznih manifestacija u bližoj okolici na kojima se nastoje promicati običaji te očuvati tradicija našeg zavičaja. U svojem djelovanju potiče zanimanje i ljubav prema baštini, tradiciji i starini našega zavičaja.

 

Tijekom svake godine članice udruge sudjeluju na manifestacijama koje priređuju okolne općine i gradovi. Povodom Dana žena u Turčinu u organizaciji udruge žena Đurđica, na Benediktovo u Svibovcu Podravskom, za Miholje u Sračincu, članice sudjeluju i na Lepoglavskim danima u Lepoglavi te u Varaždinu za vrijeme trajanja Špancirfesta.
Uz Općinu Petrijanec, Udruga “Petrovke” organizira “Dan tradicije” dana 29.lipnja na Trgu Sv.Petra i Pavla u Petrijancu u sklopu kojeg priređuje prigodno druženje te izložbu radova svojih članica i gostiju iz susjednih općina. Povodom uskršnjih i božičnih blagdana održavamo radionice u kojima nastojimo uključiti djecu predškolskog uzrasta radi upoznavanja obilježavanja blagdana nekada i danas.

 

petrovke

Članice udruge redovito se sastaju četvrtkom na dvije lokacije tijekom jutra u dnevnom boravku u Majerju i popodne u 17.00 sati u prostorijama na katu Vatrogasnog doma u Petrijancu.
Članice udruge se svojim aktivnostima brinu da sačuvaju vrijednosti poput starih uporabnih predmeta, petrijanečke nošnje i drugih odijevnih predmeta, starih fotografija, predstavljanje nekadašnjih zanata, obnavljanje postupka izrade platna na tkalačkom stanu, izrađivanje cekera od kukuruzne komušine, čuvanje etnopoezije, recepata jela naših baka, tiskanje publikacija, brošura, razglednica u svrhu promocije našega kraja.
Uz glavne aktivnosti cilj nam je također na našim malim radionicama organizirati slobodno vrijeme svim ženama i djevojkama u kojima se nalazi duh kreativnosti a imaju volje upoznati neke moderne tehnike izrade rukotvorina.
Dodatne informacije možete saznati na brojeve telefona 712-272 ili mob: 099 255 20 82
Pozivamo sve kreativne i željne druženja bez obzira na dob i spol da nam se pridruže u očuvanju tradicije!

 

petrovke (2)

Skip to content