Odaberite
Kulturno umjetničko društvo Općine Petrijanec

Prvo kulturno-umjetničko društvo u Petrijancu osnovano je davne 1907. dakle prije 108 godina, pod imenom Hrvatsko seljačko prosvjetno društvo. U svom sastavu imalo je mješoviti pjevački zbor,tamburaški sastav i dramsku grupu. Početkom prvog svjetskog rata prestalo je s radom. Između dva rata društvo je obnovio ravnajući učitelj i organista Ignac Ramušćak pod nazivom „ Stražimir“.
Iako je zbor postizao zapažene rezultate njegova aktivnost prestaje za vrijeme drugog svjetskog rata. Poslije rata zbor obnavlja učitelj Franjo Skupnjak. Nakon njegova odlaska njegov učenik Stjepan Mikac kao đak Muzičke škole preuzeo je vodstvo zbora koji je tada djelovao pod nazivom Pjevački zbor Ogranka seljačke sloge Petrijanec.
S osamostaljenjem Republike Hrvatske i uspostave općine Petrijanec 1995. na inicijativu poglavarstva općine i pročelnice za prosvjetu, kulturu i šport općine Petrijanec gospođe Marije Klasić obnavlja se rad KUD-a Petrijanec koji danas, kao i na svom početku, čine mješoviti pjevački zbor, tamburaška i dramska sekcija.

20. siječnja 1995. održana je osnivačka skupština Mješovitog pjevačkog zbora.
Stručni vođa zbora od osnutka pa do 2001. bila je glazbeni pedagog Slavica Požgajec. Probe su se održavale svaki ponedjeljak, a pred sam nastup i više puta tjedno. Nastupi zbora vezani su uz općinske, vjerske i državne blagdane. Svake godine održavaju se dva javna koncerta kada kao gosti sudjeluju poznati i mladi glazbenici, kao što su: Monika Leskovar, Bras-kvintet Glazbene škole Varaždin, Petra Horvat, Marko Prepelić, Melita Bešvir i dr. Zbor je imao i javne nastupe u susjednim općinama Cestici i Vinici, a pjevao je svete mise u Pavlinskoj crkvi u Lepoglavi i Varaždinskoj katedrali.
2001. dirigentsku palicu preuzeo je gospodin Stjepan Mikac. Uslijedilo je 6 uspješnih godina zajedničkog rada u kojima je zbor prerastao svojom kvalitetom lokalne okvire.
Zaredali su se uspješni nastupi u našoj općini i gostovanja te nastupi na smotrama pjevačkih zborova.
2007.na mjesto dirigenta dolazi Jelena Pokos- Prepelić koja je svojom mladalačkom poletnošću privukla i velik broj mladih i nadarenih pjevača.

Ljepota muziciranja trajno je pohranjena zahvaljujući snimanju nosača zvuka.
“Radujte se narodi „ naslov je prvog CD koji je izdan pod ravnanjem maestra Stjepana Mikaca, a nakon toga uslijedila su još dva „Čarolija božićnih pjesama“ i „K Petrijanečkim izvorima“ autorskih skladbi Stjepana Mikaca ,a pod vodstvom Jelene Pokos Prepelić.
Izuzetno zapažen i poseban nastup iz tog perioda bio je 16. prosinca 2006. kada je pjevački zbor gostovao na poziv Turističke zajednice u Dubrovniku.
Pod ravnanjem voditeljice,prof.Jelene Pokos Prepelić,te uz solo dionicu na klarinetu Ane Horvat,zbor se predstavio spletom božićnih pjesama u crkvi Svetog Vlaha.
Ono što također vrijedi istaknuti je veliki božićni koncert koji je 2008.u školskoj sportskoj dvorani po prvi put organiziran i na kojem su nastupili svi glazbenici naše općine .
Svi voditelji ili su rođeni u Općini Petrijanec ili postali njen dio tako je i gospodin Stjepan Ruklić voditelj rođen u Petrijancu. Mjesto dirigenta preuzeo je 2010. godine i vodio zbor sve do 2015.
Velik zaljubljenik u glazbu,spuno volje, ljubavi i poleta animirao je pjevače tako da je bio užitak dolaziti na probe.

Upornost i vjera pjevača u nastavak uspješnog djelovanja zbora se isplatila, jer je krajem 2015 g. nakon gospodina Plantaka dirigentsku palicu preuzela mlada voditeljica prof. Melita Bastalec iz Petrijanca i to u proširenom sastavu sa šest mladihpjevačica.
Mlada voditeljica najavila je nastavak uspjeha zbora sa dosadašnjim i novim članovima sa kojima će uz razumijevanje, međusobnom podrškom i velikom količinom pozitivne energije nastaviti raditi.
Brojni su nastupi Mješovitog pjevačkog zbora u ovih 20 godina.
Pjevao je u Cestici, Vinici,Varaždinu, Novom Marofu, Konjščini, Svetom IvanuZelini, Koprivnici, Zagrebu, Dubrovniku, Varaždinskim Toplicama, Kuzmincu,SvibovcuPodravskom,Vukovaru,Sračincu,Sisku,Jalžabetu te u susjednojSloveniji u izuzetnom ambijentu Postojnske jame i u slovenskom mjestu Desterniku.
Danas broji 20 stalnih članova od čega ima svega 6 muških glasova.
U svom repertoaru Zbor njeguje duhovne, svjetovne i narodne pjesme.Broj uvježbanih skladbi odavno je prešao brojku 100.

Početkom 2005. godine zbor je proslavio deset-godišnjicu svog rada, svečanim koncertom u palači Erdedy (Glazbena škola) u Varaždinu. , pod vodstvom prof. Stjepana Mikaca .
Uz pjevački zbor u društvu aktivno djeluju dramska sekcija i tamburaška sekcija.
Dramska sekcija osnovana je na inicijativu gospodina Zvonka Mihina 2000. godine pred Božić. S obzirom da je crkva bila raskopana radi uvođenja grijanja i nije bilo moguće održati božićni koncert u crkvi, koncert je trebao biti održan u petrijanečkom društvenom domu, međutim kako ni vremenski ni ambijentalni uvjeti nisu odgovarali održavanju manifestacije, došlo se na ideju da se izlože „žive jaslice“ na pozornici u Društvenom domu Petrijanec. Tako su Zvonko Mihin, Krunoslav Jovan, Nikola Herceg, Petra Horvat, Bosiljka Košić, Valentina Liber, Stjepan Jovan i još nekolicina tadašnjih zboraša odlučili uzeti stvar u svoje ruke te je božićni koncert održan ispred prvih petrijanečkih „živih jaslica“.

Scenski prikaz Pasije dosad je prikazan na Trgu sv. Petra i Pavla u Petrijancu, više puta na bedemima Starog grada u Varaždinu, u Vukovaru, Sisku, Ludbregu, Svetom Jurju u Trnju, Savskoj Vesi, Donjoj Voći, Svetom Ivanu Zelini, Konjščini, Desterniku u Sloveniji, Bednji, Jalžabetu i u Novoj Vesi. Ovim scenskim prikazom kulturno umjetničko društvo Petrijanec sudjelovalo je i na smotri dramskog stvaralaštva u Cestici 2005. godine.
2008.odazvali smo se humanitarnoj akciji koju je organizirao radio „Megaton„ u varaždinskom kazalištu i za tu prigodu prikazali su „žive jaslice“ da bi se nakon toga na isti način predstavili i domaćoj publici na velikom božićnom koncertu u školskoj sportskoj dvorani u Petrijancu. Kvaliteta scenskog prikaza Muke Kristove rezultirala je uvrštavanjem pojedinih scena na CD fra Zvjezdana Linića povodom Uskrsa, a varaždinska televizija snimku prikaza sa bedema Starog grada prikazuje svake godine na Veliki petak.

2012. dio je članova dramske sekcije sudjelovalo u scenskom nastupu „Prepad na baruničinu kočiju“ koji je organizirala Udruga Husari uz Dan varaždinske županije.
U sklopu radijske emisije radija „Megaton“ u kojoj su se predstavljali razni KUD-ovi, 21.3.2012. predstavio se i naš KUD te je dramska sekcija za slušatelje radija izvela cijeli scenski prikaz Muke, a Mješoviti pjevački zbor predstavio se s nekoliko višeglasnih pjesama.
Iako je scenski prikaz Muke Isusove najvažniji projekt dramske sekcije, uspješno su se nekoliko puta predstavili i na fašničkoj priredbi u našoj općini pod imenom Petrajnska Klafra.
2014. godine počinje se okupljati skupina entuzijasta kojima nije stran smijeh na tuđi, ali i svoj račun, na čelu s idejama Ivanke Gazdek. U novom sastavu prvi put se predstvaljaju na Klafri 2014. s duhovitom inačicom „Večernje škole“, a 2015. i 2016. su na istoj manifestaciji objavili i ismijali u slobodnom rimovanom stihu „nedaće“ koje su zadesile pojedino selo, ali i državu.

Dramska skupina predstavila je svoj rad i povodom 20. godišnjice djelovanja KUD-a Petrijanec, a potom i na Kestenijadi 2015. koji je ostao osobito zapažen. 19. 12. 2015. godine, u Društvenom domu Nova Ves, dramska sekcija KUD¬a Petrijanec organizirala je svoju prvu debitantsku večer posvećenu smijehu.
Na Valentinovo 2016. godine, dramska skupina sudjelovala je u humanitarnoj akciji „Srcem za Elenu“ gdje je nasmijala publiku duhovitim skečevima.

19. ožujka 2016. godine, Petrijanec je domaćin 8. Smotre dramskih amatera Varaždinske županije na kojoj dramska skupina nastupa s komedijom „Sto posto“.

Tamburaška sekcija zaživjela je vrlo brzo nakon osnutka pjevačkog zbora, ali u okviru osnovne škole. Prvi tamburaški sastav KUD vodila je mlada, ambiciozna i vrlo sposobna glazbenica Ana Kranjčić.
Tamburaški orkestar činile su tada dvije generacije svirača, devetero malih, a onih malo ozbiljnijih osmero.
Nakon vrlo kratkog vremena bio je pravi užitak slušati ih u vrlo kvalitetnim nastupima. Nastupali su kao pratnja malom folkloru, odradili samostalne koncerte i koncerte s pjevačkim zborom te redovito nastupali na Kestenijadi.
2012. tamburaši dobivaju novog voditelja gospodina Franju Plantaka. Brojni nastupi, redovite probe rezultirale su njihovim nastupom na 9.županijskoj smotri tamburaških sastava koja se održala 31.5.2015. u Trnovcu gdje su si zahvaljujući svom kvalitetnom nastupu osigurali odlazak na državnu smotru na jesen 2015 g .

Skip to content