Odaberite
Svečano otkrivanje spomenika poginulim hrvatskim braniteljima

U Novoj Vesi Petrijanečkoj ispred vatrogasnog doma DVD-a Nova Ves svečano je otkriven spomenik u znak sjećanja na trojicu hrvatskih branitelja koji su svoje živote izgubili u Domovinskom ratu.

Božidar Hrženjak i Ivica Jovan živote su izgubili u obrani Hrvatske 1991. godine sa nepunih 19 godina, Božidar u Zagrebu, a Ivica u Starom Grabovcu. Obojica su bili pripadnici 1.A brigade ZNG – Tigrova.
Ivan Tenko je smrtno stradao braneći domovinu 1994. godine na Dinari u 29. godini života kao član 7. gardijske brigade – Puma.

Svečanost je započela jutarnjom misom za poginule branitelje u Crkvi sv. Katarine koju je predvodio velečasni Ivan Sakač, a nakon toga je slijedilo postrojavanje članova braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata te vatrogasnih društava s područja Općine Petrijanec.

Spomenik sa uklesanim imenima Božidara, Ivice i Ivana otkrile su njihove nećakinje.

Prisutnim mještanima i gostima su se obratili Ružica Marčec (Predsjednica mjesnog odbora Nova Ves Petrijanečka), Vladimir Kurečić (Načelnik Općine Petrijanec), Nenad Tomašek (Predsjednik DVD-a Nova Ves) i Vladimir Milavec (Predsjednik udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata sa sjedištem u Petrijancu).

Istaknuto je da podizanjem ovog spomenika odana počast koju su itekako zaslužili i da svoje branitelje sumještane nikad ne smijemo zaboraviti, a imena naših junaka nosit će i nove ulice na području Nove Vesi Petrijanečke.
Spomenik je simbolično podignut u dvorištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Nova Ves jer su Ivica Jovan i Ivan Tenko bili aktivni članovi spomenutog DVD-a.

Podizanje spomenika realizirano je u suradnji Općine Petrijanec, DVD-a Nova Ves, Mjesnog odbora Nova Ves Petrijanečka te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata sa sjedištem u Petrijancu.

Skip to content