Odaberite
Promocija knjige “Promicanje istine o Domovinskom ratu” UDVDR Kluba Petrijanec 17.11.2023. u 15 sati u OŠ Petrijanec

Povodom 10 godina povijesnog projekta Promicanje istine o Domovinskom ratu UDVDR Kluba Petrijanec, Općina Petrijanec u suradnji s UDVDR Klubom Petrijanec i Osnovnom školom Petrijanec poziva Vas na promociju knjige “Promicanje istine o Domovinskom ratu 2013.-2023.”, 17.11.2023. godine u 15 sati u prostorijama Osnovne škole Petrijanec, a nakon toga u suradnji sa Općinama Vinica i Cestica u 16 sati paljenje lampiona kod kružnog toka Vratno Donje.

Ovom brošurom želi se dati pregled desetogodišnjeg rada članova UDVDR Kluba Petrijanec i Sračinec te predsjednika Ogranka Varaždin Krasnodara Kišura na provedbi projekta kojim smo, kao aktivni sudionici Domovinskoga rata, učenicima dali bolju sliku u upoznavanju povijesnih činjenicama koje ne mogu naći u svojim učenicima Povijesti.

Čitajući udžbenike Povijesti za osme razrede osnovnih škola, primijetili smo da se novija hrvatska povijest, to jest Domovinski rat, obrađuje na kraju školske godine i da u njima nema osobnih iskustava samih aktivnih sudionika Domovinskoga rata.  Odlučili su krenuti u razgovore sa ravnateljima/cama o suradnji s udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata na provedbi edukacija o Domovinskom ratu.

Okupila se ekipa članova UDVDR klubova Petrijanec i Sračinec, kao i UDVDR Ogranka Varaždin te pokrenula prva predavanja. Kako su prolazile godine, tako je i narastao i broj škola u kojima su održavali predavanja na temu promicanje istine o Domovinskom ratu. Predavači su bili članovi Oružanih snaga Republike Hrvatske iz redova policije i vojske.

Sami su tijekom ovih deset godina istraživali kako bi njihova predavanja bila zanimljivija i rado slušana te bili na seminarima vezanim uz poboljšanje javnog nastupa i provedbe svojih predavanja.

 

Uz stručnu pomoć tadašnje ravnateljice OŠ Petrijanec Draženke Skupnjak i učiteljice povijesti Andreje Hrženjak, započela su predavanja u prostoru UDVDR Kluba Petrijanec u Novoj Vesi, u školskoj godini 2013/.2014., a nastavila su se i sa sadašnjom ravnateljicom Valerijom Paljak.

Godinama su stjecali iskustvo kao predavači i učili u hodu uvažavajući savjete ravnatelja/ica, kao i učitelja/ica, profesora/ica povijesti i hrvatskog jezika.

Na početku provedbe projekta u timu su bili članovi UDVDR Kluba Petrijanec, predavači Mirko Henčić, Srećko Oreški, Marijan Kranjčić (preminuo), Tomica Rušec, Draženko Mikac, Stjepan Jovan, Vladimir Milavec, Stanko Crnčec, Nenad Tomašek i Franjo Mušić, te kao tehnička potpora, Marijan Šincek i Ivica Nell. Damir Laljek pridružio se kao predavač iz UDVDR Kluba Sračinec.

 

“Narod koji zaboravlja prošlost, slijep ulazi u budućnost”

                                                                                                                                                          Ante Starčević

 

 

Skip to content