Odaberite
Preminuo kapucin fra Branko Lipša

Član Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića i dekan Remetsko-dubravskog dekanata preč. fra Branko Lipša je, nakon kratke i teške bolesti, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo u petak 3. studenoga u bolnici u zagrebačkoj Dubravi, izvijestila je Hrvatska kapucinska provincija.

Fra Branko Lipša rođen je 5. siječnja 1968. godine u Varaždinu od majke Marije. Kao kandidat, u Hrvatsku kapucinsku provinciju primljen je u ljeto 1983. godine, gdje je i boravio u kapucinskom samostanu te pohađao srednju školu u Varaždinu od 1983. do 1987. godine.

U novicijat je primljen 28. kolovoza 1987. godine, a započeo ga je 20. rujna 1987., ali ga je morao prekinuti 9. prosinca radi služenja vojnog roka. Po završetku vojnog roka nastavio je novicijat 14. prosinca 1988. godine. Novicijat je završio 17. rujna 1989. godine kada je i položio svoje privremene zavjete. Nakon toga upisao je Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu na kojem je diplomirao.

Doživotne zavjete u Redu manje braće kapucina položio je 4. listopada 1993. u crkvi Sv. Mihaela Arkanđela u Zagrebu – Dubravi. Red đakonata primio je 9. listopada 1994. polaganjem ruku tadašnjeg apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giulia Einaudia. Za svećenika ga je zaredio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić 25. lipnja 1995. u zagrebačkoj prvostolnici.

Nakon svećeničkog ređenja provincijalna uprava ga je iz Zagreba kao mladomisnika na godinu dana pastoralne prakse premjestila u kapucinski samostan u Varaždin. Pastoralnu praksu obavljao je od 1995. do 1996. godine. Godinu dana nakon toga provincijalna uprava ga je imenovala odgojiteljem – magistrom đaka pripravnika u Varaždinu. I tu je službu obnašao od 1997. do 2005. godine. U tom razdoblju kroz dvije godine predavao je vjeronauk u Osnovnoj školi u Varaždinu.

Godine 2005. godine redovnički poglavari su ga premjestili u kapucinski samostan sv. Jakova u Osijeku gdje je obnašao službu gvardijana. Dekretom đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića od 18. kolovoza 2008. imenovan je župnikom Župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u Osijeku VII gdje je bio do premještaja 2011. u Zagreb na novu službu. Jedno vrijeme tijekom svoga pastoralnog djelovanja u Osijeku obnašao je i službu zatvorskog kapelana u Osijeku, a povremeno je bio ispovjednik i časnim sestrama.

Novi premještaj za fra Branka uslijedio je 2011. godine kad je iz Osijeka premješten u zagrebačku Dubravu, u kapucinski samostan sv. Mihaela gdje je preuzeo i upravu istoimene župe iste godine. Službu župnika u Župi sv. Mihaela obnašao je 10 godina, od 2011. pa sve do 2021. godine, kad je ponovno premješten u obližnji samostan i Župu sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi. Godine 2021. imenovan je i gvardijanom samostana sv. Leopolda, a istovremeno ga je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić imenovao župnikom Župe sv. Leopolda. I to je bila fra Brankova posljednja pastoralna i životna postaja.

Fra Branko je više puta u svom redovničkim i svećeničkom djelovanju bio i članom uprave svoje provincije.

Skip to content