Odaberite
DVD-u Petrijanec stiglo novo navalno vatrogasno vozilo sufinancirano iz općinskog proračuna u iznosu od 79.633,69 EUR-a (600.000,00 kn)

Uz zvukove sirena danas je na središnji petrijanečki trg stiglo novo navalno vatrogasno vozilo za DVD Petrijanec. Vozilo su dočekali Darjan Lukaček, predsjednik DVD-a Petrijanec, načelnik općine Željko Posavec te članovi DVD-ova s područja općine Petrijanec, ali i susjednih općina.

– Vozilo je sufinancirala Općina sa 600.000,00 kuna (79.633,69 EUR-a) te je ovo ulaganje u podizanje sigurnosti svih naših mještana i njihove imovine, u budućnost za sigurno sljedećih dvadesetak godina. DVD Petrijanec, kao centralno društvo, izlazi na sve intervencije, kojih u općini ima oko 20 do 30-ak godišnje. Statistika govori da se većina takvih požara događa u Donjem Vratnu, pa smo prije svega željeli njima omogućiti da DVD Petrijanec ima adekvatno i sigurno vozilo, te da sva vatrogasna društva dožive preobražaj u našoj općini – istaknuo je načelnik Posavec.

Dodao je kako su u prethodne četiri godine financirali jedno takvo vozilo i za DVD Strmec Podravski sa 80.000 kuna, a  s isto tolikim iznosom i vatrogasno vozilo za DVD Novo Ves Petrijanečka.

– Zahvaljujem Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i Ministarstvu poljoprivrede koji su financirali kombi vozilo za DVD Petrijanec, dok je DVD Petrijanec svoje vozilo darovalo DVD-u Majerje. Četiri od pet naših DVD-ova smo sada opremili općinskim novcem unatrag pet godina – istaknuo je Posavec. .

No nisu to jedina ulaganja u vatrogastvo na području Općine Petrijanec.

– Ulažemo i u obnovu društvenih i vatrogasnih domova, dakle, energetske obnove i obnove unutrašnjosti. Rekonstruiran i dograđen je tako DVD Družbinec, nakon toga DVD Nova Ves Petrijanečka, pa vatrogasni dio DVD-a Nova Ves Petrijanečka, a imat ćemo još energetskih obnova – najavio je Posavec te ustvrdio kako vatrogastvo u općini “živi punim plućima”.

– Između 230.000 i 250.000 kuna izdvajamo za njihov redovnu djelatnost, sukladno Zakonu o vatrogastvu. Unatoč smanjenju poreznih prihoda, nećemo smanjivati izdvajanja za naše vatrogasce – najavio je načelnik Općine Petrijanec.

Općini se na novom vozilu zahvalio i predsjednik DVD-a Petrijanec Darjan Lukaček.

– Za nas ovo vozilo jako puno znači jer je podiglo operativnu spremnost i protupožarnu sigurnost na jednu višu razinu i sigurno je to prvo navalno vozilo koje je u potpunosti novo došlo u našu zajednicu – istaknuo je Lukaček.

Ukupna vrijednost vozila sa PDV-om – 223.125,00 EUR / 1.681.000,00 kn

Osnovne karakteristike vozila:

  • Navalno vatrogasno vozilo je na novom podvozju VOLVO FL280 sa 4×4 pogonom

 

Konstrukcija nadogradnje:

  • Vatrogasna nadogradnja je napravljena iz ALU materijala
    Pneumatski svjetlosni stup visine 5,5m od tla opremljen sa 6 LED reflektora snage 50 W po reflektoru, a napajanje je DC 24V iz akumulatora vozila.
    Rezervoar za vodu izrađen od INOX-a kapaciteta 3000l.
    Visokotlačno vitlo duljine 60 metara, unutarnjeg promjera cijevi 25 mm, ugrađeno na zadnjoj strani vozila, iznad pumpe od otpornog korozijskog materijala. Na kraju cijevi je visokotlačna mlaznica protoka 0 – 150 l /min. Namatanje cijevi izvedeno je preko DC motora, a može se i ručno.

Karakteristike pumpe:

  • U zadnjem dijelu vozila ugrađena je centrifugalna kombinirana vatrogasna pumpa marke JOHSTADT TO3001, pogonjena motorom vozila, protoka normalnog tlaka 1000 l na 10 bara te visokog tlaka 250 l na 40 bara.

Vitlo za vuču:

  • Električno, do 8 tona, duljine 25m, montirano na prednju stranu vozila

Cilj Projekta: Podizanje protupožarne sigurnosti i operativne spremnosti te zaštita života, imovine i okoliša.

 

Foto i tekst: Varaždinske vijesti

Skip to content