Odaberite
Općini Petrijanec odobrena sredstva za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost donio je Odluke o dodjeli sredstava za sufinanciranje projekta za razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga u ukupnom iznosu od 188.750,00 kuna (25.051,43 eura). Fond sudjeluje sredstvima pomoći najviše u iznosu od 75.500,00 kuna ( 10.020,57 eura), što iznosi 40% opravdanih troškova ukupne procijenjene vrijednosti projekta.

Projektom je planiran Razvoj pametnog okruženja u Općini Petrijanec i to sljedeće aktivnosti:

  1. Uvođenje i korištenje IT sustava „HrPetrijanec“

Sve informacije koje zanimaju i koje su važne za svakodnevni život stanovnika pojedine općine na jednom mjestu, od onih koje se odnose na lokalnu samoupravu, javne/općinske službe pa sve do informacija koje su bitne i zanimljive studentima i umirovljenicima, gospodarstvenicima, poljoprivrednicima, udrugama, roditeljima…

Aplikacija o dolasku nove obavijesti korisnika alarmira zvučno, vibriranjem i pojavom ikone aplikacije na ekranu mobilnog uređaja. U poslanoj obavijesti može se nalaziti tekst, fotografije, dokumenti i linkovi na web lokacije.

S obzirom da aplikacija radi na principu „push” notifikacija krajnji korisnik aplikacije, odnosno stanovnik općine, može selektirati i izabrati prema svom izboru i interesu, koje notifikacije, odnosno obavijesti želi primati, te bi aplikacija trebala biti u funkciji kroz mjesec dana.

  1. Uvođenje za mjerenje indeksa kvalitete zraka

Uređaj za mjerenje indeksa kvalitete zraka (uređaj, montaža, softver za pristup podacima i prigodne za prikaz na web stranicama i/ili aplikaciji HrPetrijanec) – praćenje kvalitete zraka u središtima općine ili grada, dnevno mjerenje raznih parametara kao što je monoksid, koncentracija čestica, ozon, vlažnost, temperatura, praćenje mjerenja u odabranom razdoblju.

  1. Informiranje i vidljivost

Odnosi se na ažuriranje postojeće web stranice Općine, izrada web letka, izrada video reklame, izrada i objava članaka na web stranici te na Facebook stranici Općine i na uređivanje Facebook stranice Općine.

-“Općina Petrijanec ostvarila je sufinanciranje na na dva projekta iz natječaja tzv. Pametnih općina i gradova Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i ta ćemo dva projekta privesti kraju do kraja ove godine. Ovakve projekte radimo prije svega u svrhu boljeg informiranja građana. Općina Petrijanec je proteklih nekoliko mjeseci radila na osmišljavanju najefikasnijeg procesa modernizacije Općine kroz ova dva projekta kako bi mogli sustavnije planirati projekte, rashode i stvoriti preduvjete za otvoreni proračun i redovito i ažurno primati informacije koje prate svakodnevni život naših roditelja u vrtiću, školi, udruga a na tim aplikacijama biti će i redoviti podsjetnici o odvozu smeća, radi ambulante i ljekarne recimo. Sve na jednom mjestu moglo bi se reći.  Ova besplatna aplikacija će služiti i za prijavu i evidenciju komunalnih problema poput nepropisno odloženog otpada ili oštećenja i kvarova na javnim površinama, a kroz suradnju s mještanima doprinijet će pravodobnijem rješavanju raznih upita i pritužbi. Zahvaljujem se Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranju ovih dviju važnih projekata za razvoj i digitalizaciju naše općine. Važno je napomenuti da nam je odobren i ove godine projekt Fonda iz natječaja Pametnih općina i gradova. ” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Skip to content