Odaberite
Sajam tradicija 2023

I ove godine brojne udruge predstavile su tradiciju i običaje zavičaja kroz svoje rukotvorine. Uz domaće udruge: Udruga “Pčelarstvo online” Tillia Nova i Petrajski kurent , svoje umijeće izrade
tradicijskih predmeta predstavile su Udruga „Zipka“, Udruga žena „Preslica“ Sračinec, te Udruga „Hajdina“ ,Kučan i Zbelava.

Na sajmu su se tako mogli razgledati tradicijski izvezeni stolnjaci, cekeri, slike predstavljene tehnikom zlatoveza, heklani radovi, drveni predmeti ukrašeni decoupage tehnikom te brojne druge zanimljivosti. Također, likovna grupa OŠ Petrijanec predvođena učiteljem Mihaelom Bađunom predstavila je nekoliko slika kulturnih dobra sa područja Općine.

Poseban gost ovogodišnjeg Sajma tradicija bila je gospođa Nada Pintarić, članica Udruge umirovljenika Općine Petrijanec koja je prezentirala vještinu izrade cekera što predstavlja tradicijsku i
kulturnu baštinu petrijanečkog kraja. Zainteresiranim prolaznicima je pokazala postupak tradicionalne metode pletenja komušine kukuruzovine, te objasnila na koji način se komušine boje
bojama za tkaninu i octom.

U razgovoru sa Miljenkom Leskovarom, predsjednikom Udruge Petrajski kurent saznali smo da je maska Petrajska luga jedinstvena u Hrvatskoj obzirom da Općina Petrijanec jedina ima kurente. Tradicija datira iz 60-ih godina, a članovi Udruge obnovili su je prije nekoliko godina. Za izradu maske potrebno je mnogo truda, ponekad je za izradu potrebno i do tri mjeseca. Izrađuje se kaširanjem i boji se bojom za metal koja je otporna na vlagu, te se ukrašava perjem purana. Maska kurenta sastoji se od pokrivala za glavu, bunde od krzna, hlača s resicama i 5 do 6 zvonca, ovisno koliko osoba može nositi.

Glazbena kulisa ovogodišnjeg Sajma tradicije bili su polaznici Folklorne grupe Dječjeg vrtića „Bambi“ Petrijanec koji su se predstavili nošnjama i plesom za koji ih je pripremala voditeljica Ivana Šipek. Sajama tradicija objedinio je sve što Općina Petrijanec i šire područje pruža u vidu tradicije. Kroz međugeneracijsku suradnju na taj je način proslavljen Dan Općine.

Sajam tradicija posjetio je i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec koji je svim udrugama i pojedincima uručio zahvalnice za sudjelovanje.

 

Skip to content