Odaberite
Pavao Mihalić iz Nove Vesi Petrijanečke za Uskrs izradio šarene zečeve i pisanice

Ako se u uskrsno vrijeme provezete kroz Novu Ves Petrijanečku zasigurno ćete primijetiti kuću 62-godišnjeg Pavla Mihalića.

Naime, dvorište i prostor pred kućom krasi dvadesetak šarenih zečeva, pisanica te pokoja koka. Sve njih je tijekom godina od stiropora napravio Mihalić. Ovo mu je hobi već godinama, a glavni cilj mu je da uskrsnim figuricama razveseli devetero unučadi.

– Prije 12 godina napravio prvu pisanicu od stiropora za unučad. Zatim sam morao napraviti po jednu za svakoga od njih. Nakon toga sam počeo raditi i zečeve i to tako velike da su djeca mogla na njih sjesti, praktički su jahali na njima. Na kraju sam napravio po pisanicu i zeca za svakoga od njih. Figurice su uglavnom visine do 50 centimetara, ali radio sam i veće. Kao što vidite puno ih je dvorište pa ljudi stanu i pitaju o izradi i prodajem li ih. Zečeve i pisanice najčešće poklanjam prijateljima te njihovoj djeci i unučadi, a oni se oduže tako da kupe boju, ljepilo ili nešto treće. Figurice ispred kuće pospremam svaku večer jer se bojim da ne nestanu. Niti jedan zec nije isti, oslikam ih kako mi padne na pamet. U bojenju mi nekad pomažu i unuci – rekao nam je Pavao Mihalić.

Kako nam je pojasnio naš majstor dosad je napravio oko 50 raznih figurica, ali najviše zečeva i pisanica. Figurice sam reže od stiropora, a za nekoliko zečeva mu treba više dana. Slijedi bojenje, premazivanje ljepilom i lakom, a najduže traje proces sušenja.

– Već u osnovnoj školi sam izrađivao razne figure, svjetiljke i druge stvari te sve ručno. Uskoro idem u mirovinu pa ću se više posvetiti ovom hobiju. Jednu veliku pisanicu napravio sam i bila je pred crkvom u Novoj Vesi, ali svako malo ju je netko oštetio pa čovjek izgubi volju to stalno popravljati. Najveću pisanicu, visoku oko 140 centimetra i promjera 80 centimetara, napravio sam za međimurski DVD Savska Ves te ima četiri motiva. To mi je pomogla oslikati jedna žena. Trebalo mi je oko mjesec i pola da ju napravim. Član sam našeg DVD-a Nova Ves, a oni su nam prijateljsko društvo. Zamolili su me da im napravim pisanicu te sam pristao. Kupili su sav materijal za nju. Dobio sam pohvale od tamošnjeg župnika da je pisanica prekrasna. Jednu tako veliku sam napravio i za kćer – ispričao je Mihalić te dodao da nekad napravi nešto i od drveta.

Na ovaj ili onaj način njegove uskrsne figure završile su diljem sjevera Hrvatske, a najdalje su otišle u Zagreb i Sloveniju. Također, Mihalić je izradio i velike jaslice za svoju obitelj te životinje za žive jaslice koje svake godine pripremi KUD Petrijanec.

– Imam prijatelje i KUD Petrijanec, u kojem sam član, pomaže varaždinskoj Udruzi “Uz tebe sam” koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju. Želja mi je za sljedeći Uskrs za njih napraviti veću pisanicu koju će nositi zec – završio je Mihalić.

Maštoviti rođendanski poklon

Šareni zečevi našeg sugovornika krase i dvorišta njegovih susjeda. Ipak, 2022. godine na poseban je način iznenadio susjeda kombajnera za njegov 40. rođendan. U dogovoru s njegovom obitelji napravio je 80 centimetara dugačak kombajn od stiropora na kojem su baš svi važni dijelovi bili pomični. Krasio ga je i maštoviti natpis. Mihalić nam je rekao da je izrada trajala oko dva mjeseca, a susjed je bio oduševljen.

 

 

Skip to content