Odaberite
30 GODINA OD PRVIH LOKALNIH IZBORA U HRVATSKOJ

Dana 7. veljače 1993. godine održani su prvi lokalni izbori u Hrvatskoj na kojima su građani birali članove općinskih i gradskih vijeća, županijskih skupština i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Prvi su lokalni izbori uslijedili nakon donošenja novog Ustava RH 1990. godine te usvajanja niza zakona koji su tvorili okosnicu lokalne samouprave. Koncem 1992. donijeti su prvi Zakon o lokalnoj samoupravi i upravi, Zakon o područjima županija, gradova i općina, Zakon o izboru članova predstavničkih tijela lokalnih jedinica, Zakon o Gradu Zagrebu te Zakon o izbornim jedinicama. Priča zvana lokalna samouprava, mogla je započeti.

Podsjetimo, Zakonom o područjima iz 1992. ustrojeno je 20 županija, Grad Zagreb, kao posebna, upravna i teritorijalna cjelina s položajem županije te 70 gradova i 421 općina.”Ovom prilikom zahvaljujem svim načelnicima koji su vodili Općinu Petrijanec kroz ovu povijest ali i svim članovima Općinskog vijeća Općine Petrijanec. Kada pogledam sve kandidacijske liste kroz povijest za vijećnike Općinskog vijeća Općine Petrijanec, a kasnije i liste za mjesne odbore, prije svega u predstavničko tijelo Općine Petrijanec ulazilo se sa srcem i ljubavlju prema svojem kraju. Tim se osobinama vodimo i danas. I sadašnje izvršno i predstavničko tijelo je pokazalo da zajedničkim idejama i razgovorom možemo doprinijeti razvoju naše sredine. Politika na lokalnom nivou nisu stranke nego ljudi. Bitno je zasukati rukave i puno raditi i riješiti, budimo realni, većinom manje komunalne probleme jer na to i je lokalne politike.” – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Kratku političku povijest te 1993.godine možete pogledati u slikama:

 

 

Skip to content