Odaberite
Svečana sjednica Općine Petrijanec 2022. godine

Pred mnoštvo okupljenih u šatoru kod odmorišta Zelendvor u sklopu općine Petrijanec, prošlog četvrtka, 23. lipnja, održala se svečana sjednica povodom Dana općine i blagdana svetog Petra i Pavla. Načelnik Željko Posavec je naglasio mnoge projekte koji su pokrenuti za vrijeme njegovog mandata a sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Općine Petrijanec Martin Evačić.

– Kao što znate, Zelendvor je, kao i mnoga druga mjesta, bio nekada lovište druga Tita i kada se toga sjetim onda se sjetim tih godina. Iz petrijanečke škole su izlazili đaci koji su u puno većem postotku nego što je to uobičajeno završavali visoke škole pa i doktorate, bili profesori, doktori i priznati glazbenici. Imali smo preko 15 posto visoko obrazovanih ljudi u tim godinama, a i danas isto tako, naša škola je poznata i služi nam na čast, zahvaljujući našoj ravnateljici. Ja sam tih godinam imao pozitivno mišljenje o nama i mislio sam da smo nadprosječno pametni, a s godinama sam shvatio da možda i nismo jer u 30 godina samo tri puta birali lijevu vlast, a šest puta smo birali desnu, ali ipak smo pametniji od prosjeka Hrvatske jer je Hrvatska samo dva puta birala lijevu vlast – rekao je na početku svečane sjednice Općine Petrijanec, predsjednik općinskog vijeća Petrijanca, Martin Evačić.

– Drago mi ja da nakon godinu dana, nakon izbora, mogu sažeti projekte i programe koje smo napravili u tom razdoblju. Puno smo radili na komunalnoj infrastrukturi. Predsjednik vijeća je rekao da se ne bavimo visokom politikom jer se lokalna politika više svodi na rješavanju takvih problema. Aglomeracija koju provodi tvrtka Varkom privela se konačno kraju. Projekt je vrijedan 37 milijuna kuna i mislim da je to najveći infrastrukturni projekat kojeg je imala općina Petrijanec na svojem području. Napravljeno je ukupno 760 priključaka od 1100 domaćinstva, znači dvije trećine. Novac je nabavljen iz europskog kohezijskog fonda, a općina je imala svoj udio oko 3,2 milijuna kuna. Imamo još dvije nerazvrstane ceste koje moramo asfaltirati i konačno možemo reći nakon tri godine da smo opremljeni sa cijelom komunalnom infrastrukturom  što se tiče vodovodne, kanalizacijske mreže, električne mreže i ostalog što je potrebno – naglasio je Posavec u svom govoru.

Dodao je da su iza Općine Petrijanec četiri vrlo uspješne godine te da je bila najtransparentnija općina. Slične rezultate načelnik očekuje i ove godine, u kojoj, između ostaloga, očekuje nastavak dokazane odlične suradnje s Varaždinskom županijom. Stoga ne čudi da je predsjednik njezine Skupštine Josip Križanić u svom obraćanju domaćinima naglasio da Općina od početka stvaranja države ima stabilan kontinuitet.

Poseban gost predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović na svečanoj sjednici je bio predsjednik Republike Zoran Milanović gdje je domaćinima čestitao Dan Općine i blagdan Svetog Petra i Pavla, poručivši im da budu strogi i organizirani kakvi i jesu jer ne žive od rente nego od teškog rada.

– Borite se za svaki euro! Svaki euro koji ne iskoristimo je bačen euro jer to je jedino što postoji u Europskoj uniji, posebno danas kada smo već skoro deset godina članica”, rekao predsjednik Milanović u prigodnom obraćanju dodavši da je to dužnost svih onih koji su u prilici da taj novac uzimaju. To je naš novac, nitko se zbog toga ne treba zahvaljivati nego treba sebe prekoriti ako u tome ne budemo dovoljno agilni. Dakle, borite se za svaki euro – istaknuo je Milanović.

Osim spomenutih, na svečanoj sjednici Općinskog vijeća govorili su predsjednik Općinskog vijeća Martin Evačić, u ime gradonačelnika i načelnika općina načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec te potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac. Uz predsjednika Milanovića bila je njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, a svojim dolaskom svečanu sjednicu uveličali su državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, međimurski župan Matija Posavec i predsjednik Skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, načelnik Občine Destrnik Franc Pukšić i mnogi drugi načelnici i gradonačelnici i uzvanici.

Naravno, svečana sjednica je ujedno bila prigoda da se podijele zahvale i priznanja svim zaslužnim građanima i građankama općine pa su tako dodijeljena priznanja “Zipki” – udruzi udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije koja djeluje u općini već 15 godina, Mladi u Petrijancu za 15 godina djelovanja, “Konj, moj prijatelj” općine Cestica, Petrijanec, Sračinec i Vinica za 15 godina djelovanja te Sportsko ribolovnoj udruzi općine Petrijanec za također 15 godina djelovanja. Nagrađeni su i mladi za njihove školske, srednjoškolske i fakultetske uspjehe. Među studentima su nagrađeni Sandra Bedenik (Umjetnička akademija Split), Elena Čokor (Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru) te Zoran Jambrek (Medicinski fakultet Rijeka). Za srednjoškolske uspjehe su nagrađeni Lorena Križmarić, Sebastian Melinček i Jona Vidović dok su za osnovnoškolske uspjehe nagrađeni Julija Vinceković i Marta Klaneček. Šećer na kraju su bile nagrade Povelja počasnog građanina Općine Petrijanec i Nagrada za životno djelo. Povelju počasnog građanina dobio je Ivan Rukljić dok je Nagradu za životno djelo dobio Zvonko Mikac. Ivan Rukljić je za vrijeme domovinskog rata imenovan zapovjednikom obrane Grada Varaždina, dok je Zvonko Mikac dao veliki doprinos u radu DVD-a Petrijanec kojem je pristupio davne 1956. godine, a i dao je veliki doprinos u obnovi Vatrogasnog doma. U ime svih nagrađenih se obratila Bernarda Nada Furjan, predsjednica udruge “Zipka. – Svako priznanje veseli, a naročito ono koje se dobiva u životnoj vlastitoj sredini čime smo iznimno počašćeni. Svako priznanje nosi sa sobom zahvalnost, odgovornost i poticaj da to opravdamo svojim radom i djelovanjem i u budućnosti. Udruga Zipka na čijem sam čelu 15 godina, u proteklom razdoblju je ostvarila zavidne rezultate na području udomiteljstva, brige o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zalažemo se za kvalitetno udomiteljstvo, brinemo o statusu udomitelja i interesima udomljene djece. Ponosimo se što smo prva udruga udomitelja u Hrvatskoj koja je u lokalnoj zajednici organizirala stambene zajednice za mlade koji izlaze iz udomiteljstva. Do sada je u našim stambenim zajednicama zbrinuto 12 mladih osoba – rekla je Furjan.  – Iz mog dugogodišnjeg rada u vatrogastvu imam mnoga sjećanja i bilo je i lijepih dana i teškoća. Financijski je bilo puno teže, ali smo se uvijek snalazili i priređivali zabave te pribavljali opremu tako da smo već među prvima imali najbolji i najmoderniji agregat 1972. U 1973. godini smo već kupili kombi vozilo na kredit za kojeg nam ondašnja općina nije htjela dati garanciju, ali smo se snašli i kredit smo otplatili. U 1983. godini od profesionalne jedinici u Varaždinu dobili jedno staro vozilo cisternu, a sada konačno ove godine smo krenuli u nabavku novog vozila. Općina nam dosta pomaže, kao i lokalna vatrogasna zajednica – rekao je Zvonko Mikac, dobitnik Nagrade za životno djelo.

Svako priznanje veseli, a naročito ono koje se dobiva u životnoj vlastitoj sredini čime smo iznimno počašćeni. Svako priznanje nosi sa sobom zahvalnost, odgovornost i poticaj da to opravdamo svojim radom i djelovanjem i u budućnosti. Udruga Zipka na čijem sam čelu 15 godina, u proteklom razdoblju je ostvarila zavidne rezultate na području udomiteljstva, brige o djeci i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Zalažemo se za kvalitetno udomiteljstvo, brinemo o statusu udomitelja i interesima udomljene djece. Ponosimo se što smo prva udruga udomitelja u Hrvatskoj koja je u lokalnoj zajednici organizirala stambene zajednice za mlade koji izlaze iz udomiteljstva. Do sada je u našim stambenim zajednicama zbrinuto 12 mladih osoba – rekla je Furjan.

 

Skip to content