Odaberite
Vatrogasci iz Nove Vesi Petrijanečke obilježili 100. godina rada

Svečanim mimohodom i postrojavanje ispred Društvenog doma članovi DVD Nova Ves Petrijanečka obilježili su veliki jubilej, 100. godina neprekidnog rada i djelovanja.

Riječ je o društvu koje trenutno ima 72 članova, od kojih najstariji ima 93 godine, a veseli što je u njihovim redovima jako puno mladih.

– Ovo je doista jedna velika obljetnica, danas obilježavamo cijelo jedno stoljeće rada i djelovanja. Ono što je dobro je da imamo puno djece u našim redovima. Upravo su oni zalog za budućnost. Prvih sto godina je prošlo, a drugih 100 godina mislim da ćemo još lakše preživjeti. Uvijek se nešto mijenja, oprema se unaprjeđuje i uvijek je potrebno obnavljati opremu. Obnovili smo i ovaj Društveni dom, a još moramo obnoviti spremište, za koje se očekuje da će ovih dana krenuti radovi. Zadovoljni smo sa svim postignutim – rekao je Nenad Tomašek, predsjednik DVD Nova Ves Petrijanečka na svečanoj sjednici održanoj povodom velikog jubileja.

Čestitke članovima DVD Nova Ves Petrijanečka uputio je i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

– Čestitam vam na ovom jubileju i želim da i dalje nastavite kvalitetno raditi, kao što ste to činili i do sada. Općina Petrijanec se potrudila da osim one zakonske regulative izdvajanja za redovnu djelatnost vatrogastva poboljša uvjete vatrogascima tako da smo i ovdje sufinancirali sa 80.000 kuna nabavku kombi vozila, energetski smo obnovili ovaj Društveni dom, projekta vrijednog 960.000 kuna, gdje smo iz Europskog fonda za regionalni razvoj povukli gotovo 60 posto sredstava. Obnovljena je i unutrašnjost doma za što je utrošeno gotovo 230.000 kuna – rekao je načelnik Posavec.

No to nije kraj ulaganjima.

– Ono što slijedi je obnova vatrogasnog spremišta. Potpisali smo ugovor s izvođačem, međutim, zbog žalbe jednog mještanina, vjerovali ili ne, morali smo čekati rješenje. Ono je riješeno pozitivno u smislu Općine Petrijanec, ali zbog postupka s radovima nismo mogli započeti na vrijeme. Riječ je o projektu u iznosu od preko 300.000 kuna i bit će proveden do kraja godine – najavio je načelnik Općine Petrijanec.

Proslava je održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Zorana Milanovića, pa je u Novu Ves danas tako stigla njegova izaslanica Melita Mulić, a na svečanoj sjednici bio je i varaždinski župan Anđelko Stričak.

– Rad svake udruge, odnosno njezinih članova treba cijeniti i poštivati, pogotovo kada se radi o dobrovoljnim vatrogasnim društvima. Zbog sve češćih klimatskih nepogoda, od požara, poplava i pijavica, upravo su vatrogasci ti koji prvi priskaču u pomoć unesrećenima. Prije mjesec dana jedan takav krizni trenutak imali smo u Hrženici gdje je pijavica raskrila 15-ak krovova, a upravo su vatrogasci bili ti koji su prvi stigli na mjesto događaja. Stoga ih i dalje treba opremati i osposobljavati kako bi bili spremni priskočiti u pomoć unesrećenima – rekao je župan Stričak te dodao kako je Vlada unatrag zadnje dvije tri godine za područje Varaždinske županije osigurala četiri navalna vozila, tri pick up-a i sedam kombi vozila.

– Naravno da je to jedna velika pomoć našim vatrogascima. Kad govorimo o DVD Nova Ves Petrijanečka, čestitam im 100. godina neprekidnog rada i djelovanja te im želim još puno godina uspješnog rada – rekao je Stričak.

 

Skip to content