Odaberite
„ZIPKA“ Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije provela projekt „Ručicama stvaraj, srcem oblikuj“

U sklopu projekta „Ručicama stvaraj, srcem oblikuj“ koji „ZIPKA“ Udruga udomitelja za djecu i mlade Varaždinske županije provodi uz podršku Općine Petrijanec u srpnju su održane dvije radionice glinom. Udomitelji i djeca i mladi iz udomiteljstva su uz stručnu pomoć voditeljica iz Muzeja anđela učili kako pristupiti izradi predmeta od gline.

Na prvoj radionici sudionici su glinom oblikovali lađe kako bi prikazale jedan djelić povijesti Općine Petrijanec kada je po predaji u 14. stoljeću rijeka Drava svojim tokom napravila otok koji je ličio na lađu, a mjesto Petrijanec zvalo se „Bučina“. Izvor vode koji se nalazi u današnjoj ulici Butina vjerojatno je inspiracija za naziv, voda je šumila i pravila buku – „bučila je“, pa je tako mjesto Petrijanec u prošlosti nazvano „Bučina“.

Lađe koje su kao prikaz „petrijanečkog suvenira“ nastale na prvoj radionici, na drugoj su radionici obojane kistom. Vrijedne ručice djece i udomitelja oživjele su u veselim bojama jedan dio prošlosti o kojem ne znamo puno, ali možemo zamišljati ove lađe kako plove Dravom prateći njezin tok kroz cijelu Općinu Petrijanec, a i dalje.

 

Skip to content