Odaberite
110. obljetnica osnutka DVD-a Petrijanec

Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, u subotu 24. srpnja, svečano je proslavljeno sto deset godina od osnutka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Petrijanec. Obilježavanje ovog visokog jubileja zapravo je započelo već dan ranije, svetom misom u župnoj crkvi, blagoslovom novog kombi vozila te polaganjem vijenaca i svijeća na mjesnom groblju.  U subotu ujutro održana je budnica da bi samo finale proslave nastavljeno u popodnevnim satima, najprije mimohodom vatrogasaca koji je vodio zapovjednik DVD-a Valentino Jovan, a zatim svečanom sjednicom ispred vatrogasnog doma.

Nakon državne i vatrogasne himne, na početku sjednice prisutnima se pozdravnim govorom obratio Darjan Lukaček, predsjednik DVD-a Petrijanec, nakon čega je tajnica Andrijana Kolarić pročitala prigodno izvješće o radu društva od osnutka do danas.  U svibnju 1911. godine u Petrijancu je izbio veliki požar u kojem je izgorjelo nekoliko zgrada te je to vjerojatno bio jedan od povoda da se osnuje vatrogasno društvo. 23.srpnja 1911.godine bilježi se kao datum osnutka društva, a na inicijativu općinskog bilježnika Franje Siegla, vlasnika trgovine Viktora Polacka, gostioničara Pavla Andrlića te još nekolicine mještana. Prvi zapovjednik je bio Franjo Siegl, a njegov zamjenik Pavao Andrlić.

Nakon toga vatrogascima su se obratili predsjednica Vatrogasne zajednice općine Petrijanec Nataša Šincek te zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović, koji su slavljenicima predali prigodne plakete. U ime Općine Petrijanec, ali i Varaždinske županije, prisutnima se obratio načelnik Željko Posavec koji je zahvalio vatrogascima na njihovu radu i vremenu koje izdvajaju da bi pomagali svojim sumještanima te istaknuo da će Općina i dalje biti podrška vatrogascima, posebno što se tiče obnove voznog parka, ali i daljnjeg ulaganja u vatrogasne domove.

Uz vatrogasce iz susjednih i prijateljskih društava, svečanosti su prisustvovali i članovi iz pet vatrogasnih društava iz Republike Slovenije u ime kojih je Majda Kunčnik, predsjednica PGD-a Desenci, inače pobratimljenog s DVD-om Petrijanec, čestitala petrijanečkim vatrogascima na 110 godina dugoj tradiciji te im predala prigodan poklon.

Sjednica se nastavila podjelom odlikovanja, priznanja i zahvalnica članovima DVD-a, gdje valja istaknuti da je Pavao Leskovar primio priznaje za Posebne zasluge koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica, dok su Ivan Bačan, Josip Kranjčić, Vladimir Telebar i Franjo Žmegač primili zlatne medalje. Počasni predsjednik DVD-a Petrijanec, Zvonko Mikac, odlikovan je Poveljom i plaketom s likom Đure Deželića, što je najviše priznanje koje dodjeljuje Hrvatska vatrogasna zajednica, praktički nagrada za životno djelo. Podijeljene su i zahvalnice sponzorima, donatorima te udrugama s kojima DVD Petrijanec surađuje.

Također, sjednici su prisustvovali i zapovjednik VZVŽ Ivica Labaš, počasni predsjednik VZVŽ Zvonko Biškup, načelnici općina Sračinec i Vinica, predstavnici udruga iz općine Petrijanec te sponzori i donatori koji su pomogli u organizaciji ove proslave. Za glazbeni program pobrinuli su se Ženska vokalna skupina Erato i tamburaška sekcija KUD-a Petrijanec.

 

Skip to content