Odaberite

U vrijeme pandemije te krize koju je prouzročila u svijetu, mnoge su tvrtke pokazale solidarnost te tako pridonijele borbi protiv širenja zaraze koronavirusom. Jedna od njih je i DiV Plastic iz Petrijanca koja je Općini Petrijanec donirala deset maski za potrebe provođenja projekta „Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe”.

– Tvrtka Div plastic bavi se proizvodnjom filamenata pa je odlučila donirati maske za potrebe projekta „Zaželi” kojeg i dalje provodimo, no samo u malo drugačijem obliku. Ne ulazimo više u kuće sukladno preporukama Stožera civilne zaštite, već dostavljamo kućne potrepštine i lijekove za sve koji se jave na broj telefona 042/ 714-769. Ovo je odmah i poziv svima da se ne izlažu pretjerano izlasku iz kuće, već da nas svi oni, pogotovo potrebiti i stariji te samačka domaćinstva, nazovu u Općinu, a mi ćemo im dostaviti sve što im treba – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Darinka Čehok, sudionica projekta „Zaželi”, kazala je kako na pozive korisnika dolaze pred kuću, a oni im daju popis namirnica, kućnih potrepština ili lijekova koji su im potrebni, a odlaze i na poštu ako je potrebno. Sve se obavlja u kratkom roku, od 5 do 10 minuta, s ciljem zaštite zdravlja korisnika.

– Jako smo zadovoljne dodatnom zaštitom koju smo dobile. U ovo vrijeme kakvo je nije nam baš svejedno. Svi se bojimo za svoje zdravlje i zdravlje svojih korisnika. Neki nas možda i više sada trebaju, ali ne možemo ulaziti u kuću pa im pomažemo koliko je moguće – rekla je Čehok.

Vlasnici tvrtke DiV Plastic, David Lukaček i Valentino Jovan, s Elektrostrojarskom školom i još nekoliko tvrtki donirali su i 134 maske Zavodu za hitnu medicinu i Općoj bolnici Varaždin.

– Došli smo na ideju preko Studentskog zbora koji je okupio više firmi s ovog područja, a koje se bave proizvodnjom 3D ispisa. Odlučili smo isprintati maske i donirati ih medicinskom osoblju, a zatim i svima ostalima kojima će to koristiti – istaknuo je David Lukaček.

Izrada jedne maske traje sat i pol, a na jednom se printeru može isprintati osam komada.  Valentino Jovan pojasnio je proces izrade maske tehnologijom 3D printanja.

– To je FDM tehnologija koja koristi plastičnu nit za printanje. Mi smo ujedno i proizvođači tih plastičnih niti. Također smo, osim maski, donirali i količine filamenta školama u Vinkovcima koje printaju maske za zagrebačke bolnice. Dizajn koji smo uzeli je dizajn koji se koristi u Republici Hrvatskoj, u dogovoru sa Studentskim zborom iz Zagreba – rekao je Jovan te dodao kako se nastavlja dalje s izradom, a nova donacija uputit će se varaždinskoj bolnici već ovaj tjedan.

Osim za osobe na projektu „Zaželi” načelnik i predstavnici tvrtke podijelili su vizire zdravstvenim djelatnicima u stomatološkoj te ordinaciji opće prakse u Petrijancu.

 

VTV Prilog:

 

Skip to content