Odaberite
Otvoren dograđeni dio dječjeg vrtića

Riječ je o investiciji vrijednoj 3,3 milijuna kuna, a u sufinanciranju projekta sudjelovalo je Ministarstvo za demografiju, socijalnu politiku i mlade.

-U ožujku 2018. godine prijavili smo dogradnju našeg dječjeg vrtića na natječaj Ministarstva i zatražili 1,9 milijuna kuna, odnosno 59 posto od ukupnog troškovnika projekta, a odobreno nam je oko 1,4 milijuna kuna iz programa za poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama, odnosno dječjim vrtićima 2018.-2020. godine. U rujnu prošle godine ishodili smo građevinsku dozvolu, a u studenome započeli s dogradnjom – objasnio je općinski načelnik Željko Posavec.

Dograđeno je ukupno 455 kvadratnih metara, pa je tako vrtić dobio tri nove prostorije od kojih se dvije koriste za predškolski odgoj, a jedna kao mini dvorana za vježbanje.

-Vrtić pohađa 126 djece, a očekujemo i nove upise tijekom proljeća, iako možemo reći da su već sada kapaciteti puni pa pozivam sve roditelje da upišu djecu u vrtić. Ono što me i kao načelnika i kao profesora veseli jest činjenica da smo u potpunosti zadovoljili pedagoški standard. Prije smo, naime, imali četiri prostorije u vrtiću i 118 djece, što je doista bilo tijesno za tu malu kvadraturu – kazao je načelnik Posavec, uz napomenu da su zadovoljni demografskom slikom u općini Petrijanec.

-Djece, na sreću, ima i roditelji ih redovito upisuju, a nama je kao općini iznimno bitan predškolski odgoj. Prošle smo godine snizili cijenu vrtića za 100 kuna za participaciju za roditelje, tako da smo pokazali da smo socijalno osjetljivi. Kad zbrojite ovu investiciju od 3,3 milijuna kuna u dogradnju vrtića i poboljšanje uvjeta u vrtiću te oko 1,1 milijun kuna kojima Općina kroz godinu sufinancira boravak djece, možemo reći reći da smo više od polovice proračuna uložili u predškolski odgoj – zaključio je Posavec.

Uz mještane, otvorenju su nazočili i županijski i državni dužnosnici, među njima i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak koji je naglasio kako je Općina Petrijanec počela na pravi način raditi i „disati” u posljednje dvije godine. Dodao je kako je očigledno da je u ovoj općini došlo vrijeme investicija te da ga posebno raduje što se mnogo ulaže u poboljšanje uvjeta za predškolski odgoj.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar osvrnuo se na brojne mjere aktualne vlade čiji je cilj stvoriti preduvjete da mlade obitelji ostanu u Hrvatskoj. Među njima su, kazao je Štromar, svakako i ulaganja u izgradnju i uređenje dječjih vrtića. Ministar je i ovom prilikom podsjetio da su veliki pomaci u realizaciji projekata omogućeni novim Zakonom o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave zahvaljujući kojem su proračuni općina, gradova i županija uvećani za milijunske iznose.

Okupljenima se obratio i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić koji je pohvalio rad načelnika Posavca, naglasivši kako se upravo tijekom njegovog mandata vidljivo promijenila slika općine Petrijanec. Radi se i ulaže, na dobrobit svih mještana, a posebice raduje što se ne zaboravlja na najmlađe koji su naša budućnost, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Ovo je jedan lijepi Božićni poklon svim najmlađim stanovnicima Općine Petrijanec, a nakon otvorenja i blagoslova vrtića župnika Ivana Sakača, uručen je i prigodan didaktički poklon polaznicima dječjeg vrtića.

Ovom prigodom zahvaljujemo se ministrici Nadi Murganić, koja je otvorila natječaj i sa kojom je potpisan ugovor, kao sadašnjoj i ministrici Vesni Bedeković .

 

Skip to content