Odaberite
Edukacija i podjela certifikata za 10 žena zaposlenih na poslovima gerontodomaćica

Općina Petrijanec provodi projekt “Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” vrijedan ukupno 2.179.443,20 kuna kojeg, u punom iznosu, sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Riječ je o jednom od niza sličnih projekata koji se, u sklopu velikog programa Ministarstva rada i mirovinskoga sustava financiranog iz Europskog socijalnog fonda (EFS) pod imenom “Zaželi – program zapošljavanja žena”, provode u cijeloj Hrvatskoj. Programom “Zaželi” se, kroz niz mjera i aktivnosti, žene u nepovoljnom položaju na tržištu rada zapošljavaju na poslovima skrbi o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju te im se tako pruža dodatno obrazovanje, osnažuje ih se, poboljšava njihov položaj na tržištu rada, pridonosi borbi protiv siromaštva i sprječavanju nastanka novih kategorija socijalne isključenosti, a potrebitim osobama se pruža skrb, njega te ih se uključuje u život zajednice.

Kroz projektne aktivnosti koje provodi Općina Petrijanec čak je deset žena s područja općine, od toga 9 žena starijih od 50 godina, prošlo posebnu edukaciju za poslove gerontodomaćica. Osposobljavanje je provelo Pučko otvoreno učilište u Čakovcu čiji je program edukacije gerontodomaćica  odobren od strane Ministarstva znanosti Republike Hrvatske i upisuje se u e-radnu knjižicu. Program osposobljavanja je trajao ukupno 160 sati, pri čemu je teorijski dio održan u Čakovcu dok je praktična nastava, u suradnji s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije, provedena na području Općine Petrijanec. Edukacijom su polaznicama pružena nova te su unaprijeđena njihova postojeća znanja i vještine što će im omogućiti da korisnicima projekta samostalno i uspješno pružaju brigu i skrb. Sve su polaznice edukaciju uspješno završile te im je načelnik Općine Petrijanec, g. Željko Posavec, uručio i uvjerenja.

Načelnik, g. Posavec, je pritom istaknuo važnost ovog projekta za Općinu s obzirom da se njegovim provođenjem izravno djeluje na poboljšanje stanja čak dviju, inače ugroženih, društvenih skupina. Žene starije od 50 godina, koje su se uključile u provedbu, aktivno će se vratiti na tržište rada s novim vještinama i znanjima, a skrb koju će pružati starijim i potrebitim korisnicima značajno će podići njihovu kvalitetu života i smanjiti socijalnu isključenost.

Posao gerontodomaćica uključivat će cijeli niz aktivnosti iznimno važnih za podizanje kvalitete života korisnika projekta poput: pomoći u kupovini i dostavi namirnica, pomoći u pripremi obroka u kućanstvu korisnika, pomoći u održavanju čistoće stambenog prostora korisnika, pomoći pri odijevanju i svlačenju, brigu o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.), pomoć u socijalnoj integraciji, pružanje podrške korisniku kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Osim edukacije i zapošljavanja gerontodomaćica, projektom “Zaželi – pomoć u zajednici za starije osobe” predviđena je i nabavka bicikala, ali higijenskih potrepština te potrepština za održavanje kućanstava osoba za koje će se skrbiti.

Potencijalni korisnici –  samačka domaćinstva mogu se u projekt uključiti tako da se jave voditelju i administratoru projekta u Općinu Petrijanec, koji će ih uputiti u način prijave i dati im sve potrebne informacije.

Skip to content