Odaberite
Održana izvještajna godišnja skupština Nogometnog športskog kluba ”ORAČ”

Dana 17. veljače 2018. godine održana je izvještajna godišnja skupština nogometnog športskog kluba ”ORAČ”. Skupština je održana u prostorijama Društvenog doma u Petrijancu. Skupštinu je sazvao Izvršni odbor kluba na čelu sa predsjednikom g. Stjepanom Klanečekom. Skupštini je prisustvovalo preko sedamdeset aktivnih članova, navijača te gostiju iz drugih klubova. Pozdravnu riječ i uvod u skupštinu dao je predsjednik kluba g. Stjepan Klaneček koji je ujedno i predložio članove radnih tijela skupštine. Radna tijela jednoglasno su prihvaćena i to Darijan Lukaček za predsjednika, a Stanislav Klaneček i Damir Jambriško za članove Radnog predsjedništva. U verifikacijsku komisiju izabrani su Stanko Crnčec za predsjednika te Matija Klaneček i David Dombaj za članove. Matija Telebar izabran je za zapisničara dok su Marinko Jambriško i Nikola Dombaj izabrani za ovjerovitelje zapisnika.

Sukladno dnevnom redu skupštine g. Klaneček iznio je Izvještaj o radu kluba, Izvještaj o financijskom poslovanju za 2017. godinu te Plan i program rada za 2018. godinu. Izvještaj Nadzornog odbora podnio je predsjednik odbora g. Stanko Crnčec.

U 2017. godini klub je dočekao svoj 70. rođendan. Kako je sve počelo! U proljeće 1947. godine rodila se ideja o osnivanju kluba. Organizatorima su u pomoć priskočili i stariji stanovnici sela. Prijatelji iz Varaždina poklonili su klubu prvu nogometnu loptu. Povodom katoličke svetkovine ”Petrova” napravila se velika zabava. Skupilo se financijskih sredstava za nabavu dresova i kopački. Majice i čarape bile su zelene boje, a hlačice bijele. Tako se i odigrala prva utakmica u proljeće 1947. godine na stadionu Slobode u Varaždinu. Na sastanku održanom 1.srpnja 1947. godine klub je nazvan imenom ”Orač”, koje sa ponosom nosi i danas. U jesen iste godine klub se počeo natjecati u tadašnjoj Kotarskoj ligi Varaždin. Prvo igralište je bilo na današnjoj parceli odmah uz glavnu cestu, a kasnije je pomaknuto malo dalje zbog izgradnje zadružnog doma. Taj zadružni dom je kasnije pretvoren u školu, pa je igralište pomaknuto malo dalje. ”Orač” je imao u školi i svoju prvu svlačionicu gdje su se držali i rekviziti (mreže, lopte, dresovi i sl.). Nakon nekog vremena oračeva svlačionica je pretvorena u školsku kuhinju a igralište preseljeno nekoliko puta i na zadnje je smješteno na lokaciju gdje se nalazi i danas. Obilježavanje linija igrališta obavljali su često sami igrači neposredno prije utakmice. Nakon utakmice se tuširalo kod susjeda ”Kosija”, koji je imao ”kopani” zdenac i veliku ”kopanju” napunjenu hladnom vodom. Prijevoz na utakmice vršen je zaprežnim kolima, traktorima, biciklima, kombi vozilima a kasnije su se pojavili automobili. Ideja o gradnji svlačionice rodila se 1979. godine. Nakon održanog referenduma, na račun tadašnje mjesne zajednice su novčana sredstva koja su prebačena na račun ”Orača”. Tadašnji predsjednik kluba g. Kranjčić Stjepan okupio je oko sebe ekipu i organizirao prve akcije na izgradnji svlačionice i igrališta. Sve akcije su se odvijale petkom popodne, subotom cijeli dan i nedjeljom ujutro. Nakon prekida sa radom i obavljenog ručka, krenulo se na utakmice. Pošto igralište ”Orača” nije bilo spremno domaće utakmice igrale su se na igralištu u Sračincu. Nakon što je igralište ”Orača” bilo spremno za korištenje morala se postaviti ograda koja služi još dan danas. Godine 2009. postojeća svlačionica je adaptirana. Izrađeno je novo krovište i dograđene prostorije koje služe za okupljanje članova i navijača.

Ekipa ”Orača” natjecala se u raznim rangovima nogometnog saveza u Varaždinu. Trenutno se natječe u 2. ŽNL Varaždin.
Danas sa ponosom možemo reći da osim seniorske ekipe imamo i ekipe u mlađim uzrasnim kategorijama. One se natječu svaka po svojem sistemu i u svojim posebno organiziranim ligama. Ukupno imamo oko 80 registriranih igrača. Brigu o svakoj ekipi vode treneri, posebno obučeni u nogometnoj akademiji.

Da bi ekipe imale dobre uvjete za rad brinu članovi uprave i prijatelji kluba. Za svaku utakmicu određujemo zadatke na sastancima koji se održavaju nekoliko dana prije same utakmice.
Tokom ljetnih mjeseci članovi uprave potaknuti sredstvima općine i uz pomoć prijatelja kluba pokrenuli su akciju gradnje vodovodne instalacije za natapanje igrališta.
Da bi se nabrajalo sve ”petrajščane” zaslužne za funkcioniranje nogometa morao bih potrošiti puno vremena.
Na kraju ovog izlaganja želi se naglasiti veliko ”HVALA” svima koji su uložili svoje vrijeme i trud i sredstva da ”Orač” preživi toliko godina. Želja mi je da i u idućim godinama naša djeca, unuci i ostali ljubitelji nogometa održe tradiciju sporta u našem lijepom mjestu.
Neka nam naš ”Orač” još dugo, dugo poživi!!” završio je predsjednik kluba g. Stjepan Klaneček.

Izvješće o radu i rezultatima seniorske ekipe podnio je Ivan Telebar, juniorske ekipe Matija Klaneček, trener ekipe pionira Renato Klaneček te treneri ekipe limaća Nikola Cingestar i Denis Šincek. Sva izvješća prihvaćena su jednoglasno.

Na kraju službenog dijela Skupštine predsjednik Stjepan Klaneček uručio je uvaženim članovima i gostima priznanja i zahvalnice za doprinos klubu tokom njegova rada.
Načelnik Općine Petrijanec g. Željko Posavec je izražava zadovoljstvo rezultatima i pozitivnom klimom u klubu.

Skip to content