Odaberite
Promocija brošure “Kak je negdar pri nam bilo”

U subotu, 07. listopada 2017. godine održana je promocija brošure u sklopu projekta „Pomoć u zajednici za starije osobe“ financiranog od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Vrijednost projekta je 120.000,00 kn, a traje od 01.prosinca 2016. godine, te završava 30.studenog ove godine. Brošura je u potpunosti financirana sa navedenog projekta. U izradi sadržaja i pripremi materijala sudjelovali su i članovi Udruge umirovljenika općine Petrijanec, Dječji vrtić „Dječji svijet“, te Udruga „Petrovke“, a veliki doprinos dale su i gospođe Bernarda Pitarić i Terezija Habuljan, te gospodin Josip Vučković.

Brošura „Kak je negdar pri nam bilo“ sadrži podatke vezane uz povijest Petrijanca, od rimskog doba pa sve do danas. Naime, razna arheološka nalazišta na području naše općine ukazuju nam na kontinuiranu naseljenost na ovim prostorima. Svi rimski predmeti koji su nađeni na našem području stari su nekoliko tisuća godina, a pronađeni su u jako dobrom stanju. U muzeju u Starom gradu u Varaždinu nalaze se sarkofazi pronađeni u Petrijancu, zlatni novčići, razno posuđe i oruđe karakteristično za rimsko doba. Neki predmeti iz našeg kraja nalaze se u muzejima u Budimpešti i Beču. Trenutno su u tijeku geofizička istražna ispitivanja na Trgu sv. Petra u Petrijancu koja će očito otkriti još i vrijedniju rimsku arhitekturu koja će dati još veće značenje Petrijanečkoj rimskoj povijesti, a samim time i potvrditi da je Petrijanec zaista Aqua Viva.

Rijeka je oduvijek značila život, stoga su stanovnici naselja bližih Dravi svakodnevno koristili rijeku kako bi lovili ribe, zalijevali oranice koje su bile u neposrednoj blizini, životinje vodili na ispašu, prali odjeću, te namakali konoplju koju su obrađivali za izradu odjeće. Izradom lanenog platna i tradicionalnih predmeta i ukrasa od kuruzne kumišine, te nekad vrlo popularnoj izradi cvijeća od krep papira naši mještani su od davnina živjeli u skladu s prirodom i pametno iskoristili svaki plod prirode. U brošuri se spominju i svakodnevna jela našeg kraja – zlijevke, župe, variva, juhe, mesna jela i jela od divljači, te neizostavni deserti koji su se pripremali za nedjeljni ručak ili za blagdansku gozbu.

Također, opisana je povijest osnivanja tamburaškog i puhačkog sastava, folklornog ansambla, te duga tradicija vokalnog pjevanja. Zahvaljujući našim starijim mještanima uspjeli smo zapisati zanimljive podatke vezane uz glazbeno stvaralaštvo, a neki od njih se sjećaju tih dana i djelovanja u nekom od orkestara ili pjevanja u zboru. Zanimljivo je da je svako mjesto imalo svoje pjevačko društvo, te su često gostovali u drugim mjestima, te u Zagrebu, Opatiji, a možda i van Hrvatske.

Najšaljiviji dani u godini su oduvijek bili dani Fašnika. Petrijanečki fašniki bili su poznati na cijelom području, od Varaždina s jedne strane do Ptuja s druge strane. Navečer se obavezno održavala Fašnička zabava koju su u svakom selu organizirali vatrogasci.

I na kraju, završnu riječ zahvale dao je predsjednik Udruge umirovljenika gospodin Stanislav Hrešć koji je zahvalio malim prigodnim poklonom gospođi Silviji Šincek Humek za više od 10 godina rada sa osobama treće životne dobi na našem području.

Svojim prisustvom događaj je uveličao i načelnik općine Petrijanec, gospodin Željko Posavec, župnik župe Petrijanec vlč. Ivan Sakač, član općinskog vijeća gospodin Zvonko Bedenik i bivši načelnik općine Petrijanec, gospodin Vladimir Kurečić za čijeg je mandata prijavljen, lobiran i odobren projekt „Pomoći u kući za starije osobe“ od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, u sklopu kojeg je i izdana ova brošura.

Cijeli prigodni program promocije uveličao je KUD općine Petrijanec sa tamburaškom i folklornom sekcijom i mješovitim pjevačkim zborom. Izveli su izvorne pjesme i plesove petrijanečkog kraja na koje moramo biti izuzetno ponosni.

Skip to content