Odaberite
Održana godišnja skupština Udruge umirovljenika Općine Petrijanec

U Društvenom domu u Petrijancu, održana je redovna godišnja skupština Udruge umirovljenika. Od 165 članova na ovom događaju okupilo se njih stotinjak. Službeni dio započeo je državnom  himnom i minutom šutnje za sve preminule članove.

Skupštini su prisustvovali i predstavnici drugih udruga  umirovljenika Varaždinske županije, predstavnici  domaćih udruga, a nazočio je i načelnik općine Petrijanec Vladimir Kurečić. Podneseno je  Izvješće o radu za 2015.godinu, Financijsko izvješće za 2015.godinu, Prijedlog plana rada za 2016.godinu, Prijedlog Financijskog plana za 2016. godinu te izvješće Nadzornog odbora o zakonitosti rada Udruge.  Iz Programa rada za 2016. može se zaključiti da će se Udruga i nadalje zalagati za održavanje raznih aktivnosti za svoje korisnike.

Već postojećim aktivnostima poput pikada, visećeg kuglanja, streljaštva i društvenih igara, tijekom ove godine  planiraju se organizirati zanimljivi izleti  i mnoge nove aktivnosti.

Umirovljenici se mogu uključiti u neku od njih ovisno o svojim sklonostima i željama i uz  druženje u prostorijama Dnevnog boravka u Majerju zaboraviti na svakodnevne brige. Važno je napomenuti da sve zadaće u Udruzi obavljaju njeni članovi kao volonteri. U posebnom dijelu skupštine putem prezentacije bile su predstavljene i sve aktivnosti projekta“Uključimo se kroz generacije“ kojeg je Udruga Umirovljenika provodila zajedno sa svojim partnerima Općinom Petrijanec, Osnovnom školom i Savezom udruga umirovljenika Varaždinske županije, tijekom posljednjih godinu dana, a za kojeg  se je Općina Petrijanec izborila na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih. Za program je Ministarstvo osiguralo 135.000,00 kn, Općina Petrijanec 50.000,00 kn tako da je ovaj jedinstveni projekt  bio vrlo uspješan, te je omogućio provedbu sljedećih aktivnosti:

– nastavak aktivnosti dnevnog boravka  uz mogućnost svakodnevnog boravka u  prostorijama doma u Majerju;

-održavanje radionica rukotvorina i mogućnost sudjelovanja u sljedećim aktivnostima: društvene igre, pikado, viseće kuglanje, šah, belot, kartanje;

-obilježavanje važnijih dana u godini ( Božić,Valentinovo, Fašnik, Dan žena, Uskrs, Proslava Sv.Petra i Pavla, Martinje);

-prisustvovanje na Obilježavanju 230.obljetnice pučke trivijalne škole u Petrijancu 22.05.2015.g. i aktivno sudjelovanje na radionicama u sljedećim  razredima:  2a sa temom “ Stare pjesme i recitacije“, 3a i b sa temom „Usporedba  plesa i plesnih koraka nekad i danas“, i 4 b  sa temom „ Izrada ručnih radova pletenje i vezenje“.

Posjet djeci iz vrtića povodom  završne priredbe i sudjelovanje na njihovim radionicama sa izradom cvijeća od krep papira, izrada pletenih cekara od komušine, vezenja na papiru i platnu. Povodom posjeta vrtiću su poklonjene uramljene slike na bijelom platnu našiveni likovi poznatih bajki koje su izradile korisnice dnevnog boravka u Majerju. Sa Udrugom očuvanja tradicije zavičaja „Petrovke„ sudjelovanje na „Lepoglavskim danima“ u Lepoglavi, dana 11. i 12.07.2015.,  i na Špancirfestu u Varaždinu u tri navrata, 21.08.,24.08. 27.08.2015.g,  te sudjelovanje povodom Dana općine u Sračincu na sajmu ručnih radova 27.08.2015. Sudjelovanje u organizaciji “Kestenijade” lokalne manifestacije koja se tradicionalno održava u Općini Petrijanec kroz pripremu programa pod nazivom “Jesen u paru” i glumačke  izvedbe u suradnji dramske skupine OŠ Petrijanec pod voditeljstvom učiteljice Željke Rabuzin;

-Osnivanje folklorne skupine pod voditeljstvom učiteljice Sanje Rojc koja posjeduje znanja i vještine u pripremanju koreografije u folkloru. Skupina se oformila od 18 plesača različite dobi od djece, mladih i starijih u cilju poticanja međugeneracijske solidarnosti  kroz zajedničke aktivnosti plesa i druženja.

Plesači su započeli sa zajedničkim probama od 28.01.2015. g  i nakon  ljetne  pauze u devetom mjesecu nastavili su sa probama jednom tjedno.

Skupina je imala dosada četiri nastupa: 18.04.2015 g. na Skuštini Udruge umirovljenika, 08.05.2015 g. povodom Majčinog dana u Područnoj školi u Novoj Vesi, 20.06.2015.g povodom proslave 20 obljetnice KUD-a Petrijanec i samostalni nastup u sklopu izvedbenog programa “Kestenijade” dana  24.10.2015g.

-Organiziranje zdravstvenih pregleda od strane Poliklinike “Sv. Nikola” za starije osobe i ostalo stanovništvo, besplatno mjerenje očnog tlaka, dipotrija provjere vida, denzitometrija i mjerenje krvnog tlaka i šečera, 20.03. i 24.03 u prostorijama Dnevnog boravka u Majerju i  27.03. u Novoj Vesi. Preglede je ukupno obavilo 126 osoba.

Dana 19.05. u prostorijama dnevnog boravka održalo se predavanje o Bolestima prostate i „Klimakteriju“ od strane stručnjaka iz Poliklinike Sv.Nikola na kojem je prisustvovalo  20-ak  osoba.

U razdoblju od 28.01.2015. do 08.06.2015.  jednom tjedno održavala sa Zumba Gold za osobe starije životne dobi pod licenciranom voditeljicom Irenom Škorak Banek u cilju održavanja  tjelesne kondicije i promicanja tjelovježbe kao zdravog načina života.

U razdoblju od 24.08. do 10.12.2015. provedeno je savjetovanje o načinu sklapanja ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju za 10 zainteresiranih  osoba. Osobe su upoznate sa razlikom ugovora o uzdržavanju sa ciljem sprečavanja zlouporabe.

Tijekom provedbe projekta pružane su usluge prijevoza za dvadesetak starijih osoba  pretežno iz Nove Vesi, Majerja i Petrijanca do lokacija bolnica u Novom Marofu, Varaždinskim toplicama, Klenovniku, Čakovcu i Varaždinu, Zdravstvenom  laboratoriju u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, CZSS itd. U projektu su provedene i volonterske aktivnosti  kroz uključivanje 10 volontera iz lokalne zajednice. Volonteri su tijekom provedbe projekta posjećivali starije osobe u cilju prevladavanja usamljenosti kod starijih osoba.

Uz financijska sredstva dobivena na projektu Općina Petrijanec je za redovito djelovanje i rad Udruge osigurala dodatnih 28.000,00 kn te zbog toga Udruga nije imala financijskih poteškoća.

Završnu riječ svim članovima Udruge umirovljenika uputio je  načelnik općine gdin. Kurečić u kojoj je obećao daljnju financijsku i stručnu potporu uspješnom djelovanju Udruge umirovljenika Općine Petrijanec. Osvrnuo se na problem isplate Kase uzajamne pomoći  čije se rješenje uskoro očekuje od članova izvršnog odbora. Naime, s obzirom na novine koje se odnose na sve neprofitne organizacije organiziranje ovakve vrste pomoći više nije moguća iz kojeg je razloga donijeti povoljno rješenje za sve koji su uplaćivali svoje iznose.

Nakon službenog dijela skupštine izveden je nastup plesno-folklorne skupine u kojoj su plesačice ujedno i članice udruge umirovljenika. Skupina ja započela svoj rad tijekom provedbe projekta a svoje plesne korake nastaviti će unutar Kulturno umjetničkog društva općine Petrijanec. Druženje se nastavilo uz muziku i ples do ranih jutarnjih sati.

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content