Odaberite
Općini Petrijanec 227 tisuća kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za proveden projekt LED rasvjete

Dana 04. studenog 2022. godine potpisan je novi Ugovor o sufinanciranju komunalnih radova na području Općine Petrijanec.

Uz velike projekte na uređenju i izgradnji komunalne i cestovne infrastrukture kao i na javnim objektima, od vrtića do društvenih domova, u Općini Petrijanec nastavlja se i obnova javne rasvjete. Tako je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije upućen zahtjev za sufinanciranje projekta “Rekonstrukcija javne rasvjete u Općini Petrijanec primjenom mjera energetske učinkovitosti i zaštite od svjetlosnog onečišćenja – faza 3”, vrijednog 621 tisuću kuna. Nakon što je projekt ocijenjen iznimno dobrim, na adresu Općine Petrijanec dostavljen je Ugovor Ministarstva te je isti i potpisan, a prema kojem će ga Ministarstvo sufinancirati s ukupno 227.000,00 tisuća kuna dok će se veći dio sredstava osigurati iz proračuna.

– Općina Petrijanec nastavlja s provođenjem projekata radi ostvarivanja dugoročnih ciljeva stvaranja modernog i ekološki prihvatljivog modela sustava javne rasvjete. Nova i modernizirana rasvjeta znači uštede u proračunu na potrošnji električne energije a u ovim vremenima energetske krize to nam je iznimno važno. Sredstva koja ostanu u proračunu moći će se iskoristiti za druge svrhe od školstva, daljnjih komunalnih ulaganja, pomaganja udrugama do daljnjeg uređenja naše Općine – pojasnio je načelnik Općine, SDP-ov Željko Posavec.

 

Ulice u koje se projektom uvela nova rasvjetna tijela:

  • Majerje – Bombellesova ulica
  • Majerje – Bombellesova ulica – odvojak
  • Majerje – Ulica Matije Gupca
  • Majerje – Radnička ulica
  • Majerje – Radnička ulica odvojak
  • Majerje – Ulica Đure Basaričeka
  • Petrijanec – Ulica Ivana Gorana Kovačića
  • Petrijanec – Športska ulica
  • Petrijanec – Vrtna ulica
  • Petrijanec – Ulica Braće Radić
  • Petrijanec – Ulica Ante Starčevića
  • Petrijanec – Dravska ulica
  • Petrijanec – Nova ulica

Općina Petrijanec sa prethodna dva projekta ugradila je 410 novih LED rasvjetnih tijela i ta je dva projekta sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Završetkom ovog projekta ugraditi ćemo ukupno 582 ekološki i ekonomski prihvatljivih rasvjetnih tijela u zadnjih 4 godine. Projekti koje smo odradili modernizacije LED rasvjete obuhvaćaju svaki rasvjetni stup za jedno LED rasvjetno. Nova i modernizirana rasvjeta znači uštede u proračun za potrošnju električne energije za javnu rasvjetu. Osim ušteda i ekološki prihvatljivije rasvjete još važniji je faktor sigurnosti. Nova rasvjeta ujedno je i bolja rasvjeta što znači da će na spomenutim prometnicama uskoro biti i bolja vidljivost. Bolja vidljivost znači i veću sigurnost posebice pješaka i biciklista u noćnim satima – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

 

Ciljevi projekta: Podizanje kvalitete i učinkovitosti sustava javne rasvjete kroz uštede u potrošnji električne energije i troškova održavanja, smanjenje emisije CO2 i svjetlosnog onečišćenja, povećanje prosječne osvijetljenosti i usklađenje s normama kao uvjet prometne sigurnosti, osvjetljenje dijela naselja koje nije osvjetljeno.

Očekivani rezultati: Modernizacija javne rasvjete sa ugrađivanjem 172 svijetiljke nove generacije LED izvora svjetlosti.

Glavne aktivnosti: Zamjena dotrajalih svjetiljaka i dopuna stupova na kojima se trenutno ne nalaze svjetiljke sa svjetiljkama koje su ekološki i ekonomski usuglašene sa Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja i normom HRN EN 13 201

 

Skip to content