Odaberite
Održan znanstveno-stručni skup “Poljoprivreda danas i sutra: obnovljivi izvori energije u poljoprivredi, inovacije i jačanje održivosti poljoprivrednih proizvođača”

Znanstveno-stručni skup međunarodnog karaktera “Poljoprivreda danas i sutra: obnovljivi izvori energije u poljoprivredi, inovacije i jačanje održivosti poljoprivrednih proizvođača” sufinanciralo je Ministarstvo poljoprivrede koje je Općini Petrijanec odobrilo sredstva putem Javnog natječaja za provedbu programa potpora za organizaciju skupova o poljoprivredi, ribarstvu, šumarstvu,  veterinarstvu i zaštiti bilja za 2022. godinu, na koji je Općina Petrijanec  aplicirala svoj projektni prijedlog. Cijeli znanstveno-stručni skup održao se u cilju poticanja informiranja, promocije, razmjene znanja, inovacija i dostignuća o poljoprivredi, domaćih proizvoda, zaštiti zdravlja biljaka i životinja, povezivanja proizvođača i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i prodaje te povećanje konkurentnosti i trživosti proizvoda. U prostorijama restorana Zelendvor, u Općini Petrijanec u četvrtak, 22.12. 2022., okupio se veliki broj sudionika koji su se zanimanjem slušali edukativna predavanja i rasprave o najnovijim dostignućima i inovacijama u poljoprivredi. Pozdravne govore uputili su Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, Mara Bogović, voditeljica službe za stručnu podršku, Područna jedinica Varaždin,  Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva te saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora. U prvom dijelu skupa, predstavnici Uljare Patrčević, OPG Pocedulić i gospodarstva Žampa održali su zanimljiva i edukativna predavanja iz područja obnovljivih izvora energija povezanih s poljoprivrednom proizvodnjom i  inovacijama  od strane proizvođača. O važnosti prilagodbe klimatskim promjenama te mogućnostima financiranja poljoprivrednih gospodarstava bespovratnim sredstvima, povećanju konkurentnosti, ekološkoj proizvodnji i učinkovitom korištenju obnovljivih izvora energije u poljoprivredi govorili su Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i potpredsjednik Krovnog udruženja svih EU poljoprivrednika. Goran Ribić iz Tesla d.o.o., Mario Jarnjak i z FANON d.o.o. te Mara Bogović, voditeljica službe za stručnu podršku, Područna jedinica Varaždin, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva. U konstruktivnoj i dinamičnoj panel raspravi na temu unaprjeđenja poljoprivredne  proizvodnje i općenitih iskustava oko
razmjena znanja u području inovacija sudjelovali su Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore i potpredsjednik Krovnog udruženja svih EU poljoprivrednika, Mara Bogović, voditeljica službe za stručnu podršku, Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, Mario Jarnjak iz FANON d.o.o.te Anton Žampa. Sudionici panel rasprave i publika koja je aktivno sudjelovala svojim pitanjima i prijedlozima, složili su se oko činjenice kako je važno da poljoprivredna gospodarstva svoje poslovanje prilagode promjenama. Naime razvoj tehnologije, inovativnih digitalnih rješenja i promjena klimatskih uvjeta zahtijeva brzu prilagodbu poljoprivrednika na novonastale uvjete s krajnjim ciljem povećanja konkurentnosti. Sudionici skupa složili su se i donijeli zaključak
kako razvijanje tehnologije, inovativnih rješenja s jedne strane te promjene klime s druge strane, predstavljaju izazove za poljoprivredne proizvođače. Kako bi ostala konkurentna na tržištu, očuvala i povećala svoju razinu proizvodnje te unaprijedila poslovne procese, poljoprivredna su gospodarstva primorana svoje poslovanje prilagoditi promjenama. Ulaganje u obnovljive izvore
energije, u dodane vrijednosti primarnim proizvodima te razvoj inovacija na poljoprivrednim gospodarstvima postaju temelji za daljnji napredak i prosperitet u poslovanju. poslovanju.
Za sagledavanje svih mogućnosti i metoda razvoja gospodarstava, naveli su sudionici skupa, uvelike je korisno razmjenjivati znanja i iskustva te se informirati kroz razne dostupne kanale, službe i tijela koje su na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima. Isključivo zajedničkim djelovanjem i međusobnom podrškom osigurava se napredak u području poljoprivredne proizvodnje te se poljoprivrednim proizvođačima omogućava povećanje konkurentnosti i opstanka na sve zahtjevnijem tržištu, zaključak je skupa.

Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec, izrazio je zadovoljstvo organiziranim skupom, zahvalio se Ministarstvu poljoprivrede na sufinanciranju projekta i izrazio želju za daljnjim aktivnim sudjelovanjem Općine Petrijanec kao organizatora i aktivnog sudionika na ovakvim stručnim skupovima i edukativnim predavanjima za poljoprivrednike. Napomenuo je kako je Općina Petrijanec do sad održala razne skupove i predavanja za poljoprivrednike te su u 2018. i 2019. godini bili organizirani stručni skupovi i predavanja za poljoprivrednike. Također, Općina Petrijanec aktivno pomaže poljoprivrednike kroz razne kanale u skladu sa svojim mogućnostima, naglasio je načelnik.
Na kraju skupa sudionici su u okviru neformalnog druženja produbili svoje interese za ekonomičnijim pristupom poljoprivrednoj proizvodnji i povezali se s onima koji takvu proizvodnju već prakticiraju na svojim gospodarstvima.

 

 

Skip to content