Odaberite
U Zelendvor održani lovno-kinološki kup, stigli lovci iz cijele Hrvatske

Hrvatski lovački savez u suradnji s Lovačkim savezom Varaždinske županije organizirao je dvije elitne manifestacije s područja lovne kinologije: lovno-kinološki kup Svetog Huberta i Kup za pse glasnog gona na divlju svinju.

Svečanost otvorenja održana je u Zelendvoru, a nazočili su joj i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare, Goran Kaniški, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije, ujedno i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih kao i predsjednici te predstavnici Lovačkih saveza iz cijele Hrvatske.

Ova manifestacija inače okuplja najbolje lovce i njihove pse, a Lovno-kinološki kup održava se u lovištima Varaždinske županije: u Zelendvoru, Petrijancu, Varaždinu i Šaulovcu, dok će se kup za pse glasnog gona na divlju svinju održati u gateru lovišta Lobor u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Ugodnu i srdačnu dobrodošlicu u Zelendvor svim lovcima poželjeli su Goran Kaniški i Željko Posavec, a Kaniški, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije je pritom rekao kako je ovo izvrsna promocija i za lovstvo Varaždinske županije, ali i za turizam poželjevši svima dobru kob.

Kako je rekao predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Budor cilj natjecanja je njegovanje sportskog duha i lovačke etike među lovcima i kinolozima koji u lovu koriste pse ptičare, odnosno dizače divljači. Tijekom natjecanja lovci moraju pokazati poznavanje lovačke vještine, ali i poštivanje zakona te opreznost u rukovanju oružjem.

– Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koju organizira Hrvatski lovački savez, a koju smo pokrenuli prije trinaest godina. Ovime pokušavamo i želimo objediniti lovstvo i kinologiju jer svi lovci smatraju da lovna kinologija mora imati utočište u Hrvatskom lovačkom savezu. Naš savez u Hrvatskoj broji preko 67 tisuća članova, imamo 1100 udruga, i spadamo u jednu od najorganiziranijih udruga u Hrvatskoj. Osim što činimo veliku korist za prirodu i za lokalnu zajednicu, radimo i na promociji lovnog turizma. Moram spomenuti kako od ove godine naš savez isplaćuje naknadu štete vozačima na čija vozila je naletjela divljač i tu je velika odgovornost maknuta od strane domicilnih lovačkih društava – rekao je Ivica Budor.

Otvorivši manifestaciju župan Anđelko Stričak je naglasio kako se uz lovstvo vežu tri pojma, uzgoj, zaštita i lov.

Prigodne riječi uputili su i predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza Branko Šare te predsjednik Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije Ivica Halapir, a svečanost otvorenja upotpunili su i svojim nastupima Ženska vokalna skupina „Erato“ KUD-a Petrijanec kao i Varaždinski rogisti.

Skip to content