Odaberite
Godišnja konferencija Akademije za politički razvoj

Već osamnaestu godinu za redom APR organizira konferenciju za svoje alumne koja je važna prilika za formalnu i neformalnu komunikaciju i ostvarivanje dijaloga i razmjene koja nadilazi svakodnevne političke sukobe i motivirana je zajedničkim intereseom za javno dobro. Tradicionalno, konferencija je otvorena samo za alumne i odvija se po Chatham House pravilu. Ove godine, međutim, dio prvog dana konferencije otvorili su i za zainteresiranu javnost.

Ovogodišnja konferencija naslovljena je “Možemo li razgovarati? Novi koncepti društvene odgovornosti, solidarnosti i povjerenja” i namjera joj je sagledati mogućnosti da u eri polarizacije i konflikta, kako na globalnoj, tako i na regionalnoj i lokalnoj razini, potaknemo dijalog. Posebnu ulogu u raspravi o mogućnosti komunikacije, odgovornosti i povjerenja dat ćemo temi zelene tranzicije kojom smo se bavili tijekom 2022., a koju vidimo kao jednu od ključnih obaveza ove generacije koju nije moguće riješiti bez novih koncepata društvenog dijaloga, povjerenja i odgovornosti. Zelena tranzicija i novi modeli suradnje u društvu i gospodarstvu stoga je tema otvorenog dijela ove konferencije.

Izvršna direktorica Akademije Ivana Novoselec tijekom otvorenja je naglasila kako živimo u povijesnom razdoblju u kojem javna komunikacija sve manje izgleda kao dijalog, a sve više kao prepucavanje i prebacivanje krivnje na drugu stranu. “Svi se ukopavaju u ideološke rovove i kvalitetna komunikacije se rijetko čuje”, ocijenila je.

Da bi se razgovaralo, treba imati odgovarajuću razinu povjerenja, kako bi makar saslušali drugoga, navela je. Izrazila je nadu da Akademija predstavlja dobru platformu za dijalog o raznim temama.

Sudionike skupa pozdravila je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija, rekavši da riječko Sveučilište gaji duboko poštovane prema civilnom društvu i onome što čini, a u tome je Akademija za politički razvoj važan čimbenik. Osvrćući se na temu konferencije, dodala je kako je važno zagovarati svoje stavove, ali i uvažavati različita mišljenja.

Voditeljica Ureda za politička i gospodarska pitanja u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj Amy Lillis rekla je da je pitanje klimatskih promjena nadnacionalno, odnosno da se ne može zatvarati u granice država. Ono se tiče svih nas i svakog pojedinca. Ne možemo si priuštiti da se ponašamo kao da klimatskih promjena nema i da neće bitno utjecati na svijet, dodala je.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović je u predstavljanju iskustava Rijeke u zelenoj tranziciji i novim modelima upravljanja gradom istaknuo da je Grad Rijeka 2009. godine potpisao europsku povelju gradonačelnika o smanjenju emisije ugljičnog dioksida, a 2013. ugradio prvi solarni panel na zgradu gradske uprave. Od tada su na 21 zgradi uprave, škola i vrtića ugrađeni solarni paneli, a od 2013. je tako proizvedeno 635 megavata električne energije, naveo je Filipović.

Rijeka je hrvatski prvak u energetskoj obnovi zgrada, s vrlo mnogo stambenih zgrada i 29 objekata javne uprave obnovljenih na taj način, istaknuo je gradonačelnik. U sustavu javne uprave tako su za 65 posto smanjeni troškovi grijanja. Obnavlja se sustav toplovoda, nabavljaju autobusi gradskog prijevoznika na pogon plinom, zaključio je riječki gradonačelnik .

APR kroz svoje programe obrazovala oko 500 alumna

Akademija za politički razvoj (APR) nevladina je organizacija koja promiče demokratske vrijednosti pluralizma, tolerancije i dijaloga u hrvatskom društvu.

Tijekom 18 godina djelovanja, kroz svoje programe obrazovala je oko 500 alumna, predstavnike različitih političkih stranaka, državne, lokalne i županijske dužnosnike i predstavnike javne uprave, novinare i urednike, predstavnike poslovnog sektora, akademije i civilnog društva.

Svake godine APR organizira konferenciju, tradicionalno, konferencija je otvorena samo za alumne, a ove godine je prvi dan otvoren za zainteresiranu javnost.

 

Skip to content