Odaberite
Općina Petrijanec za energetsku obnovu Stare škole dobila 974 tisuće kuna

Općina Petrijanec krenula je u projekt energetske obnove zgrade Stare škole vrijedan 4,04 milijuna kuna, za koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila sredstva u visini 974 tisuće kuna, odnosno 33,3 posto.

Kako navode iz Općine Petrijanec, u periodu od 1868. godine odnosno, od godine kada je zgrada izgrađena u nju nije bilo gotovo nikakvih značajnih ulaganja, a ovim se projektom planira energetska obnova, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije, točnije, iz postojećeg G energetskog razreda zgrada će se svrstati u B energetski razred ali i cjelokupna obnova zgrade.

– Radovi napreduju sukladno terminskom planu izvođača. Upravo se rade drveni prozori a naravno pošto se radi o kulturnom dobru u obnovi svoj dio posla odrađuje i Ministarstvo kulture i medija sa svojim zahtjevima i sugestijama – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Na zgradi će se tako obnoviti fasada, povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, stropa prema potkrovlju i tlu te negrijanom podrumu, zamijenit će s vanjska drvena stolarija, zamijenit će se sustav pripreme potrošne tople vode, zamijeniti postojeće i ugraditi novi sustav grijanja novim toplinskim razvodom s ogrjevnim tijelima, ugraditi unutarnja LED rasvjeta, kao i elektroinstalacijski krugovi za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija i drugih trošila.

– Zgrada Stare škole izgrađena je 1868. godine i u idućih 16 mjeseci bit će konačno obnovljena. Nakon niza projekata koji smo prijavili očekujemo i financiranje Ministarstva kulture i medija. Na taj način smanjiti ćemo udio sufinanciranja općine. Stara škola je nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara, a cilj nam je čuvati kulturnu baštinu i spriječiti propadanje zgrade i naravno nakon obnove staviti je u funkciju. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranju, na tom natječaju odobreno je samo devet projekta u Hrvatskoj i ponovno tzv. najbržim prstom bili smo među prvima u Hrvatskoj sa prijavom – zaključio je Željko Posavec, načelnik Općine Petrijanec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content