Odaberite
U Vidovcu i svečano otvorena 24. Zeljarijada

U Vidovcu je svečano otvorena 24. Zeljarijada, tradicionalna manifestacija koja je s vremenom prerasla u značajno gospodarsko i turističko događanje u vidovečkom kraju.

Od programa treba izdvojiti Vidovečku špajzu koja donosi Sajam starih zanata, Gospodarski sajam i Sajam zaštićenih poljoprivrednih proizvoda. Zatim tu je i atraktivno kuhanje megasarme, zeljarskog kotlića, šarana na rašljama i drugo.

– Sarma je ove godine duga 1.501 metar, a pripremili smo je od 2 tone varaždinskog kiselog zelja, 800 kg svježeg mesa – junetine i svinjetine, 300 kg sušenog mesa – sušenih kobasica, prsnih vršaka i hamburgera, 1.000 jaja, 200 kg kuhane riže, te začina koji su potrebni za klasičnu vidovečku sarmu – otkrio je recept poznati kuhar Damir Crleni.

Zadovoljna što se vidovečka tradicija nastavlja bila je i čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja Marija Cafuk, koja je i ove godine donirala zelje za čuvenu megasarmu. A otkrila je i po čemu je varaždinsko zelje specifično i – najbolje.

– Varaždinsko zelje je specifično jer ima plosnatu glavicu, čvrsto zbijenu, i ima jako tanak list. Ima i specifičnu žutu boju kad se nakiseli, ali i drugačiji okus od drugih vrsta zelja – okus mu je “hrenasti”. Zbog svih tih karakteristika ga domaćice vole, a najviše zbog toga što se lako savija i radi sarma – naglasila je.

– Drago nam je da se tradicija čuva. Sarma se pravi isključivo od Varaždinskog zelja. Prošlo je već pet godina od njegove zaštite na europskoj razini i potražnja iz godine u godinu raste, svi traže oznaku izvornosti. Varaždinsko zelje je postalo nadaleko poznato zelje za kiseljenje – napomenula je Marija Cafuk, a osvrnula se i na nepovoljne vremenske prilike za proizvođače.

Na Zeljerijadi na svečnom otvaranju bio je prisutan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

 

Skip to content