Odaberite
Općini Petrijanec četvrtu godinu zaredom petica iz transparentnosti proračuna

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti županija, gradova i općina u razdoblju od studenog 2021. do travnja 2022, a Općina Petrijanec četvrtu godinu zaredom dobila je najveću ocjenu izvrstan (5).

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Prema riječima načelnika Željka Posavca, vizija na početku mandata bila je upravo transparentnost u proračunu.

– U tome smo uspjeli a vrlo je važno da smo zadržali kontinuitet najveće ocjene već četvrtu godinu zaredom. Kada nam je Institut dodijelio najveću ocjenu prošle godine pohvalio nas je za ogroman skok jer je 2015. Općina Petrijanec imala nulu, a najveća ocjena do tada bila je dvojka. Ove je godine ponovno potvrđen naš rad i trud – još jednom petica za transparentnost proračuna. Na Dan općine i blagdan sv. Petra i Pavla vjerujem da je ovo najljepši poklon upravo našim mještanima koji mogu biti sigurni da radimo transparentno sa svim projektima na području općine kojih ima u svim naseljima Općine Petrijanec– rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec

Načelnik Željko Posavec zahvalio se i na suradnji zaposlenicima Jedinstvenog upravnog odjela.

Institut za javne financije tako je predstavio 29. lipnja 2022. rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja. Znatno je poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u Osvrtu Instituta za javne financije Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2021. – travanj 2022

Skip to content