Odaberite
Općina Petrijanec potpisala sporazum za ITU mehanizam

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici je u ponedjeljak potpisan Sporazum o suradnji na izradi i provedbi strategije razvoja urbanog područja Varaždin za financijsko razdoblje 2021. – 2027.

Sporazum su uz gradonačelnika Varaždina Nevena Bosilja potpisali predstavnici 14 gradova i općina, među kojima i naša općina, a koji su ušli u sastav urbanog područja Varaždina, a riječ je o jedinstvenom području u Hrvatskoj.

Cilj izrade Strategije razvoja urbanog područja je definiranje zajedničkih smjerova razvoja urbanog područja grada Varaždina, predlaganje zajedničkih pravaca djelovanja te olakšavanje provedbe zajedničkih projekata urbanoga područja. Strategija će, između ostalog, sadržavati koji će se projekti provoditi kroz ITU mehanizam za urbano područje Varaždin u dogovoru sa svim JLS-ima koji su u sastavu urbanog područja Varaždin.

Naime, kako je naglasio gradonačelnik Bosilj, gotovo 90 posto ITU središta u Hrvatskoj je u svoja urbana područja uključilo minimalni potrebni broj jedinica lokalne samouprave dok je Varaždin uključio tri grada, Ludbreg, Varaždinske Toplice i Novi Marof te čak 11 općina.

Rekavši kako smatra da je to jedini korektan način, Bosilj je istaknuo kako svi gradovi i općine koji su uključeni gravitiraju upravo prema Varaždinu.

Za uspješnu pripremu, prijavu i realizaciju projekata u sklopu ITU mehanizma bit će potrebna zajednička suradnja i moći će se prijaviti projekti koji imaju neku zajedničku poveznicu. Pritom EU izvori nude sufinanciranje u iznosu od 70 do 85%, tako da će preostali iznos morati sufinancirati gradovi i općine.

Značajno je da će svaki od tih projekata morati biti sličan, recimo u Varaždinu, Ludbregu, Novom Marofu i tako dalje, i morat će postojati jedna poveznica, što neće biti jednostavno organizirati, ali upravo su povezivanje i integracija smisao ITU mehanizama

 

Skip to content